Hlavní navigace

Deset největších průšvihů v historii Linuxu (první část)

17. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Root.cz je tu s námi už více než deset let. Za tu dobu zaznamenal řadu úspěchů i pádů týkajících se Linuxu a světa bezprostředně okolo něj. Rozhodli jsme se připravit pro vás přehled největších zklamání, která jsme my linuxáci zažili. Pojďte se s námi ponořit do hlubin linuxové historie.

Toto je první část dvoudílného článku. Níže je v chronologickém pořadí uvedeno prvních pět historických průšvihů dotýkajících se Linuxu.

Nová distribuce Corel Linux

Corel Linux byla distribuce podstavená na Debianu, jejíž vývoj financovala společnost Corel. Vlastně to byla první velká linuxová distribuce, kterou vytvářela původně „nelinuxová“ firma. Bohužel Corel se dopustil několika významných technických chyb, kvůli kterým byl Corel Linux naprosto nekompatibilní s ostatními distribucemi a mnoha aplikacemi.

V době relativně nízkého počtu aplikací pro Linux to byla vražedná kombinace, která odradila většinu potenciálních uživatelů. Projekt byl proto po necelých dvou letech ukončen. Podpora byla definitivně ukončena v roce 2006.

Jeden Linux – UnitedLinux

UnitedLinux byla iniciativa několika různých linuxových distributorů, kteří se chtěli v roce 2002 spojit a společně vytvořit novou distribuci pro firemní nasazení. Pomocí UnitedLinuxu chtěli konkurovat velkému protihráči, kterým byl Red Hat. UnitedLinux společně vyvíjely firmy SUSE, Turbolinux, Conectiva a Caldera Systems. Red Hat sám byl ke svému novému konkurentovi spíše skeptický a věřil ve svou pevnou pozici.

UnitedLinux se ovšem nikdy nedočkal většího rozšíření a tak byl celý projekt po necelých dvou letech potichu pohřben. Překvapilo to jen málokoho, kromě velkých prohlášení a vydávání tiskových zpráv toho firmy okolo projektu příliš neudělaly.

Mandrake 9.2 vs mechaniky LG

Linuxová distribuce Mandrake 9.2 vyšla ke konci roku 2003 a my jsme tenkrát přinesli její podrobnou recenzi. Bohužel pro uživatele CD mechanik LG bylo setkání s ní nepříjemnou zkušeností. Instalace totiž tyto mechaniky zničila. Firma sice ihned před problémem varovala, zničených mechanik bylo i tak hodně.

Technicky to nebyla chyba Mandrake, ale firma LG špatně naprogramovala své mechaniky, které špatně interpretovaly některé příkazy a přešly do režimu zápisu nového firmware. Za problémy byl mnoha uživateli obviňován nespravedlivě Mandrake.

Licence projektu XFree86

XFree86 je a byl projekt implementující X Window System (grafický subsystém) pro unixové operační systémy. Existuje od počátku devadesátých let minulého století. Po roce 2000 to byl naprostý standard a využívaly jej všechny linuxové distribuce, ale i jiné operační systémy.

V únoru 2004 ale vyšla osudná verze 4.4, která mírně pozměnila svou licenci, bohužel poměrně nešťastným způsobem omezujícím svobodu uživatelů a vývojářů. To vyvolalo ohromnou vlnu nevole a velmi rychle vznikl nový projekt nazvaný X.org. Ten převzal zdrojové kódy starší verze XFree86 a začal si vyvíjet na svém písečku. Výsledkem bylo to, že během následujících čtyřech měsíců všechny distribuce přešly k X.org a Xfree86 upadl v zapomnění. Pouhé tři měsíce stačily na to, aby celý projekt de facto přestal existovat.

CS24_early

Mrtvý ReiserFS

Souborový systém ReiserFS byl velmi populární a moderní souborový systém. Uživateli byl dlouho ceněn pro svůj výkon a řadu moderních funkcí. Celý vývoj zajišťoval Hans Reiser, který také vlastnil firmu Namesys, skrze kterou vývoj probíhal. Bohužel byl Hans Reiser v roce 2006 obviněn z vraždy své manželky a později byl odsouzen za vraždu prvního stupně.

Vleklé a drahé soudní řízení jej ke konci roku 2006 donutilo společnost Namesys prodat, bohužel kupec se nenašel a firma se samovolně rozpadla. Nad souborovým systémem se začaly vznášet otazníky. Hans Reiser se nakonec k vraždě přiznal a přivedl policisty k hrobu zavražděné manželky. Tím se nad ReiserFS definitivně zavřela voda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.