Hlavní navigace

Win4Lin Terminal Server 2.0

7. 2. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V nedávné recenzi produktu Win4Lin Desktop 4.0 jsem konstatoval, že tento představuje výtečné řešení pro uživatele, kteří normálně pracují s Linuxem, ale potřebují provozovat nějaký program, který je dostupný pouze pro Windows. Dnes se podíváme na specifické řešení Win4Lin určené pro víceuživatelské prostředí.

Win4Lin Terminal Server (WTS) je postavený na základech Win4Lin Desktop. Odlišuje se v tom, že je možné současně spouštět více kopií Windows a provozovat je ve víceuživatelském prostředí. Díky tomu, že prostředí X Window je samo o sobě od základu navrhováno tak, aby bylo možné vstup a výstup přenášet na vzdálené X-servery a zobrazovat na nich, se přímo nabízí možnost nainstalovat WTS ve firemním prostředí a umožnit tak provozovat windowsové aplikace (současně s linuxovými) na terminálovém serveru. K připojení k tomuto terminálovému serveru pak použijeme buď běžné stanice např. s Linuxem (tzv. tlustí klienti), nebo levné (třebas bezdiskové stanice startované ze sítě) X-Terminály (tencí klienti).

Výhodou takového řešení je možnost provozovat Windows na jednom místě, což přináší jednodušší, centralizovanou správu a údržbu. Velmi omezíme potřebu upgradovat hardware uživatelských stanic, neboť na provozování klienta stačí výrazně slabší hardware než na provoz kompletního moderního OS.

WTS umožňuje překonat překážky, které v mnoha firmách mohou bránit většímu rozšíření Linuxu. Existují firmy, kde by již měli o Linux zájem, ovšem kvůli nutnosti udržet kompatibilitu s nějakým programem zůstávají dveře uzavřené. WTS umožňuje přechod na linuxové prostředí a nabízí přitom možnost „recyklovat“ již zakoupené licence na Windows v rámci firmy. WTS téměř bezešvě integruje Windows a jeho programy do linuxového prostředí, takže uživatelé mohou provozovat běžné volně dostupné a spolehlivé programy v Linuxu (KDE, OpenOffice, Mozilla …) a přitom nepřicházejí o kompatibilitu s Windows.

Představme si, že hledáme linuxové řešení pro menší firmu, která na svých třiceti obstarožních PC provozuje Windows 95/98, kancelářské aplikace a účetní program pro Windows.

Největší část investice představuje nákup počítače – aplikačního serveru, který musí být dostatečně dimenzován tak, aby výkonnostně dostačoval požadavkům až patnácti současně pracujících uživatelů.

Aplikační server pro 10 uživatelů by měl mít tyto parametry:

  • CPU – Pentium III nebo ekvivalentní od 866 MHz
  • 768 MB RAM
  • 30 GB diskové kapacity, ideálně rozložené do několika rychlých SCSI disků v RAID poli

Pro 25 uživatelů pak

  • CPU – Pentium III nebo ekvivalentní od 866 MHz, ideálně SMP
  • 2 GB RAM
  • 60 GB diskové kapacity, ideálně rozložené do více rychlých SCSI disků v RAID poli

Pro provozování X terminálů, zejména jsou-li navíc ještě provozovány bez vlastní diskové kapacity, platí, že jsou kladeny poměrně vysoké nároky na rychlost sítě. Je proto vhodné, zejména při provozování náročnějších grafických aplikací a větším počtu současně pracujících uživatelů, přizpůsobit rychlost a topologii sítě, například takto:

  • použití inteligentního síťového switche místo jednoduchých switchů nebo hubů
  • vysokorychlostní připojení terminálového serveru k síťovému prvku (port trunking, gigabitový ethernet)
  • rozdělení terminálových klientů do skupin a samostatných síťových segmentů

Instalace a provoz

Instalace probíhá podobně jako u Win4Lin Desktop. Nejprve je nutné nainstalovat jádro přizpůsobené pro Win4Lin (je stejné jako u W4LD) a spustit instalační program z CD. Ten zjistí, zdali na Internetu není k dispozici update, a podle toho nainstaluje distribuovanou, nebo staženou verzi Win4Lin. Pak už pokračujeme zadáním licenčního čísla a on-line registrací.

Ve druhé fázi instalačního procesu se pod rootem spouští program /usr/bin/wts-install, který se zeptá na cestu k instalačnímu CD a disketě s Windows. Následně proběhne zkopírování těchto souborů na disk. Potom si každý uživatel může spustit příkazem „win“ vlastní prostředí Windows a nainstalovat si svá Windows. Rozdíl oproti Win4Lin Desktop spočívá právě v tom, že je možné provozovat více instancí emulovaných Windows, až do zakoupeného počtu licencí Win4Lin (a samozřejmě i Windows).

Pokud to z výše uvedeného textu není zřejmé, tak je dobré vědět, že pro Windows provozovaná v prostředí tenkých klientů platí, že je potřeba mít zakoupenou licenci Windows pro každého pracujícího uživatele. Tedy i když v podstatě kódy Windows všechny běží na jednom počítači (na klientech běží pouze Linux). Nelze proto počítat s tím, že ušetříme tak, že zakoupíme WTS a jednu licenci Windows pro celou firmu.

Toho, že je souborový systém Win4Lin realizován v domovském adresáři uživatele, lze snadno využít k nastavování přístupových práv a dalších unixových atributů k souborům a adresářům ve Windows. Možností, jak toho využít, je celá řada. Můžeme prolinkovat adresáře a soubory jednotlivých uživatelů mezi sebou (úspora diskové kapacity), máme možnost odebrat nepotřebná práva (zápis do binárních souborů a systémových adresářů) atd.

Další dojmy z provozu, omezení co do rozsahu schopností emulovaných Windows najdete v nedávné recenzi Win4Lin Desktop.

Závěr

Win4Lin není typicky linuxové řešení v tom smyslu, že by bylo možné, jako v jiných případech, říct – dám tam Linux a mám to zadarmo. WTS je subjektivně vzato celkem drahý a v době instalace je nutné jej chápat spíše jako investici než úsporu:

Tabulka č. 374
počet uživatelů WTS
Cena (Kč)
5
17.500,–
10
34.990,–
25
78.750,–

Ve druhé fázi však tím, že použijete staré počítače, ušetříte za investice do jejich hardwaru. Případné další rozšiřování provádíte pouze na serveru a z rozšířené úložné diskové kapacity, přidané RAM nebo rychlejší CPU tak mají prospěch všichni uživatelé.

Naproti tomu se jedná o skutečně vysoce užitečnou aplikaci, která pracuje rychle a spolehlivě. Windows spouštěné na terminálovém serveru pracují velice rychle, často rychleji, než když běží přímo na koncovém počítači střední třídy. Centrálně uložená Windows je možné snáze zálohovat, zpřístupňovat na jiné počítače, chránit proti virům apod.

CS24_early

Produkt Win4Lin Terminal Server pro pět uživatelů poskytla společnost Intac s.r.o.

Zajímavé odkazy:

Domovská stránka WST

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku