Hlavní navigace

Týden ve zkratce: ve znamení Rails

1. 7. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tento týden byl ve znamení nadšených ohlasů lidí píšících v Ruby on Rails na konferenci v Ostravě a počátků budování základů komunity Ruby on Rails v naší republice. Zatímco rubysté měli se svými akcemi plné ruce práce, v Novellu měli při svém HackWeeku odpočinkovou atmosféru.

Dění okolo Ruby on Rails

V pátek a sobotu se v Ostravě konala mezinárodní konference o populárním webovém frameworku Ruby on Rails. Rootu samozřejmě akce neunikla, takže pokud jste v Ostravě nebyli a nechcete si nechat uniknout zajímavé zážitky, můžete se s námi podívat alespoň virtuálně.

Jakub Šťastný: Ostrava on Rails: co přinesla konference?

Jak jsem již psal v článku o nedávné akci Ostrava on Rails, poslední dobou se množí snahy o vytvoření komunity okolo Ruby on Rails v českých zemích. Tyto snahy, zdá se, padly na úrodnou půdu a již několik málo týdnů po konferenci je připravena další akce, tentokrát má jít o setkání ve středu 4.7.2007. Sraz bude v 19.00 na Letné. Chcete-li akci navštívit, napište do diskuse, ať se ví, s kolika lidmi se má počítat. Zváni jsou i nezasvěcení, jistě nebudou litovat.

Jakub Šťastný: Setkání uživatelů Ruby on Rails v Praze

Díky pořadatelům akce Ostrava on Rails jsou již k dispozici první videa z akce. Konkrétně se můžete podívat na přednášku Jamise Bucka Deployment with Capistrano a na Development of the e-commerce system Tobiase Lütkeho. A postupně by měly přibývat další.

Jakub Šťastný: Videa z Ostravy on Rails

Další akce

Anička Bernáthová na svém blogu líčí zážitky z českého HackWeeku, svátku vývojářů. Co to ten HackWeek vlastně je? Jedná se o akci Novellu umožňující vývojářům odpočinek od práce, během něj mohou pracovat na vývoji libovolného programu, nechybí ovšem ani turnaje ve fotbálku a jiné populární kratochvíle. Ostatně jak to vypadá se můžete podívat sami: fotky, videa, videa z pražské pobočky.

Jakub Šťastný: Svátek hackerů

Bezpečnost

Na Blogujem.kvalit­ne.cz si můžete přečíst o závažné chybě na YouTube, která umožňuje získat hesla k FTP účtům uživatelů YouTube. Dýku do zad vráží YouTube sesterský prohlížeč, Google, který při zadání site:youtube.com „clicks from ftp @” vyplivl kompletní seznam uživatelů i s jejich hesly k FTP. Upozornil Martin Hassman.

Jakub Šťastný: Nic není bez chyby … ani YouTube

Ostatní

Při nástupu sedmé verze Internet Exploreru se řada uživatelů obávala, že se jedná o konec vítězného tažení Firefoxu. Nyní po mnoha měsících je čas se ohlédnout a zhodnotit statistiky obou prohlížečů. Jak zasáhlo vydání MSIE 7.0 do růstu Firefoxu? Jak rychle klesá podíl starší verze? Co můžeme očekávat?

Petr Krčmář: Předpovědi se nevyplnily – Firefox stále roste

Operační systémy unixového typu se obvykle zavádějí za pomoci procesu nazvaného init. To je tradiční způsob, který se už používá desítky let. Nyní je tu ovšem jeho náhrada, která dokáže nejen zrychlit start systému, ale především vnést do správy procesů tolik potřebnou dynamiku a plnou automatizaci.

Petr Krčmář: Upstart zpřehlední a zrychlí start systému

Kontroverzný update licencie GNU GPL (General Public License) je pripravený na piatok. Potvrdila to v utorok Free Software Foundation. Open source software tak prechádza po 16 rokoch od verzie 2 k verzii 3, GPLv3.

O tejto konktroverznej licencii sa písalo dosť aj na Root.cz – spomeňme článok „Čekání na GNU GPL 3“ (10. 1. 2006), správu „Náhled GPL verze 3“, či článok „Novinky v GNU GPL 3: odvrácení nových hrozeb“ (16.4.2007).

CS24_early

Zdroj: LlinuxWorld.com­.au

Šmihuľa Jozef: GPL upgrade bude v piatok

Byl pro vás článek přínosný?