Hlavní navigace

Waking Mars: pěstitelem na rudé planetě

23. 11. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Waking Mars perexový obrázek.
Waking Mars vypadá jak papírové leporelo. Přesto vás uchvátí svou rozlehlostí a neuvěřitelně živým světem. Hru lze trochu netradičně dohrát bez jediného výstřelu. Postupujete dál totiž vytvářením funkčního ekosystému. Zahrajte si na pěstitele a oživte rudou planetu. Možná tak zjistíte, jaké je její tajemství.

Zahradničení na Marsu, tak to tu ještě nebylo. Herní studio Tiger Style Games ukazuje, že i na mobilní zařízení s dotykovou obrazovkou se dají tvořit originální a zábavné hry, u nichž se neperete s ovládáním. V jejich předchozí hře Spider jste si zahráli za pavouka, prozkoumávajícího staré sídlo a lovícího hmyz za pomocí pletení pavučin.

Spider se bohužel z iOS zařízení nedostal na další platformy. Waking Mars má však díky akci the Humble Bundle for Android 4 jiný osud. Je portován na všechny možné platformy, včetně operačního systému Linux, a musím říct, že velmi zdařile. Z ovládání byste dokonce nepoznali, že hra byla primárně tvořena pro mobilní zařízení. Uživatelské prostředí je lehce upraveno, aby bylo hraní co nejkomfortnější i na osobních počítačích.

Obrázky ze hry Waking Mars.

Prozkoumávání rudé planety je zábavné

Waking Mars je hrou o prozkoumávání nám zatím tajemné rudé planety. Už samotné bádání a objevování je vysoce zábavné a díky slušně podanému příběhu neupadá do stereotypu. Dokonce lze narazit na více konců a při postupu hrou můžete objevit mnoho neočekávaných událostí, které herní dobu dokážou značně prodloužit. Ty nejsou vždy povinné. Pokud se vám do plnění nechce, prostě je budete ignorovat.

Prozkoumávání je fajn, ale nejdůležitější složkou celé hry je trochu překvapivě pěstování květin a vytváření fungujícího ekosystému. V hlubinách Marsu to totiž docela žije. Jen na ten inteligentní život ne a ne se pořád objevit. Nebo snad ano? To se budete muset nechat překvapit, protože se jedná o poměrně důležitou složku příběhu.

Obrázky ze hry Waking Mars.

Dohrajte hru bez zabíjení

Waking Mars je mírumilovná hra. Nebudete zabíjet žádné nepřátele, ale naopak tvořit. Fungující ekosystém se samozřejmě neobejde bez potravinového řetězce. Zabít živý organizmus ale přímo nemůžete. Maximálně svou nešikovností, když narazíte do uvolněného krápníku a ten spadne na nebohou květinu.

Zhostíte se role kosmonauta Lianga. Ten k pohybu po rudé planetě používá jet pack. Díky němu se může dostat i na navýšená místa a značně si s ním zrychlujete pohyb. Samozřejmě můžete rozsáhlý jeskynní komplex prozkoumávat i po svých, ale to není zrovna praktické. Jet pack nemá omezenou zásobu paliva, lze tak létat naprosto bez omezení.

Obrázky ze hry Waking Mars.

Některé rostliny dávají přednost masu

V útrobách jeskyně se nachází úrodné zóny, do nichž můžete zasadit semena. Každá rostlina preferuje ale jiné prostředí a podmínky. Kompatibilitu mezi semenem a půdou poznáte podle zbarvení. Pokud je barva stejná, můžete vesele semínko zasadit a sledovat, jak rostlina roste. Její růst lze v několika případech podpořit zaléváním, nebo u masožravek nahnáním potravy do jejich blízkosti.

Takové pěstitelství je někdy lehce nebezpečný proces. Jsou totiž kytky, které vám jdou po krku a považují vás za potravu, aby ale váš drobný jeskynní ekosystém fungoval, je nutné je zasadit. Postup dál vám hra umožňuje pouze, pokud nasbíráte určitý počet bodů. Pak se bariéra oddělující jednotlivé části komplexu zhroutí a vy můžete pokračovat.

Obrázky ze hry Waking Mars.

Je velmi úchvatné pozorovat, jak se vámi tvořený ekosystém probouzí k životu a začíná fungovat. Vše je řešeno naprosto logicky a rychle vám herní mechanismy přijdou do krve, obzvláště díky postupnému dávkování jednotlivých organizmů. Designéři vám dají chvíli čas si zvyknout na interakci mezi určitými druhy a pak do toho zakomponují něco nového. V pozdějších fázích hry začne obtížnost značně stoupat a každý krok si budete muset řádně rozmyslet. Jedna chybička vás sice nepřipraví o možnost pokračovat, ale řádně vás zpomalí.

Mars, jako papírové leporelo

Stylizovat vesmírné dobrodružství do jakéhosi papírového leporela je silně neobvyklé a musím se přiznat, že jsem si na to nějaký čas musel docela bolestně zvykat. Po chvíli hraní autoři rozehrají neskutečný vizuální orchestr. I když hra zpočátku vypadá jako procházka nudnými jeskyněmi, narazíte později na opravdu dech beroucí lokace. Ty hrají všemi barvami a sem tam jsem opravdu obdivoval fantazii autorů, jak Mars, nudnou rudou planetu, oživili.

Obrázky ze hry Waking Mars.

Hudba velmi dobře podkresluje grafickou stránku. Víc za pozornost však stojí nazvučení okolí a dabing hlavních postav. Ty nejsou namluveny monotónně znuděnými herci. Rozhovory působí velmi autenticky a jsou plné emocí a drobných vtípků. U tak malé hry, ještě s mobilním původem, je to velmi překvapivé.

CS24_early

Z Waking Mars jsem popravdě velmi nadšený. Takovou touhu objevovat něco nového ve hře jsem dlouho neměl. Někoho může odradit celkem netradiční grafická stránka, pokud ale nedáte na první dojem, zažijete víc než 5 hodin velmi solidní zábavy, navíc bez jediného vámi zmařeného života. V zástupu her, kde vraždíte skoro na potkání, je to příjemná změna.

P. S.: Hru je možné zakoupit na oficiálních stránkách nebo Ubuntu Software Centre za 9,99 dolarů.

Výhody

  • Herní svět

  • Příběh

  • Nenásilné herní mechanismy

  • Délka hry

  • Zvuková stránka

Nevýhody

  • Pro někoho netradiční grafika

  • Mnoho dialogů (anglicky)

Byl pro vás článek přínosný?