Hlavní navigace

Týden ve zkratce: software pro firmy i jednotlivce

17. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V právě uplynulém týdnu jsme se zabývali především softwarem. Nejprve jsme se zabývali spamem, pak jsme si představili nově otevřené účetnictví LinKonto, které dokáže běhat i v Linuxu. Probírali jsme také konfiguraci Sendmailu ve speciálním firemním prostředí a nakonec jsme instalovali akcelerovaný desktop.

Články

Ukázka nastavení e-mailového klienta Kmail pro filtrování spamu za použití spam filtru Bogofilter. Nastavení je odzkoušeno v KDE 3.4 v distribuci OpenSUSE 10.0 a mělo by fungovat stejně i na jiných distribucích. Pokud je KMail vašim oblíbeným klientem, můžete se jednoduše zbavit obtěžujících spamů.

Pavel Chalupa: Filtrování spamu v KMail použitím Bogofilteru

Řada firemních uživatelů odmítá nasadit Linux z důvodu absence kvalitního linuxového účetnictví. Firma Softapp vydala před několika týdny ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix české účetnictví LinKonto, které běží na Linuxu a především je k dispozici pod licencí GNU GPL. Jak funguje a co nabízí?

Petr Krčmář: LinKonto: svobodné české účetnictví

Řešení neobvyklého problému se Sendmailem. Cílem je vytvořit u zákazníka dva typy uživatelského účtu. Jedni uživatelé mohou komunikovat e-mailem jen uvnitř firmy, ostatní pak mohou poštu odesílat i přijímat zvenčí. Jak tento problém v Sendmailu vyřešit? A proč zvolit právě Sendmail?

Petr Macek: Sendmail: různá práva různým uživatelům

Nedávný audit provedený na Ministerstvu kultury ČR prokázal, že zaměstnanci používají na pracovních počítačích z velké části komerční software bez řádné licence. České sdružení uživatelů Linuxu proto zaslalo ministru Martinu Štěpánkovi otevřený dopis, ve kterém žádá okamžitou nápravu situace.

Petr Krčmář: Otevřený dopis CZLUGu ve věci porušování autorských práv

V poslednom čase všade počujem narážky na to, aký je linuxový desktop zastaraný a nepraktický, a aké „revolučné“ zmeny teraz Windows jehoVista prinesie. Ako keby ma fakt, že nosím tričko s nápisom Debian, robil zodpovedným. Začul som už viackrát o trojrozmernom desktope, a tak som sa rozhodol to na vlastnú myš vyskúšať.

Michal Kováč: Ako na akcelerovaný desktop v Debian Etch

Zprávičky

Po více než dvou letech vyšla nová Java. Verze 6.0 nepřinesla žádné změny v jazyce, ale podstatné úpravy standardního API. Pravděpodobně nejvíce diskutovanou vlastností bude podpora pro další jazyky nad JVM. Sun také připravil mnoho změn, které by měly podpořit vývoj desktopových aplikací v Javě.

Ondra „Satai“ Nekola: Finální verze Javy 6

Server Apple Gazette získal neověřené informace od zaměstnance Apple, který tvrdí, že Mac OS X Leopard už nebude obsahovat prostředí Aqua. To bude nahrazeno novým rozhraním Illuminous. Podle dostupných informací bude novinka předvedena na Macworld 2007.

Petr Krčmář: Nahradí Apple prostředí Aqua?

Představitelé evropských států proklamují používání OSS a nezávislost na proprietárním řešení od Microsoftu, ale v reálu běží agenda stále na Microsoft Windows. Podle statistik IDC je to stále více než 95 %.

Pavel Chalupa: Evropa miluje Linux, ale používá Windows

Podle Microsoftem sponzorované studie se budou tržby za Windows Vista pohybovat okolo 70 miliard dolarů v prvním roce od vydání. Kromě toho by měly nové Windows vytvořit 100 000 pracovních příležitostí.

Pavel Chalupa: Předpověď o vlivu Windows Vista na budoucnost IT

Pravděpodobně jste zaznamenali, že Novell nedávno vydal OpenSUSE 10.2. Už dříve firma slíbila, že opustí souborový systém ReiserFS a nahradí jej Ext3FS. Novell svůj slib dodržel a nová verze OpenSUSE skutečně už ReiserFS nepoužívá.

Petr Krčmář: OpenSUSE definitivně opustil ReiserFS

Minulý týden se na Desktop Architects Meeting v Portlandu (stát Oregon) jednalo o dalším postupu při sjednocování Linuxového desktopu ve snaze vnést konečně nějaký pořádek v této oblasti. Jednání se zůčastnili například zástupci Novell, Red Hat, Google a Adobe. Výsledek např. v podání Google zní: „Chceme jednotné prostředí s definovanými knihovnami, abychom nemuseli pro každou novou verzi softwaru vytvářet pro každou distribuci konkrétní implementaci – chceme vydat např. Google Earth jen jednou.”

Pavel Chalupa: Sjednocování Linuxového desktopu

International Mozart Foundation nyní nabízí všechna hudební díla od Wolfganga Amadea Mozarta zdarma ke stažení a musela navýšit serverové kapacity. Během prvních 12 hodin od spuštění měl web více než 400 000 přístupů.

Pavel Chalupa: Kompletní Mozartovo dílo je dostupné zdarma

Blogy

K tomuto mému prvnímu blogu mě inspiroval otevřený dopis CZLUGu. Zde na rootu uveřejněný článek mě přiměl napsat vlastní dopis k tomuto tématu a pevně věřím, že nebudu sám, kdo se takto ozve, protože situace je velmi vážná.

Blog Michala Breškovce: Dopis ministrovi kultury

Tak takýto bulvárny článok ma napadol dnes ráno. Pozeral som poštu na Hotmail.com (ináč vlajková loď MS čo sa freemailu týka) a ako je zvykom kopec spamu. Rôzne super ponuky od firiem ktoré som niekedy mailom kontaktoval, green karty ale, a to ma rozosmialo Newslleter od MS v spamovom koši.

Blog Zdeno Sekeráka: Rozdelenie Microsoftu? – Už sa stalo

CS24_early

Tak se mi zdá, že komunitní vývoj OpenSource SW se mění na družstevní s přispěním velkých korporací. Snad to bude fungovat i pospátku, aby některé dobré projekty neumřely, potom co o ně velcí hráči ztratí zájem.

Blog Martina Mikaly: Open Družstevníci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku