Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Úvaha: Výkon dnešních počítačů od Zdenek Stepanek - Zdravim Nadpis slusny, ale obsah clanku prakticky na nic....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2002 1:15

    Zdenek Stepanek (neregistrovaný)

    Zdravim

    Nadpis slusny, ale obsah clanku prakticky na nic. Co takhle nejakou tabulku s konfiguracema a vedle toho,. co vsechno na nich lze delta. Jeden prakticky priklad:

    Prave sedim u i486DX2@66, ISA+VLB, no PCI, 32MB RAM, 250MB HDD IDE, 33,6 HW modem ISA, 14" color 800x600@16bpp.

    Software: W95OSR2, Word, IE4. Nemam sebemensi duvod na to davat linux, i kdyz v textovym rezimu by to asi bylo rychlejsi. Krom toho bych na tom nerozchodil graficku a modem, protoze to v linuxu nejde. RH mi nerozchodil ani sitovku 3c905, takze co je lepsi? Ale mama je zvykla na Word a tak. Jen dodam, ze driv na tom byl IE3, ten bezel velmi slusne (klidne 20 oken s obrazky najednou), ale uz mi nezvladl eBanku a webove rozhrani posty na atlasu, tak jsem upgradoval. Uz se to trochu louda. Az sezenu EXE IE3, tak ho sem vratim a na bezne veci budu pouzivat ten (ROOT v nem byl citelny bez problemu).

    Zdenek

  • 27. 12. 2002 8:50

    Milos Prudek (neregistrovaný)

    Mate pravdu, az na jeden problem, a to je MSIE 4 (nebo MSIE 3). To je uz neudrzovany software a nechci ani vedet, kolik obsahuje bezpecnostnich chyb.

    Takze pokud se omezite na navstevy znamych webu, a na mail budete pouzivat cokoliv jineho nez Outlook(Express), jste relativne v pohode. Vyborny email software je znamy Pegasus Mail.

    MSIE 6 obsahuje take bezpecnostni chyby, a opravy vychazeji se zpozdenim prumerne vic jak mesic, ale aspon vychazeji. I kdyz nektere opravy zlikviduji Windows, ale to dobre znate sam.

  • 30. 12. 2002 10:48

    dygot (neregistrovaný)

    A jake zavazne chyby obsahuje pro domaciho uzivatele, ktery parkrat za tyden mrkne na internet a posle par mailu? Co mu hrozi? Ze se mu neco vymaze z disku, nebo mu nekdo pres vytacene pripojeni hackne comp? Prosim o odpoved, protoze vsichni mluvi o tom jak jsou chyby zavazne, ale nikde se nepise, co to konkretne muze znamenat.

  • 30. 12. 2002 13:06

    Peter Lehotsky (neregistrovaný)

    V pripade interniho modemu, Windows a IE mu napriklad hrozi ucet za telefon 30.000,- :-), ale to je detail. Za poslednich 6 mesicu jsem slysel (jen ja) o cca 15ti pripadech. Pokud se to netyka Vas tak je to OK, pokud Vas to ale postihne muzete si akorat trhat vlasy a pozadat cTC o splatkovy kalendar :-)). Dalsi vec je zneuziti Vaseho uctu (elektronicke bankovnictvi, kreditky....).

    To byl jen priklad toho co Vas muze postihnout.

    S pozdravem
    Peter Lehotsky

  • 2. 1. 2003 12:42

    dygot (neregistrovaný)

    Dik za odpoved, suma 30000,-Kc je vazny duvod. Nepouzivam IE3 ani 4. Bankovnictvi taky ne. A na IE5 a vyssich to nehrozi? A proc s internim modemem, jako kvuli vytaceni jineho cisla pri vypnute hlasitosti modemu?

  • 3. 1. 2003 11:01

    Roman (neregistrovaný)

    S IE 5 a 6 ti to hrozí také - a to protože "supr" technologie Microsoft, co se nazývá ActiveX. Stačí při surfování někde odklepnout ANO (a vzhledem k existenci tun děr v MSIE někdy ani to ne) a už máte na PC ActiveX trojana, co vám nepozorovaně nastaví vytáčené číslo do Ghany nebo Burkina Faso --> bude pálka za telefon. Řešení je pouze brutální: nepoužívat nekvalitní produkty MS, které na bezpečnost kašlou ve snaze ulehčit práci na PC i těm, co u počítače vzhledem ke svým znalostem nemají co pohledávat.

  • 27. 12. 2002 10:45

    pixall (neregistrovaný)

    redhat a pod nim apache, php4, postgresql, postfix+amavis+clamav (mail antivir), firewall, masquerading, dhcp daemon, samba, dns cache a squid (i ked ten je momentalne stopnuty, uz bolo natesno s ramkou a proxy cache pre dve workstations je trochu zbytocna). tot moja brana medzi domacou sietou a internetom. a zaroven moj stroj na testovanie a web-application development. intel p100 boxed na 120mhz, 64 mb, 1.2gb + 8gb... tichucko svisti dnom i nocou v skrini v kuchyni... :o) jeho pomalost je pre mna plusom. ked na tom odladim aplikaciu a beha rychlo, viem ze nebude mat problem na niekolkonasobne rychlejsom stroji alebo na clusteri pri desiatkach alebo stovkach uzivatelov. vo firme sme developovali a testovali na super-extra-namakanej masine, po nasadeni do ostrej prevadzky ked sa na to povesilo naraz niekolko desiatok userov s tym mal aj ten namakany stroj probemy... to sa mi teraz nestane. robit optimalizacie na pomalej masine je skratka super. ma to samozrejme aj tieniste stranky, mam tu jednu velku databazu z ktorej mi select trva 5-10 minut, na produkcnej masine to iste zbehne 3-8 sekund... ale na druhej strane mam pri vyvoji aspon cas odbehnut na cigaretu :o))

  • 27. 12. 2002 15:18

    Digero (neregistrovaný)

    Byt tebou, vymenim ie 4 za 5, protoze je mnohem rychlejsi, ie 4 je narychlo spatlany. Jeste lepsi by byla Opera, tu provozuju i na psionu s 33 MHz

  • 27. 12. 2002 19:47

    Michal Kubeček (neregistrovaný)

    Ne, IE4 rozhodně není prohlížeč, který bych dnes mohl někomu doporučit. Zkuste si udělat nějaký stoprocentně korektní web v HTML 4.01 s beztabulkovým CSS layoutem (bez flashe, bez JavaScriptu) a podívejte se, co vám z toho IE4 spatlá. Velmi rychle dojdete k závěru, že v lynxu by vypadal lépe. IE4 (a samozřejmě i jeho bratr NN4) je prohlížeč, který svým původem spadá do období nejhoršího úpadku webové morálky a může sloužit pouze jako odstrašující příklad.

  • 29. 12. 2002 4:18

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Líbí se mi, jak jste šikovně vyhmátl příklad na HTML, které nemá tabulky a na tomto příkladě, který není příliš typický se tu něco dokazuje.

    Pro naprostou většinu případů je IE4 dostatečně dobrý prohlížeč.

    Dnes je bohužel definice HTML a okolních technologií tak rozsáhlá, že neexistuje a zatím nikdy neexistoval prohlížeč, který byste nenachytal někde na švestkách. Takže kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

  • 3. 1. 2003 22:18

    kavol (neregistrovaný)

    Nevim, proč se trvá na neexistenci tabulek, nicméně IE a NN v řadě 4.x jsou IMHO nejhorší prohlížeče, které kdy spatřily světlo světa klidně i s tabulkama ... NN 4 neumí ani HTML 3.2, které tou dobou bylo už dávno nahrazeno verzí 4, podpora CSS v IE4 je taková, že téměř cokoliv držící se normy znamená znepoužitelnění stránky pro IE4 - rčení "kdo chce psa bít..." sem nepatří, IE stojí prostě za starou bačkoru; hůl bych si našel i na novou Mozillu (sám jsem napsal několik bugreportů), ale jsem s ní narozdíl od IE spokojen...

  • 28. 12. 2002 10:44

    TomBA (neregistrovaný)

    Zdravim.
    Dovolim si k tejto tem napisat niekolko slov, keďže sa v tejto oblasti profesionalne pohybujem. Moja firma predava niekolko tisic second hand strojov za rok....
    1) Zistil som ze nasimi zakaznikmi su profesionaly. Mam tym na mysli ze clovek ktory tomu rozumie a ktory ma doma poriadny stroj, nema zabrany a bez problemu pouziva starsie stroje na specificke ucely {http server, printserver, squid, qmail, faxserver......). Horsie je to s koncovymi uzivatelmi. Kym na tom nebezi momentalne vychytena hra, tak je to "nepouzitlne". Takze aj tu plati zname 80% ku 20%. Ked zariadujete internet cafe, ucebnu, terminal v sklade, stroj pre sekretarku.... Pouzite starsi stroj. 80% bussiness aplikacii bude bez problemu. Tych 20% viete nahradit inymi....
    2) Myslim ze 486 je uz naozaj prezitok. V second hand branzi sa este vyskytuju dajake pentia {166-233), ale drviva vacsina predavanych pouzitych strojov je PII.
    Aj po hardwerovej stranke je so 486 problem. Ako s USB?? Treba dokupit kartu ktora stoji 50% pentiovskeho stroja, ktory uz USB ma.....
    Nie kazdy je schopny skompilovat si optimalne jadro pre 486 a modernejsie distribucie su vsetky stavane uz na pentium.... Pre specificke ciele je to urcite pouzitelne {router, firewall...}, ale je to zbytocne pri cenach sh pentii okolo 1000 SK.
    3) Nemyslim si ze cesta linksu, lynxu, latexu a podobnych xu je pre bezneho uzivatela prijatelna. Zijeme v 21. storoci a ludia potrebuju graficke browsery a mailery. Mi ponukame nasim zakaznikom instalaciu FreeBSD s Windowmakerom, Mozillou, OO, ... Je to prijemne jednoduche prostredie. Zial, musim povedat, ze nie je o to zaujem. Kazdy chce windows a ludia su ochotni priplatit si.
    4) Na zaver nas server pre 11 zamestnancov:
    Hardware: PPRO200, 128MB RAM, RAID5 {5xUWSCSI 4GB), DAT3, 100MBIT INTEL, 12xSCSI CDROM 4x, Mikrovlnne pripojenie na internet.
    Software: FreeBSD 4.7 (mnohe upravy), Squid, qmail, firewall, samba (printserver, fileserver, pdfcreator pomocou gs}, faxserver, amavis antivir (jedina NOD32-komercna aplikacia, stahuje upgrade aj pre windowsovske stanice...), ssh, dns, sftp, apcupsd, zalohovanie na DAT, SMS server, rotovane logy, ..............
    Bezi uz niekolko rokov (od FreeBSD 4.2) a nevieme o nom...
    BYE

  • 29. 12. 2002 0:20

    ex (neregistrovaný)

    3c905 v linuxu rozchodite ;-)
    Staci dosovou utilikou nastavit rucni nebo automatickou konfiguraci irq a io, podle toho pak nastavit linux.

  • 19. 9. 2003 12:17

    ApoC (neregistrovaný)

    Hmmm, tak HW modem v Linuxu funguje uplne krasne, pokud si to ovsem nepletete s nejaky WinModemem, ale i ne uz existuji ovladace, 3c905 mam a nemam s ni zadny problem, co se grafiky tyce, v textovem rezimu jede snad vsechno. Takze to asi nebude o Linuxu, ale o vasi neschopnosti.