Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Microsoft Office pro Android je hotový. Se základní verzí zdarma od Lael Ophir - Ten standard má 6500 stran mimo jiné díky...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 6. 2015 23:36

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ten standard má 6500 stran mimo jiné díky velikosti fontu, ale to je drobný detail. Samozřejmě by mohl být kratší, kdyby tak jako první verze specifikace ODF obsahoval jen u řady vlastností zásadních pro interoperabilitu jen slova "vendor specific" :). Nakonec dnešní verze specifikace ODF je už výrazně delší, než ta úvodní.

    MS implementoval ISO OOXML Transitional, což je "správná" implementace, v příští verzi produktů.

    Ad je dost zásadní problém s licencí, protože ta zakazuje se od toho standardu jakkoliv odchylovat - tohle vím o PDF, ale u OOXML jsem si toho nevšiml. Zdroj?
    Ad MS těch 7 let porušoval ty podmínky, které vyžadoval od všech ostatních, kdo to chtěli implementovat - MS používal od další verze produktu ISO OOXML Transitional, což těžko může být porušením jakýchkoliv podmínek.

    Ad vzorce neobsahovala ani ECMA verze OOXML v době, kdy MS veřejně zkritizoval ODF, že nemá vzorce. Pak to tam (evidentně hodně narychlo) dodali - to jsem sice četl na blogu nějakého fanouška ODF, ale nějak mi není jasné, ke kterému to mělo být datu. ECMA-376 1st edition (2006), tj. první verze OOXML, vzorce podrobně popisuje v kapitole 3.17. Pochopitelně byly i v první ISO verzi. Fakt mi není jasné, proč ODF vydali bez vzorců, a hlavně proč se do ISO verze dostaly až letos v létě.

    Tohle dohadování je ale o ničem. Faktem je, že konkurenční implementace OOXML nedosahují kvality originálu, takže se vyplatí používat MS Office.