Hlavní navigace

Vylepšení KDE pro začátečníky

15. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Je jasné, že pokud ke svému počítači přilnete, časem se začnete pokoušet si jej nějak zkrášlit dle vlastního vkusu. Cílem je odlišit se od jiných uživatelů, abyste mohli jednoznačně své dítko identifikovat. KDE k tomu nabízí dekorace oken, pozadí na plochu, barevná schémata nebo ikony. Kde je získat?

Uživatelé KDE by si měli zapamatovat stránky KDE look.org . Je to takové centrální úložiště všelijakých udělátek pro KDE a programy pro KDE. Obsah je přidáván převážně dobrovolníky. Stačí si jen vytvořit svůj uživatelský účet a už můžete přidávat. Na portále najdete mnoho sekcí dle toho, o jaké vylepšení se jedná. Navíc zde najdete i sekce zabývající se konkrétními programy, jako je např. K3b nebo Amarok.

Začneme asi pozadím na plochu (anglicky wallpaper), což je obvykle fotografie nebo obrázek, který je při práci s počítačem trvale vidět na ploše (pokud nemáte spuštěnou nějakou celoobrazovkovou aplikaci). Obvykle je nutné si zapamatovat, jaké rozlišení používá váš počítač. Nejčastěji se setkáte s rozlišením 1024 x 768 (počet obrazovkových bodů horizontálně ku počtu bodů vertikálně) nebo 1280 x 1024 či 1600 x 1200. To jsou obvyklé rozměry klasických monitorů a LCD panelů ve formátu 4:3. Pokud máte modernější formát 16:9, dívejte se spíše po obrázcích v rozlišení 1440 x 900 či 1680 x 1050.

Stranou by neměly zůstat ani dekorace oken, což je grafický styl, který mění styl horní lišty programu společně s tlačítky pro minimalizaci a maximalizaci okna nebo uzavírání okna. Dělí se do několika kategorií podle verze KDE a také dle toho, zda používáte 3D správce Beryl nebo Compiz. Velmi populární jsou v tomto směru dekorace imitující Microsoft Windows XP nebo Vista a také Mac OS X styl Aqua. Obvykle však nějaké dekorace máte integrovány do KDE, zkuste se po nich podívat.

KDE theme 1

Barevná schémata jsou zase strukturou, která mění barevné ladění celého prostředí. Změníte tak nejenom barvy horní lišty, ale i barvu oken jako takových a dokážete se nimi změnit i například standardní bílou barvu oken za nějakou úplně jinou. Zapomněl jsem i na tlačítka. Není tak problém udělat systém sladce růžový pro holčičku či kompletně tmavý pro pravého metalistu.

Další často upravovanou položkou jsou ikony, kterými disponuje KDE. Obvykle se tak skrývá nedostatek, kdy sada určitých programů používá různé motivy ikon a prostředí třeba působí roztříštěně. Máte možnost stáhnout rozsáhlé knihovny ikon v jednom stylu a vaše prostředí pak dostane nový šmrnc.

Jakousi strukturou nad všemi těmito úpravami je téma, které uloží změnu několika věcí současně (třeba pozadí, dekoraci oken, ikony a šetřič obrazovky). Dají se stáhnout témata, která vám KDE kompletně upraví do jednoho stylu, a to jak po stránce vizuální, tak i zvukové.

KDE theme 2

Nejjednodušší je asi patřičný objekt stáhnout a pak jej buď doinstalovat pomocí příslušné sekce v Ovládacím centru KDE, nebo soubor uložit do složky, ve které si po něm sáhne daný program. Ale například Amarok disponuje přímo rozhraním, které si dokáže stáhnout témata samo. Zkuste volbu Nastavení → Nastavit: Amarok → Vzhled → Stáhnout styly. Objeví se okno, které vám umožní vybrat si ten váš styl. Nějaké soubory najdete ve složce share, umístěné ve složce, kde je KDE nainstalováno ve vaší distribuci (třeba usr nebo opt/kde). Tam se podívejte do podsložek icons, sound, wallpapers nebo emoticons. A samozřejmě, že do nich můžete i nově stažené soubory uložit.

root_podpora

KDE theme 3

Samostatnou kapitolou je SuperKaramba. Ve starších verzích KDE (před 3.5) to byl samostatný program, později byl do KDE integrován. Je to nástroj, který vám umožní přidat novu funkčnost, která ve standardním KDE není. Jeho počátky sahají do roku 2003, kdy tento projekt vznikl jako školní projekt a jmenoval se Karamba. Krátce po svém uvedení na KDE look si získal velkou popularitu. Jeho síla tkví v tom, že nová témata se vytvářejí jako textové soubory v jazyce podobném XML (tudíž dobře strukturovaném). Jeho původnímu autorovi vše jaksi přerostlo přes hlavu a tak se projektu ujal jiný vývojář, který provedl několik úprav a nakonec projektu dal dnešní jméno. Dnes už je možno pro SuperKarambu vytvářet tzv. widgety (česky asi ovládací prvky) v programovacích jazycích Python, Ruby nebo Javascript. Hlavní síla je v tom, že můžete vytvářet takové malé aplikace, jejichž výstup pak zobrazíte na obrazovce (např. monitor vytížení procesoru, obsazení paměti či HDD nebo třeba modul pro zobrazování předpovědi počasí). Existují i doplňky, které simulují prvky z jiných operačních systémů, jako je např. pruh s nabídkou z MS Windows nebo Mac OS X. V součinnosti s dekorací oken je to pak celkem obstojně se tvářící a konzistentní prostředí, připomínající zmiňované prostředí. Někteří uživatelé to tak vyžadují.

Možnosti úprav KDE k obrazu svému je docela dost. Nemusíte se bát experimentovat. Pokud jste líní, zkuste využít témat, která dělají mnoho činností v jednom kroku. Někdo už si prostě dal tu práci a vše nastavil tak, aby to vyhovovalo jednomu stylu. I pokud se vám daný styl líbí, možná budete chtít provést změny. Navíc lze kombinovat téma s vlastními nápady, takže vám téma může posloužit jako odrazový můstek k vlastní tvořivosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.