Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 4. 2010)

7. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného software. Představíme si jednu z dalších užitečných pomůcek pro simulaci elektrických obvodů. Dále potěším konzolové nadšence, ukážeme si mocného konzolového správce souborů a jeho grafického kolegu. Nakonec samozřejmě přijde oblíbená blbinka.

KSimus

KSimus je sympatický nástroj pro simulaci elektrických obvodů, tedy spíše těch logických, ačkoli je jednoduše rozšířitelný. Je napsán pomocí qt, bude se hodit tedy spíše do prostředí KDE.  Program se od roku 2003 nevyvíjí, přesto má co nabídnout a má své uživatele. Simulace probíhá živě, takže se jeví jako ideální k hraní s logickými obvody, k tomu jedna přidaná hodnota – nehrozí spálení nějaké té logiky jako ve školní laboratoři. Rozhraní je poměrně jednoduché a intuitivní, takže se v něm neztratí ani začátečník.

ksimus

ksimus.berlios­.de/, 0.3.6, GPL v2

gnuit

Gnuit (GNU interactive tools) je soubor textových nástrojů pro práci se soubory, jednoduše mocný správce souborů, ale nejen to, také procesů. Příkazy nejsou nikterak omezeny, s tímto nástrojem můžete zabalovat/roz­balovat a hromadně kopírovat soubory nebo dokonce odesílat emaily, nabízí se také možnost automatizace pomocí jednoduchých skriptů. Program doprovází jeho rozsáhlá dokumentace, pokud jste tedy hledali něco podobného, pusťte se do její studie.

www.gnu.org/sof­tware/gnuit/, 4­.9.5, GPL v3

XFE

U správců souborů ještě zůstaneme, XFE je další z mnoha, tentokrát ovšem krom konzolové verze disponuje i tou grafickou. Má několik nesporných výhod. Jednou z nich je nezávislost na prostředí, kterou ocení především uživatelé méně populárních prostředí, protože s sebou program nenese závislost z prostředí jiných. Je velice „lehký“, tedy nenáročný, je tak vhodný i na starší stroje, přesto neztrácí na funkčnosti. XFE je založen na dnes již nevyvíjeném projektu X Win Commander a je k dispozici v češtině.

XFE

roland65.free­.fr/xfe, 1.32.1, GPL

Deejayd

Deejayd je neobvyklý, víceúčelový mediální přehrávač plně kontrolovatelný pomocí XML zpráv přes síť. Tato vzdálená kontrola se může hodit třeba jako dálkový ovladač z nějakého PDA, koneckonců, fantazii se meze nekladou. Jsou podporovány seznamy skladeb, vyhledávání v knihovně a možnost přehrávat nejrůznější formáty. Je jen na uživateli, jestli jako backend zvolí Xine, který je doporučován, nebo GStreamer. Napsán je v Pythonu.

CS24_early

freshmeat.net/pro­jects/deejayd, 0.8.0, GPL v2

Blbinka

Dokáže tohle i váš iPhone?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Němec studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.