Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Servery Spotify přechází z Debianu na Ubuntu od Jiří Eischmann - "Proč nevznikají přímo z Debianu, když teda tam...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2014 10:38

    Jiří Eischmann

    "Proč nevznikají přímo z Debianu, když teda tam je odvedena veškerá práce a ti co dělají na Ubuntu jenom lízají tu smetanu?"

    Podsouváte mi něco, co jsem neřekl. Ano, většina práce, která stojí za Ubuntu a Linux Mintem, se dělá v Debianu, nikde jsem ale nenapsal, že ty deriváty nemají žádnou přidanou hodnotu.

    "Imho ti, kteří Debian staví po tom ale sami touží. Licence pod kterou své dílo vydávají to umožňuje a přímo k tomu vyzývá. Co je na tom špatně?"

    To jistě ano, ale pro člověka, který pracuje na linuxové distribuci, je IMHO primární motivací ten finální produkt. Je jistě pěkné, že je distribuce používaná jako základ dalšími, ale vsadím se, že většina vývojářů Debianu by si přála, aby co nejvíc uživatelů používalo přímo Debian. Tento trend tak může mít dost zásadní vliv na charakter komunity a distribuce a netvrdím, že by Debian nemohl bez přímých uživatelů fungovat. Pokud se do jeho vývoje zapojí jako do svého upstreamu subjekty, které z něj čerpají, a zůstane tam dostanek lidí, pro které je atraktivní vyvíjet "jen" platformu pro ostatní, tak to může fungovat pěkně.