Hlavní navigace

Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat: ještě rychlejší a společenštější

7. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ubuntu 10.10 nás čeká až za půl roku, ale Mark Shuttleworth už teď představil hlavní myšlenky, které by měly provázet celý vývoj. Systém by se měl ještě více zrychlit, měl by obsahovat nové prvky pro spolupráci mezi uživateli a zjednodušit nasazení ve velkých firemních cloudech. Co ještě přinese?

Už za 22 dní můžeme očekávat vydání nového Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, které je vyhlíženo s napětím a přinese řadu novinek jako nový vzhled či nový One Music Store pro nákup hudby. Pokud už jste nové Ubuntu zkusili nebo vás zajímají zkušenosti ostatních čtenářů, navštivte naše diskusní fórum.

Ubuntu nový design

Nový vzhled pro Ubuntu 10.04.

Lucid Lynx bude takzvané LTS vydání, takže bude podporováno tři roky na desktopu a pět let na serverech. Posledním takovým vydáním bylo Ubuntu 8.04, které vyšlo před dvěma lety. Vše, co přinese nové Ubuntu 10.04, tu tak s námi bude nejméně pět let a o to bedlivěji je sledován jeho zrod.

Za tři týdny bude ukončen vývoj nového Ubuntu, zároveň ale okamžitě začne příprava na další vydání, které vyjde 28. října a ponese jméno Maverick Meerkat. Mark Shuttleworth nyní na svém blogu zveřejnil informace o tom, kam se bude koncepce Ubuntu dále ubírat.

Přichází čas velkých inovací a změn v linuxovém světě. Díky společným snahám firem Google, Intel, IBM, Canonical, Red Hat, Oracle, Cisco, ARM a dalších, projektů jako Debian, stovkám startupů, desítkám tisíc profesionálů a přispěvatelů, open-source ekosystém stále akceleruje, vyzdvihl na začátku svého blogpostu Shuttleworth vývojářskou komunitu, kterou už zdaleka netvoří jen ‚nadšenci z garáže‘.

Na květnovém Ubuntu Developer Summitu v Belgii budeme mít nové plány pro design, cloud a servery, které budou odrážet naše hlavní cíle pro rok 2010. Doplní naše probíhající práce na budování komunity, desktopu, jádra, zajišťování jakosti, nadacích a mobilních technologiích, naznačil další obecné plány Mark Shuttleworth.

Našim novým tématem je ‚lehkost‘ a v příštím cyklu to bude vidět na mnoha úrovních. Stále se zajímáme o netbooky a chceme renovovat uživatelské rozhraní Netbook Edition. Počítače se stávají lehčími a mobilnějšími a my pracujeme na tom, aby byli lidé stále ve spojení, každý den a všude. Téma lehkosti už Canonical zdůrazňoval při oznamování nového vzhledu Ubuntu.

Zaměříme se na snadnější a rychlejší práci s webem na všech platformách. Rychlejší boot, rychlejší připojení k síti a rychlejší prohlížená webu, to jsou podle Shuttlewortha hlavní prvky, na které se bude vývoj příští verze Ubuntu zaměřovat. Naším cílem je zajistit, aby Netbook Edition bylo široko daleko nejlepším desktopovým systémem na netboocích, a to jak pro běžné uživatele, tak i pro ty pokročilé.

Ubuntu se ale nezaměřuje jen na koncové uživatele, chce se také přiblížit těm firemním. Na druhé straně spekra budeme odstraňovat obtíže při firemním nasazení se zvláštním důrazem na hybridní cloud computing. Ubuntu server je už nyní populární na cloudech jako je EC2 a Rackspace a teď když Dell podporuje Ubuntu Enterprise Cloud, můžete si vytvořit vlastní úlohy, které běží stejně dobře ve vašem data centru nebo v cloudu, rozepsal se Shuttleworth o firemním nasazení Ubuntu. Zaměříme se na jednodušší budování a správu konfigurací desítek či desítek tisíc počítačů s Ubuntu běžících v cloudu.

Další porce novinek se týká spolupráce uživatelů. Nechceme být jen připojeni k internetu, chceme být také připojeni jeden k druhému. Během uplynulých pěti let jsme všichni přesouvali svá data na web na různé účty a sítě. Nastal čas začít sociální sítě přesouvat zpět do našeho každodenního života. Naše adresáře a kontakty musejí být sdíleny a synchronizovány tak, abychom měli své informace všude – od mobilních telefonů až po web, napsal Mark Shuttleworth do blogu ohledně novinek při práci s uživatelský­mi daty.

Kromě těchto informací Shuttleworth také odhalil nové jméno příštího Ubuntu 10.10, které se bude jmenovat Maverick Meerkat. To bychom mohli přeložit jako „vzpurná surikata“. Spolu s novým názvem přichází podle Shuttlewortha také velká porce novinek. Nastal čas změn a my se nebojíme překvapovat lidi smělými posuny, pokud se možnost dramatických zlepšení sama nabízí. Chceme dostat Ubuntu a svobodný software na každé PC, které vyjede z továrny velkého výrobce, nastínil Shuttleworth velké plány.

root_podpora

Nové Ubuntu by podle něj mělo být přesným obrazem svého maskota – surikaty. Surikaty jsou samozřejmě lehké, rychlé a společenské. Už dnes bootujeme velmi rychle, ale chybí poslední krok. Další změny mohou přinést ještě větší rychlost pro všechny aplikace. Od začátku jsme také společenští, ale můžeme být propojeni ještě těsněji a přinést sociální rysy do dalších aplikací, uzavírá svou vizi Shuttleworth.

Zdá se tedy, že Canonical i Mark Shuttleworth mají jasnou představu o tom, kam by se mělo Ubuntu posouvat. Ačkoliv se již několik let jedná o nejpoužívanější desktopovou distribuci, stále je co zlepšovat a kam posouvat hranice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.