Hlavní navigace

Ubuntu 17.10 bylo dočasně staženo, poškozuje BIOS některých notebooků

20. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Canonical dočasně stáhla odkazy na nejnovější Ubuntu 17.10 Artful Aardvark. Ukázalo se, že použité jádro poškozuje BIOS v některých modelech notebooků. Jde hlavně o Lenovo, ale problémy mají i jiné značky.

Canonical z webu Ubuntu.com dočasně odstranil odkazy na nejnovější Ubuntu 17.10 Artful Aadvark. Přibývá totiž hlášení uživatelů, kteří po instalaci skončili s poškozeným BIOSem notebooku. Nejčastěji se objevují potíže s počítači značky Lenovo, ale ušetřeny nezůstaly ani modely jiných firem.

Problém zřejmě souvisí s ovladačem SPI v jádře verze 4.13, které nové Ubuntu používá. Canonical o problému ví, varuje uživatele před použitím současných sestavení a plánuje vydat opravenou verzi Ubuntu, která ovladač v jádře deaktivuje. Vývojáři už potvrdili, že tato úprava je účinná, nemají ale žádné řešení pro majitele již poškozených strojů.

Impact: Many users are reporting issues with bios corruption with 17.10. This seems to stem from enabling the intel-spi-* drivers in the kernel, which don't appear to be ready for use on end-user machines.

Všechny podstatné informace lze najít v nahlášeném bugu 1734147, kde probíhá další debata s vývojáři. Problémy byly hlášeny na noteboocích Lenovo včetně modelů Yoga a IdeaPad, stejně jako u dalších počítačů značek Acer, Toshiba a Dell. Chování je velmi různorodé, od nemožnosti uložit novou konfiguraci BIOSu až po neschopnost počítače nabootovat z USB zařízení.

Někteří uživatelé hlásí, že jim pomohl reset BIOSu, u jiných naopak problémy přetrvávají. Ti budou muset v krajním případě vyměnit celou základní desku, pokud nemá vyměnitelný flash čip.

Ovladač SPI je v jádře zodpovědný za čtení z flash pamětí připojených sběrnicí SPI. Tou je připojena i paměť základní desky, na které má BIOS uložená svá data. Kvůli bezpečnosti je linuxový ovladač napsán tak, aby tato data z paměti pouze četl a nepřepisoval je. Z nějakého důvodu to ovšem evidentně nefunguje správně a část paměti je při komunikaci přepsána.

CS24_early

Není to poprvé, kdy ovladač poškodil některou z komponent počítače. Pamětníci jistě vzpomenou na karty Intel e1000e, které špatně napsaný ovladač poškozoval také přepisem jejich vnitřní paměti. Podobně byl kdysi problém s CD mechanikami společnosti LG, které si nechaly při instalaci Mandrake 9.2 přepsat flash paměť s firmwarem. Tehdy to ovšem byla chyba výrobce, která se ovšem projevila bohužel právě při instalace nové verze distribuce.

(Zdroj: Phoronix)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.