Hlavní navigace

Window Maker hezky česky

2. 5. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Window Maker patří mezi několik alternativních window managerů, kteří se snaží útočit na giganty typu GNOME a KDE. Malý, šikovný, rychlý a hlavně hezký. To jsou trumfy které tasí při každé příležitosti.

Historie Window Makeru byla ovlivněna After Stepem. Připomíná jeho vzhled, ale je méně komplikovaný a více uživatelsky naladěný. Window Maker můžete stáhnout buďto jako klasické zdrojáky nebo jako balík binárek (ať už pro Debian tak RedHat). Existuje pro něj spousta aplikací. Pod pojmem aplikace myslím něco jiného, aplikace vyžadující X windows pod ním běhají všechny. Mám na mysli chytré aplikace, které se schovávají v jeho docích. Dok je políčko, něco jako ikona, na ploše a zastupuje aplikaci. Nějaké aplikace se spustí v tomto doku a pak v něm zobrazují výstup. Typickým příkladem jsou hodiny. Dok má volitelnou velikost, většinou bývá implicitně nastaven na 64×64 pixelů.

Window Maker

V docích můžete mít na co si vzpomenete. Hodinami počínaje a sledováním běhu počítače konče. Vše pěkně při ruce a na očích. Sám používám aplikaci na montování disků (i disket a CD), měsíční hodiny (zobrazují přesná data o měsíci i s jeho obrázkem), přepínač české a anglické klávesnice (přes obligátní Alt + Shift) a monitor paměti.

Pokud se o Window Makeru chcete dozvědět více z obecného hlediska, přečtěte si tento článek na ROOTovi, který už vyšel před delší dobou.

A jak Window Maker umí česky? Předposlední verze 0.61.1, která je obsažena v distribuci Red Hatu 6.2, je na tom docela dobře. Pokud však budete Window Maker kompilovat, je potřeba vnutit na chvíli při konfigurování před kompilací locale „cs“ (speciálně LINGUAS=„cs“). Pak se zkompiluje s podporou českých menu.

K tomu aby se v pořádku zobrazovaly české fonty, musíte je mít nainstalované. Hledejte u distribuce balíčky XFree86-ISO8859–2-fonts, čím více jich nainstalujete, tím lépe. Místa (adresáře) kde jsou fonty nainstalované, musíte přidat buďto do /etc/X11/fs/config (konfigurační soubor xfs – X Font serveru) a nebo přímo do /etc/X11/XF86Config pomocí proměnné FontPath. Restartujete X-ka (případně i font server) a můžete začít pracovat s českými fonty. To ovšem neznamená, že se Vám budou dobře zobrazovat. Window Maker má zajímavou utilitku jménem wsetfont. Jejím spuštěním s parametrem kódování nastaví všechny fonty aktuální konfigurace Window Makeru na požadované kódování (v našem případě ISO 8859–2).

Některé aplikace ale stále vzdorují. Třeba takový xterm, tomu se musí font přímo vnutit. Udělejte si jeho ikonu (dok), zvolte nastavení. V sekci „Cesty a argumenty pro aplikaci v doku“ přidejte:

xterm -fn ‚-misc-fixed-medium-r-normal--13------iso8859–2‘

Xterm

Dle svého uvážení můžete měnit 13-ku, je to velikost fontu v pixelech. Stejný fígl lze provést i pro Rxvt a wterm. Wterm je celkově zajímavý. Je to odnož xtermu, umožňuje dokonce to, aby jeho okno bylo transparentní, takže je pak vidět i textura pozadí. Pokud si ještě k tomu dáte zelené písmo popředí, vznikne zajímavý efekt. A kdejaký windousák Vám bude závidět. Transparentnost má ale omezení. Neumí zobrazit okno pod wtermem. Pokud jej umístíte nad jiné okno, uvidíte pozadí.

Česká klávesnice ve Window Makeru je věc celkem jednoduchá. Existuje aplikace s názvem wmkbd. Umí několik map klávesnice, mezi nimi i českou. Umožňuje si nadefinovat i vlastní sadu, třeba úplně jinou než odpovídá standardu. Jelikož je tento přepínač klávesnice psán pro Window Maker, běží v doku. Zobrazuje aktuální klávesnici pomocí vlajky státu a podporuje přepínání mezi klávesnicemi třeba přes obligátní Alt + Shift nebo Ctrl + Shift či dokonce Shift + Shift. Zapnete-li si českou klávesnici a budete-li chtít napsat hranatou závorku, která je na české klávesnici ani nevím kde, je jednodušší stisknout Alt Gr (pravý Alt) a klávesu „ú“. Objeví se „[“. Alt Gr přepne krátkodobě klávesnici na sekundární. Po uvolnění Alt Gr píšete opět hezky česky.

Druhým řešením, které jsem jistou dobu také používal, je balíček xkbsel. Po zkompilování a instalaci přidáte do hlavního menu podmenu Klávesnice, do něj pak příkazy třeba CZ a US. K příkazu CZ přiřadíte „spustit: xkbsel cs“ a k US „spustit: xkbsel us“. Pak již jen stačí přiřadit položkám v menu klávesové zkratky (používal jsem „Ctrl + Shift + F9“ pro českou a „Ctrl + Shift + F10“ pro americkou klávesnici – jsou volné). Při instalaci tohoto balíčku se řiďte instrukcemi u něj přiložených. To platí obecně pro všechny aplikace a prográmky zde popsané.

K Window Makeru patří i utilitka pro jeho konfigurování. Má název (a spustí se napsáním) wmakerconf. Graficky hezky vyvedená, přehledná, prostě potěší. Někdo by ani podobnou utilitku u takto „jednoduchého“ window manageru nečekal. Můžete pěkně v pohodlí upravovat menu prostředního tlačítka, přiřazovat klávesové zkratky jednotlivým akcím, měnit vlastně celé chování Window Makeru. Dále zde máte možnost instalovat různé motivy (či témata) – stejně jako v jiných window managerech ovlivňují vzhled oken, pozadí a ikon. K Window Makeru je ke stažení na webu spousta motivů, dle mého názoru jsou některé extrémně vyvedené a nezadají si nic ani s gigantem jménem Enlightenment.

wm conf

Závěrem lze jen pochválit tvůrce Window Makeru (a samozřejmě i naše překladatele) za to, kolik úsilí věnují jeho lokalizaci. Málokteré menu je anglicky, narazil jsem jen na jedno – Run – Spustit.

CS24_early

Odkazy:
Window Maker: http:///www.win­dowmaker.org
Motivy (témata): http://www.the­mes.org

Aplikace do doku:
wmkbd: http://wmkbd.sou­rceforge.net
wmmon: http://window­maker.mezaway­.org
asmem: http://www.ti­gr.net/afterstep

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku