Hlavní navigace

Ubuntu jde s mobilními telefony naproti firmám

9. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

To, že Canonical představil operační systém Ubuntu pro mobilní telefony, není jen zajímavou technologickou novinkou, ale především ukazuje na určitou strategii firmy, která se začíná stále více orientovat na dvě velké skupiny – hráče her a firmy. Aby u těchto konzervativních skupin uspěla, musí mít co nabídnout.

O tom, že Canonical uvedl speciální verzi linuxové distribuce Ubuntu pro mobilní telefony, se již na Rootu psalo v článku Ubuntu pro chytré telefony. V tomto článku se nechceme zaměřovat ani tak na jednotlivé novinky, jako spíše ukázat kontext, ve kterém nové Ubuntu vzniklo a cíle, kterých by mělo dosáhnout. Ještě než se do samotného Ubuntu pustíme, není možné minout důležitou zprávu ze světa open source, která se k Ubuntu nepřímo vztahuje.

Google a jeho Android ukázaly, že díky otevřenosti lze vyvíjet skutečně kvalitní a masově rozšiřitelný projekt, který si úplně podmanil trh. Jenže s otevřeností přichází problémy s fragmentací celého systému, a to ve dvojí rovině. Jednak je to neochota jednotlivých výrobců aktualizovat na nové verze, protože jim to z pravidla nepřináší žádný velký materiální užitek. A pak jsou zde nejrůznější grafické nástavby, které případné aktualizace dělají ještě obtížnější a často silně zasahují do chování celého systému.

A právě v této situaci vydal Google nové podmínky pro Android SDK, které nejsou zdaleka tak svobodné, jako byly dříve. Nesmí se upravovat samotné SDK, provádět zpětné inženýrství nebo z něj odvozovat prostředí nová. Jde o jednoznačnou snahu zabránit další fragmentaci, i když za cenu porušení principů open source.

Nové mobilní Ubuntu tak bude moci zřejmě vystupovat se zajímavou marketingovou značkou. Na rozdíl od Androidu bude mít zřejmě SDK svobodné a celé bude otevřené, a pak představuje čistý Linux, bez JVM nebo mu podobných virtuálních strojů. Z tohoto hlediska se snaží být systém zajímavý jak pro vývojáře (třeba také nativní podporou HTML5 aplikací), tak pro výrobce a uživatele.

Jako poznámku na okraj je možné říci, že Red Hat loni v příjmech získal více než jednu miliardu dolarů a také letos mu analytici věří. Je ukázkou toho, že otevřené produkty ve firmách jsou díky předplacené technické podpoře velice dobře rentabilní.

Dveře otevřené firemnímu prostředí

Ubuntu si velice dobře uvědomuje, že trh s mobilními operačními systémy je více než přeplněný a že téměř žádný alternativní systém se nemůže prosadit. Pro firmy je ale nyní otázkou, jaký systém mají místo dříve populárního Blackberry od RIM používat. A Android kvůli své fragmentárnosti a náchylnosti na útoky není vnímán jako úplně dobrá volba.

To je důvod, proč Canonical také počítá s uvedením dvou verzí, s tím, že ta dražší by umožňovala flexibilní změnu telefonu na klasické PC s připojením monitoru a klávesnice. Protože je vše řešeno linuxově, neměl by být problém s věcmi jako je centrální správa, bezpečnost, nastavení oprávnění atp. To vše je již dobře nachystáno. Ubuntu by se tak mohlo stát systémem, který dostanou uživatelé do notebooku a mobilního telefonu zároveň.

Právě tento tah na bránu v oblasti firem byl v rámci celého vystoupení Marka Shuttlewortha výrazný. Hned na začátku zdůraznil velké úspěchy LTS verze, kterou užívají především firmy, skutečnost, že 70 % hardwaru užívaného firmami je certifikováno pro komunikaci s Ubuntu či trojici silných partnerů v oblasti výroby PC a notebooků. To vše má vzbudit dojem, že jde o ten pravý operační systém pro firmy, který lze nasadit všude – od serveru přes desktop až po mobil. A stále jde o (v podstatě) tentýž operační systém.

Hráči

Druhou velkou skupinou, na kterou se v Ubuntu zaměřují, jsou počítačoví hráči. Ostatně jeden ze zajímavých důsledků uvedení Ubuntu pro telefony je otevření dveří herním konzolím s tímto operačním systémem. Hráči jsou totiž jedni z mála v linuxové komunitě, kteří jsou ochotni  utrácet peníze a provize z prodaných her a dalších aplikací se hodí. Ubuntu je tak stále více zaměřené také na tuto skupinu uživatelů.

Linuxový obsah na hlavní stránce zatím nemůžete vyfiltrovat.

A tato péče se projevuje třeba tím, že Valve nabízí svůj Steam také pro Ubuntu, kde má tato platforma po prvním měsíci podíl 0,8 %, a to s ohledem na to, že byl otevřen až 20. prosince, není vůbec malé číslo. A nepřekvapí, že většina uživatelů má 64bitovou verzi.

CS24_early

Ubuntu se tak stále více posouvá od operačního systému pro domácnosti k platformě vhodné především pro firmy a hráče. I když v prodeji svého mobilního operačního systému bude právě na tuto svoji původní uživatelskou skupinu spoléhat jistě také. Jen na manažerských a zaměstnaneckých telefonech se dá přežít jen obtížně, ač z hlediska monetizace či technické podpory jde o oblast mimořádně zajímavou.

Perspektivy

Z technologického hlediska je pro Canonical důležité, že nemusí udržovat více operačních systémů, ale vystačí si s jediným, kterému dává jen mírně upravené ovládací prvky a grafické prostředí. Další na řadě pak budou další, tentokráte již jen minoritní trhy, které zatím nejsou tak dobře pokryty jinými operačními systémy a kde bude moci Ubuntu svoji univerzálnost nabídnout. Hovoří se o SmartTV, což je mimořádně náročný trh, ale také třeba o automobilech, inteligentních spotřebičích či nejrůznějších terminálech. Díky jednotnému systému zde bude mít systém od jihoafrického miliardáře výhodnou pozici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.