Hlavní navigace

Týden ve zkratce: trumfy velkých distributorů

19. 11. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V právě uplynulém týdnu největší distributoři odkryli své karty a nechali nás nahlédnout pod pokličku. Dozvěděli jsme se tak něco ze zákulisí Fedory, Ubuntu a také Novellu. Dále nám Vlastimil Klíma představil zcela nový koncept hašovacích funkcí a mnoho zajímavého se objevilo také v blozích.

Novinky u distributorů

Za čtyři roky existence se z Fedory stala jedna z nejpopulárnějších distribucí. Pro někoho samozřejmost, pro někoho věc zcela neznámá – i za vznikem linuxové distribuce jako Fedora Core stojí jen lidé a nepadá z nebe. Jak je celý kolotoč Fedora Projekt organizovaný, kdo a proč jej roztáčí, a kdo se jen veze.

Adam Covex Přibyl: Jak se dělá Fedora?

Minulý týden se uskutečnilo velké setkání vývojářů Ubuntu s názvem Ubuntu Developer Summit. Cílem bylo, aby se sešli všichni důležití lidé, kteří mají s projektem něco společného a pohovořili společně nad novou verzí Ubuntu, na které se pracuje. Na co se můžeme v příští verzi těšit? Co se na nás chystá?

Petr Krčmář: Čím nás překvapí budoucí verze Ubuntu?

Od oznámení spolupráce s Microsoftem byla společnost Novell zavalena ohromným množstvím dotazů od linuxové komunity. Přinášíme vám překlad oficiálního vyjádření vydaného Novellem. Jak se spolupráce slučuje s GPL? Proč vůbec spolupráce vznikla? Jak se bude týkat patentů? Jak bude vypadat vztah ODF a Open XML?

Petr Krčmář: Novell odpovídá na otázky komunity

Šifrování a bezpečnost

Všechny současné hašovací funkce mají bezpečnostní problémy. Ve světě probíhá intenzivní úsilí k nalezení nového konceptu. Ukazujeme, jak jednoduchá je příčina současných problémů a navrhujeme nový koncept. V tomto příspěvku prezentujeme část výsledků projektu NBÚ Bezpečná hašovací funkce.

Vlastimil Klíma: Zcela nový koncept hašovacích funkcí

Neznámy hacker sa dostal do počítačového systému antidopingového laboratória vo francúzskom Chatenay-Malabry a ukradol odtiaľ dôležité údaje. Laboratórium malo akreditáciu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) aj Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) a v júli analyzoval vzorky amerického cyklistu Floyda Landisa, ktorý mal po svojom celkovom triumfe na Tour de France zvýšenú hladinu testosterónu.

Jozef Šmihuľa: Antidopingové laboratórium napadol hacker

Po dlouhém vývoji byla uvolněna stabilní verze 2.0 hojně využívaného bezpečnostního nástroje GnuPG. Nová verze má architekturu odlišnou od starší řady 1.x.x. Jednotlivé funkce byly rozděleny do menších modulů a samozřejmě přibylo mnoho nových funkcí.

Michal Růžička: GPG 2.0 je venku

PGP Corporation oznámila, že technologie PGP nyní slaví patnáct let své existence. V roce 1991 ji navrhl a vytvořil Phil Zimmermann a uživatelská veřejnost tak dostala do rukou robustní nástroj pro bezpečnou komunikaci.

Petr Krčmář: PGP slaví patnáct let

Blogy

Cenným zdrojem informací pro každého, kdo pracuje v Perlu s XML, jsou Perl XML FAQs, které už od roku 2002 udržuje a postupně doplňuje Grant McLean. FAQs začínaly skromě, ale dnes už jsou celkem rozsáhlé.

Blog Petra Cimpricha: Perl XML FAQs

Taky mě celkem nešlo do hlavy, z jakého důvodu právě redmodskému gigantovi má nějaký státní aparát co „kecat” do toho, jaký software zahrne do produktu jménem Windows. Zvlášť, pokud podobné produkty jsou vybaveny daleko bohatěji.

Tondův blog: Proč je potřeba omezovat Microsoft?

CS24_early

Dnes byla oficiálně uvolněna verze 2.0 relačního databázového systému Firebird. Stalo se tak v Praze během zahajovacího ceremoniálu 4. Mezinárodní Firebird Konference. Verze 2.0 je výsledkem více než dvouleté usilovné práce vývojářské komunity kolem Firebirdu, a přináší velké množství dlouho očekávaných vylepšení a nových vlastností.

Blog Pavla Císaře: Firebird 2.0 je tu!

Byl pro vás článek přínosný?