Hlavní navigace

Z redakční schránky (23. 5. 2006)

23. 5. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Občasník, v němž odpovídáme na dotazy čtenářů, které se ocitly v naší redakční schránce. Přečtěte si, co čtenáře zajímá a co si o tom myslíme my. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat.

Do naší schránky padá velké množství dotazů od čtenářů. Rozhodli jsme se na ně odpovídat nejen soukromě, ale i tímto způsobem, formou článku. Máte-li nějaký dotaz nebo problém ohledně fungování Roota, neváhejte nám napsat. Není ale v našich silách odpovídat na obecné technické dotazy a vyhrazujeme si právo pozměnit text dotazů pro potřeby článku.

Chtěl bych se zeptat, proč se na Roota nemůžu dostat z IP adresy xx.xx.xx.xx? Ovšem zkusím-li přistoupit z libovolné jiné IP, tak obdržím obsah. Můžete mi laskavě vysvětlit co je smyslem toho opatření?

Jedná se o opatření, které jsme nuceni občas zavést proti lidem, kteří bez rozmyslu mirrorují obsah celého serveru a jsou schopni špatným nastavením software způsobit tisíce spojení za minutu. Tím se ohromným způsobem zvyšuje zatížení serverů a ostatní čtenáři mají problémy na web přistoupit. Reagujeme rychle a účinně – takovému uživateli zařízneme přístup. V případě, že se jedná například o školní síť připojenou přes jednu IP, bohužel jsou tím postiženi i ostatní uživatelé. V principu nám mirrorování nevadí, je potřeba jej ale dělat rozumně.

Všiml jsem si, že se vaše stránky zobrazují na mém počítači rozdílně ve Firefoxu 1.5.0.2 a Internet Exploreru 6.0 a to dost razantně. Jedná se o šířku zobrazované stránky. Zasilam screenshoty, oba sejmuty na maximalizované okno na 17" monitoru. Který je spravně?

Root v IE Root ve FF

Root v MSIE a Firefoxu (zleva)

Bohužel IE má spoustu omezení a chyb, kvůli kterým se v něm design Roota nechová úplně stejně jako ve Firefoxu. V tomto případě jde o vlastnost a ne o chybu. V IE má Root fixní šířku, kdežto ve Firefoxu (a Gecku obecně) má šířku dynamickou (roztahovací) s limity. Abych odpověděl na vaši otázku: Správně je to tedy ve Firefoxu, v IE se web chová trochu jinak. Na druhou stranu nikdo netvrdí, že web musí vypadat ve všech prohlížečích naprosto stejně.

Mám několik otázek: Je možné pro váš server psát? Jaké jsou podmínky? Nevadí, že je mi teprve sedmnáct? Kdo pro vás ještě píše?

Samozřejmě pro Roota psát můžete, šikovní autoři jsou vždy vítáni. Podmínky nejsou nijak náročné. Určitě si přečtěte text Jak psát pro Root.cz, ve kterém najdete nějaké instrukce. Nemusíte být nutně vypsaným a zkušeným autorem. Mnohem důležitější je vyznat se v tom, o čem píšete. S obsahovou stránkou vám pomůžeme, máme korektorku a než se „rozepíšete”, budeme vám věnovat zvýšenou péči.

Věk také není nijak omezující, máme i mladší autory, přestože současný věkový průměr aktivních autorů je 25 let. Pokud tedy máte chuť psát, nemáte (neměli jste) z češtiny čtyřky a máte zajímavé téma, neváhejte.

Kompletní seznam všech autorů, kteří pro Roota něco napsali, najdete na stránce www.root.cz/au­tori.

Nechcete začít přebírat náměty na komiks od jiných autorů? Některé kousky jsou dost suché.

Pánové, kteří pro nás komiks připravují, se podobným akcím (přebíracím) dost brání a chtějí být originální. Pokud ale máte pocit, že by to chtělo něco nového, možná by pomohlo vymyslet nějaké náměty. Kdybyste měl nějaký veselý nápad, určitě jim dejte vědět. Můžete s nimi komunikovat na mailu jhkomiks@gmail.com.

Nenapadl mě lepší způsob, jak vás informovat o tom, že vyšla nová verze programu …, tak vám píšu mail. Kdysi jste na webu měli přímo formulář (pokud se nemýlím) pro zadávání zpráviček. Teď jsem nic podobného nenašel, pokud jsem něco přehlédl, opravte mě.

Formulář pro zadávání zpráviček je samozřejmě stále na svém místě. Najdete jej jednak přímo na titulní straně těsně nad zprávičkami nebo na adrese www.root.cz/zpra­vicky/pridat/. Můžete do něj vkládat zajímavé informace ze světa Linuxu, IT a dalších příbuzných oblastí. Jen ještě před psaním doporučujeme přečíst krátké poučení o tom, jak psát zprávičky správně. Po odeslání zůstane vaše zprávička v systému, někdo z redakce ji prohlédne a pokud je vše v pořádku, tak ji vydá.

CS24_early

Patřím mezi pravidelné návštěvníky vaší stránky. Relativně nedávno jsem si založil na Rootu login. Jenomže mě to automaticky nepřihlašuje. Sice mě zaregistruje jako příslušného uživatele, ale v závorce je „nepřihlášen“. Já používám svou vlastní pracovní stanici a tak se o bezpečnost nebojím. Dalo by sa nějak obejít přihlašování?

Z bezpečnostních důvodů je takto nastaven uživatelský systém celého Internet Infa (Root, Lupa, Slunečnice, DigiZone, Měšec a další servery). Je to standardní chování, které používá mnoho serverů na internetu. Systém vás odhlásí automaticky po 30 minutách nečinnosti, případně po zavření prohlížeče. Chování není možné nijak změnit. O nevýhodách automatického (trvalého) přihlašování psala nedávno například Lupa v článku Trvale přihlášen? Raději ne. Pokud věříte svému počítači, můžete si přihlašování ulehčit a použít například správce hesel ve Firefoxu, který za vás přihlašovací informace vyplní. Výhodou je, že pokud se přihlásíte na jednom z našich serverů, budete automaticky přihlášeni i na ostatních.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.