Hlavní navigace

Abuse a Doom

4. 5. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V (prozatím) závěrečném dílu seriálu se podíváme na akční řežbu Abuse a na Dooma, kterého samozřejmě není možné jen tak vynechat.

Abuse

Abuse byla před lety úspěšná DOSová střílečka, nechyběl ani linuxový port od původních autorů, firmy Crack dot Com. Jenže pak Crack dot Com zkrachoval a jeho posledním činem bylo předání zdrojových kódů Abuse (včetně všech dat sharewarové verze) i nedokončené hry Golgotha do public domain, k veřejnému použití kýmkoliv k čemukoliv. Zatímco Golgotha zdá se tiše zapadla, kolem Abuse stále existuje hráčská komunita.

Abuse je pekelně složitá, šíleně rychlá střílečka s geniálním ovládáním. V pohledu z boku chodíte s po zuby ozbrojeným vojákem, jehož úkolem je tradičně vyvraždit vše živé a najít východ ven. Zatímco klávesnicí ovládáte pohyb svojí postavy, myší přesouváte po obrazovce zaměřovač a vesele zaměřujete. Vetřelci (moc hezcí :) se na vás hrnou ze všech stran a pokud se na chvilku zastavíte, za pár vteřin umřete. Navíc máte možnost ukládat pozici jen na několika málo místech v úrovni, takže se daleko nedostanete ani metodou save&load. Přiznám se bez mučení, tahle hra mi po několika úrovních přerostla přes hlavu :)

Na dobu svého vzniku je Abuse technicky zajímavý – nejenže byl od začátku napsán tak, aby se dal snadno portovat na nové platformy, ale navíc je úžasně rozšiřitelný. Velká část herního kódu je totiž ve formě skriptů v Lispu (sic).

Protože původní verze Abuse pro Linux šla hrát jenom na konzoli pomocí SVGAlib nebo v Xkách v osmibitovém režimu, vznikl nový port Abuse-SDL. Jak název napovídá, využívá knihovnu Simple DirectMedia Layer. Oproti originálu nabízí navíc možnost hry v celoobrazovkovém režimu a stereo zvuk.

Jako datové soubory pro Abuse-SDL můžete použít buď plnou, nebo sharewarovou verzi Abuse pro DOS (data jsou pochopitelně nezávislá na platformě), případně zcela free variantu Free Abuse neboli fRaBs. To je kolekce public domain dat z sharewarové verze doplněná o spousty nových úrovní, objektů a skriptů.

Doom Legacy

Když kocem roku 1997 John Carmack zveřejnil zdrojový kód Dooma pod licencí GPL, okamžitě se na něj (na kód, ne Carmacka) vrhla spousta nadšenců a začala zlepšovat a upravovat. Vzniklo několik nových odnoží a postupem času si většina vylepšení našla cestu právě do Doom Legacy. Nepřekvapí, že tento port je dostupný pro všechny platformy, na nichž Doom běží, tedy i pro Linux. Představovat Dooma asi nemá cenu, tuhle hru přeci zná každý :), takže se podívejme, co přináší Doom Legacy nového:

Doom

Na první pohled nejviditelnější jsou drobné změny v grafické stránce hry. Potěší možnost hrát ve vyšším rozlišení nebo rovnou s využitím OpenGL. OpenGL verze navíc přidává světelné efekty, jako třeba dynamická světla od výbuchů a fireballů, mlhu nebo koronu kolem světel. Přibyly i stopy po kulkách na stěnách, cákance krve, zaměřovač, pohled zezadu a la Tomb Raider a „freelook“ mód, v němž se můžete libovolně rozhlížet do stran i nahoru a dolů. Konečně poslední grafickou změnou je možnost zapnout poloprůhledný stavový pruh namísto klasického pruhu zabírajícího cenný prostor na dolním okraji obrazovky.

Ovládácí klávesy lze libovolně přenastavit, dokonce i nastavit si jiné pořadí zbraní na klávesách 1–9. Mariňák dostal novou schopnost, skákání. Autoři Doom Legacy se nechali inspirovat Quakem a přidali i známou konzoli sloužící k přímému přístupu k enginu.

Spousty změn doznal i multiplayer. Zcela přepsaný síťový kód podporuje hru až 32 hráčů v modelu klient/server. Kromě barvy si můžete zvolit i „skin“ svého hráče (opět backport populární funkce dnešních FPS). Samozřejmostí je hra týmů proti sobě a průběžné statistiky fragů. V Doom Legacy si zahrajete deathmatch i bez sítě, s protivníkem sedícím u stejné klávesnice – na svět se pak díváte skrze horizontálně rozpůlenou obrazovku. Hardcore hráčům nabízí Legacy dokonce možnost vypnout automatické míření ve svislé ose.

Doom

CS24_early

Ke hraní samozřejmě stále potřebujete data z některé verze originální hry (Doom, shareware verze, Doom II, Ultimate Doom nebo Final Doom). Doom Legacy se bude chovat stejně jako příslušná verze, takže třeba s daty z Dooma 1 se dvouhlavňové brokovnice nedočkáte.

Několik linků na závěr

Vyčerpávající seznam linuxových her najdete na stránkách Happy Penguin, informace v něm jsou bohužel ne vždy aktuální a kvalita se občas ztrácí v kvantitě. Linux Games je výborný zpravodajský server informující o dění na linuxové herní scéně. Komerční hry pod Linux portuje firma Loki, hry nejen z jejich produkce si můžete koupit v online obchodě Tux Games. A konečně id umožňuje stáhnout si linuxové binárky ke Quakeům, takže pokud máte originální data, můžete vesele hrát :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku