Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Raspberry Pi představilo PoE HAT, dá se koupit za 20 dolarů od Lieselotte - Tak toto je názorná ukázka toho, jak hardware...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 9. 2018 22:45

    Lieselotte

    Tak toto je názorná ukázka toho, jak hardware nemá vypadat. Předně. Ten volně visící kabel z ventilátoru kamsi přes desku, to je jako co? Sběrač prachu a cucků všeho druhu?

    Dále. CO chladí feritový transformátor, což je typicky nejteplejší součástka pulzního zdroje. Odpovím si sama. NIC! A ještě zahřívá všechno kolem sebe. Tam neměla být díra tou deskou, ale transformátor měl sedět NA desce. Ta by totiž pak sloužila jako izolace směrem k desce s CPU, která je chlazená, navíc by to bylo alespoň ve volném prostoru. Co dokáže přehřáté jádro asi víme všichni, včetně toho, že když se to dostane nad určitou teplotu, tak už je to následně sice pomalý a dlouhý příběh, ale zato s jistým koncem.

    Ikdyž chlazená deska CPU. Otvor pod ventilátorem je příliš malý. V podstatě kdyby ten ventilátor vyhodili, bude to výrazně lepší, protože alespoň nebude blokovat tok vzduchu tou dírou. Ano, tou dírou kouká v podstatě jen stator axiálu, lopatky rotoru jsou elegantně zakryté deskou...mít to o 1.5mm menší průměr, tak dokonale. A to ty lopatky mají délku cca 5mm !!! Na tohle fakt inženýr nestačí, na toto musí být navíc mladý, talentovaný a ve startupu.

    Vývody ventilátoru nejsou zkrácené na odpovídající délku a protažené silikonovou trubičkou proč? ...když už tedy ten ventilátor neumí připojit normálně...

    Dolní propust pro PWM na řízení otáček ventilátoru je kde??? Nejen že to takhle nemá šanci projít přes EMC (to nemá šanci už proto, že autor neumí navrhovat DPS tak, aby prošla, to je zjevné), ale navíc se tím ničí rotor ventilátoru a přetěžují komutační obvody. Hallova sonda ve ventilátoru z toho bude štěstím bez sebe...a to doslova.

    Ty diodové můstky jsou hned na vstupu za tím čtyřpinem PROČ?? Ne, snad nejsou paralelně...mo­ment...no, jsou... Zhasněte světlo, amen tma! Jasně, jeden nebude dělat nic a ten druhý bude přetížený. Kdyby tam dali větší, tak to mají bez problémů, jenže, aha, to by ten zdroj museli dělat zvrchu a ne zespodu desky a to by se při práci muselo myslet...a to ono bolí.

    A co myslíte. Zablokuje něco na CPU desce přetlakovou pojistku toho elytu na vstupu?

    Ale pozor! Máme nějaký elyt na výstupu? Hm? No, nemáme. Ty 4x 100n keramiky na výstupu opravdu nejsou dobrý nápad, víme? Copak nám udělá keramika při zátěži cirkulačními proudy? Hm? 15W na 5V značí 3A. To bude ohňostroj :3 Jasně, spoléhá se asi na nějaký elyt na CPU desce. no, ať žije EMC. Ale pak jsou tam ty keramiky k čemu jako?

    A pecka maximální. Vidíte tam někde optočlen pro zpětnou vazbu? Já ne, takže, no, ehm, jak to říct. Výstup je galvanicky spojený se vstupem. To není úplně podle normy. A já už vidím, jak se to někde mimoběžně uzemní. A pak už je to jen spoléhání na to, že ta separace od země je udělaná na straně injektoru/switche. Ona většinou je, no. Většinou. Norma říká, že by měla. Z toho budou nádherný problémy v kombinaci s levným železem, to bude doslova k uchechtání.

    A mimochodem, má ta CPU deska nějaký elementární filtr před tím čtyřpinem? Protože tahle deska ho nemá, takže vám to bude radostně vyzařovat tím dlouhým ethernetovým kabelem. To nejen že nemůže projít přes EMC, ale já nechci vidět toho člověka z odrušovací služby, až toto začne řešit...protože ono na to dojde, to je v podstatě jistota.

    A jen tak naokraj. Stackable to není proč?

    Nechápu, proč nemůžou dát peníze někomu, kdo to navrhnout umí. Protože tohle je děs. Největší pecka je fakt ta díra pod ventilátorem :3 :3. To se hned tak nevidí...