Hlavní navigace

Ukažte, co ve vás je!

8. 11. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Když se vývojář dostane do světa obchodu a byznysu, musí být schopen přesvědčit o svých kvalitách. Naneštěstí o něm a jeho budoucnosti obvykle rozhodují lidé, kteří se v počítačích příliš neorientují a programátor je pro ně pouze lidský zdroj. Proto se musí prezentovat nějakou nepočítačovou, manažerům a zákazníkům srozumitelnou, formou.

Jednou z možností jsou praktické reference obsahující minulá zaměstnání, významné zákazníky a projekty. Ty naznačují, kolik zkušeností autor má a v jaké problematice se orientuje, a umožňují efektivnější přidělování úkolů. Jistě totiž člověku, který několik let programoval počítačové hry, neuložíme vedení analýzy informačního systému průmyslového podniku.

Ovšem ne každý se může pochlubit dostatečně prestižními referencemi. Může se jednat například o studenta nebo o člověka, jehož kvality nejsou dostatečně doceněny. Pak je třeba své kvality zaštítit nějakým dokumentem, nejlépe mezinárodně uznávaným diplomem. Ve světě Microsoft Windows je rozhodování poměrně snadné – společnost Microsoft je garantem svých vlastních certifikátů, které jsou celosvětově uznávané, ale přirozeně postrádají oblasti zahrnující jiné operační systémy, konkurenční produkty atd.

Jaká kritéria na certifikáty by si mohl stanovit typický geek? V první řadě by jistě byla podmínka, aby garantem byla nějaká světově uznávaná společnost, nejlépe v dnešním polarizovaném světě nestranná. Její nabídka zkoušek by měla být dostatečně široká, s pestrým výběrem v oblasti operačních systémů, softwarových produktů i teoretických znalostí. Kladem by byla možnost vykonat zkoušku po Internetu, čili kdykoliv a odkudkoliv. Potvrzení o vykonání zkoušky by naopak mělo mít tradiční formu papírového diplomu, aby jej bylo možné zarámovat :-) nebo ukazovat nadřízeným či zákazníkům. A především – to vše by mělo být zdarma, ve smyslu geekovského přístupu k životu.

Takové podmínky nejsou právě skromné, a přesto najdeme vhodnou společnost. Jedná se o firmu Brainbench, jejíž věhlas a prestiž znatelně roste. Protože její služby pro jednotlivce jsou zdarma, blíže si ji představíme.

Po registraci do systému Brainbench se před námi objeví nabídka desítek nejrůznějších testovacích sad; mezi zastoupené oblasti patří výpočetní technika, znalosti cizích jazyků, praktické dovednosti (rychlé psaní, účetnictví apod., bohužel jen pro americké prostředí), zdravotnictví i čistá teorie (základy matematiky). Linuxovou komunitu jistě nadchnou tyto testy:

  • Správa UNIXových a linuxových systémů (RedHat, SuSE)
  • Programování pod UNIXem
  • Programování pro Linux
  • Jazyky C, C++, Java, Perl a Python
  • HTML, XML, WAP, JavaScript a PHP4
  • Internetová bezpečnost, správa www serveru Apache
  • Technologie CORBA, TCP/IP

Obvyklý test se skládá ze čtyřiceti otázek, v nichž zkoušený vybírá jednu z několika možných odpovědí. Časový limit je 180 vteřin a po zodpovězení (nebo vyčerpání času) se přechází na další otázku. Nelze se vracet zpět, takže klikání v browseru na tlačítko zpět je jen plýtváním cenného času.

Jednotlivé otázky jsou ve většině testů vybírány ze sady několika set možných příkladů. Zkoušení je realizováno psychometrickou metodou CAT (Computer Adaptive Testing), která spočívá v tom, že všech 40 otázek není zvoleno před zahájením testu, ale vybírají se dynamicky podle úspěšnosti odpovědí. Systém je tedy schopen rozpoznat a důkladně prověřit slabá i silná místa zkoušeného.

Jak plyne z popisu, není možné kontrolovat, zda má zkoušený po ruce odbornou literaturu, dokumentaci k produktům nebo jiné pomůcky. Ale účelem testu není prokázat schopnost naučit se něco zpaměti (velký rozdíl od českého přístupu). Schopnost najít, pochopit a aplikovat potřebnou informaci během tří minut je také užitečná a ceněná.

Výsledným hodnocením testu je číslo na stupnici 1.0 – 5.0. Aby zkoušený prospěl, musí dosáhnout skóre alespoň 2.75, s hodnocením 4.0 a výše získává Master Certificate. Podle statistik firmy Brainbench průměrně prospěje 60% zkoušených, ale jen 12% s vynikajícím (master) výsledkem. Osvědčení platí jeden rok, potom je nutné složit zkoušku znovu.

V systému Brainbench je založena prezentační stránka s vašimi údaji, jako je jméno, bydliště, případně i fotografií, a především s výsledky zkoušek se stručným slovním rozborem hodnocení. Tato stránka je přístupná pro návštěvníky a potenciální zaměstnavatele, ale máte možnost nastavit, které informace se budou zobrazovat. Jako bonus vám během několika týdnů budou doručeny diplomy za úspěšně složené zkoušky.

root_podpora

Aby vašemu egu byla učiněna zadost, je k dispozici množství žebříčků, rozdělených nejčastěji podle druhu testů a bydliště zkoušených. Můžete si tedy ověřit, jestli jste v nějakém oboru nejlepší na světě nebo alespoň ve své zemi. Pokud se váš výsledek neřadí mezi vrcholné, nemusíte zoufat; každý test můžete bez omezení opakovat. Je však vhodné před opakovanou zkouškou osvěžit znalosti a nespoléhat na štěstí.

Pokud se tedy budete někdy nudit nebo chcete zkusit neotřelým způsobem požádat o zvýšení platu, můžete to zkusit popsaným způsobem. Navíc jistě přispějete k potvrzení hypotézy, že programátoři z bývalého Východního bloku patří mezi špičku. A i kdyby se vaše jméno neobjevilo mezi světovou elitou, můžete alespoň používat zaklínadlo nejpopulárnějšího inženýra světa, Dilberta, mystické I summon thee, vast power of certification! Přejeme vám hodně štěstí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku