Hlavní navigace

Ubuntu Netbook Remix: má systém pro netbooky smysl?

12. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ubuntu má již poměrně dlouho svůj speciální derivát pro netbooky. Ten má proti standardní instalaci některé zvláštnosti a nabízí několik specialit. V následujícím článku si řekneme, jaká je jeho poslední verze. Má podobný projekt vůbec smysl? Jaké novinky přichystala Karmic Koala pro své uživatele?

Co je to ten netbook remix?

K projektu, označovaném zkratkou UNR, lze přistupovat s jistou skepsí – po mnoha letech usilovného snažení se na mobilních telefonech začínají prosazovat operační systémy, stále více podobné těm „velkým“ klasickým známým ze stolních počítačů či notebooků. Na první pohled je tedy patrný tlak na určitou unifikaci všech operačních systémů. Na druhou stranu je potřeba uvážit skutečnost, že uživatelé různých zařízení mají jiné obvyklé potřeby, což je věc, na kterou se poslední dobou poněkud zapomíná.

Ubuntu remix

S počátkem rozvoje netbooků byl spojen velký boom linuxových distribucí, které byly zaměřeny právě na tyto uživatele. Oproti konkurenci (Windows XP) nabízely často rychlejší start i vypnutí, menší spotřebu a ovládání, které nebylo příliš „titěrné“.

Další obrázky

Pro další obrázky Ubuntu Karmic Koala Netbook Remix naleznete v naší galerii.

Obecně lze říci, že všechny tyto distribuce stojí a stály na myšlence, že typický uživatel netbooku využívá pět až deset základních aplikací, a zbytek jen zcela výjimečně. Dále byla brána v potaz omezená možnost výkonu a především display, který rozměry (7“ –10“) nenabízejí místa nazbyt. A snad se zde promítá ještě jedno specifikum; netbooky mají obecně nepříliš pohodlný a přesný touchpad.

Má smysl dělat speciální distribuci pro netbooky?

Přitom je potřeba, aby uživatele dostal maximálně funkční, dobře rozšířitelný systém, pro který je důležitá možnost běžného pracovního nasazení. Velký důraz je kladen na možnosti synchronizace dat a práce se sítí. Z těchto poznatků vycházejí všechny operační systémy určené pro netbooky. Na první pohled se může zdát, že těmto požadavkům dobře vyhovují i OS běžné. Z osobní zkušenosti to mohu potvrdit, ale jedním dechem je potřeba dodat, že ty specializované jsou obvykle o mnoho pohodlnější. Je ale potřeba hledat pro ně vhodný obchodní model. Jedna z největších současných slabin těchto systémů je, že se neumí prodávat. Přitom v porovnání s Windows 7 nabízejí většině uživatelů lepší služby i výkon za naprosto minimální cenu.

Ubuntu remix

UNR Karmic Koala – krok správným směrem

UNR jsem začal používat až s příchodem Karmic Koala, takže porovnání některých drobností s předchozími verzemi nejsem schopen provést příliš podrobně. Velkou změnou je přesun přístupu k adresářové struktuře do stejného menu, jako nabídka programů. Po několika dnech užívání tuto změnu hodnotím poměrně pozitivně. Nová verze má přinášet rychlejší start i vypínání, což je poznat především u druhé zmiňované aktivity, systém lze vypnout do dvou vteřin.

Ubuntu remix

Ovládání systému je velice jednoduché a většina nastavení se provádí totožně jako v Ubuntu. Je tedy možné nastavit, jaké aplikace chcete zobrazovat, barvy, téma, nastavení parametrů systému, vše je na svém místě. Pro méně zkušené uživatele bude ale možná poněkud složitější systém rozmísťování ikonek v jednotlivých panelech. Osobně si myslím, že například toto by šlo ošetřit daleko přístupněji než v menu Systém – Hlavní nabídka.

Také nastavení oblíbené složky mezi Oblíbené (tedy na startovací obrazovku) není úkolem pro někoho, kdo v Linuxu nikdy nic nedělal a chce plnohodnotný, příjemný operační systém. Přitom právě na tyto uživatele je UNR primárně zaměřeno. Tomu odpovídá také to, že distribuce upustila od softwarového puritánství a některé důležité aplikace či kodeky nabízí ve standardní instalaci. Příjemné je například to, že OpenOffice.org mají přednastavené české slovníky (pokud zvolíte instalaci v češtině). Naopak některé věci nejsou dopřekládány – v hlavním menu je v české mutaci mezi Oblíbené a Grafika organicky zařazena Files & Folders, což působí v prvé řadě neesteticky a v druhém sledu nepříliš přehledně.

Ubuntu remix

Pro začínajícího uživatele je poměrně příjemné to, že v základní instalaci získá většinu potřebných programů a zbytek může obvykle snadno doplnit z Centrum softwaru pro Ubuntu. Pokud máte to štěstí že užíváte podporovaný netbook, kterých je aktuálně 28 a stále přibývají další, nemusíte nic konfigurovat, zkoušet ani nastavovat. Vše funguje hned napoprvé jak má.

Instantní a jiné sítě

S příchodem Karmic Koala souvisejí také dvě velmi příjemné funkce. Jednak je to integrace IM do stavové nabídky, což ušetří místo a nabízí nemalé pohodlí, a pak je zde tolik diskutované Ubuntu One, tedy místo na synchronizaci a sdílení složek, kontaktů a dalších záležitostí. I když je Ubuntu One teprve na počátku a nenabízí ani oslnivou kapacitu (zdarma), ani vysokou rychlost, výrazně zvyšuje hodnotu systému.

Ubuntu remix

Pozitivně lze hodnotit také práci s bezdrátovými sítěmi. Opět se jedná o novinku, kterou přinesla Karmic Koala, ale právě uživatelé ji ocení dvojnásob. Přístup k lokálním sítím je naopak někdy poměrně problematický. Záleží zde ale především na konfiguraci místní sítě a zkušenější uživatel si s těmito problémy dokáže poradit. Problém mohou být „běžní uživatelé“.

Ubuntu remix

Systém pracuje překvapivě poměrně svižně a jeho užívání je mimořádně intuitivní. Po prvotní konfiguraci je možné ho doporučit také jako operační systém pro méně počítačově gramotné uživatele. Ale nejen pro ně, neboť systém představuje příjemné a rychlé pracovní prostředí pro nejběžnější činnosti, které na netbooku běžný uživatel vykonává.

root_podpora

Tak ano či ne?

Operační systémy určené pro netbooky mají dle mého soudu budoucnost a šanci uspět. Bude to ale předpokládat dotaženější řešení (především v drobnostech jako je pečlivější překlad, snazší konfigurace některých funkcí,…) a také změnu marketingové strategie.

Ubuntu remix

Pokud by se podařilo s UNR nabízet běžně s netbookem jako alternativu (cenově plně zvýhodněnou) a vše se doplnilo kvalitní kampaní a manuálem (který je na webu zcela nedostačující), může systém pomýšlet na masivnější úspěch. Zatím je alternativní, vzhledově zajímavý a pro mnoho uživatelů by byl „in“. K tomu ale bude potřeba podpory alespoň některých velkých výrobců netbooků. Pak bude šance na větší úspěch reálná. Dříve zřejmě nikoli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.