Hlavní navigace

LBreakout, Roll'M Up, Rocks'n'Diamonds

26. 4. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní díl bude o arkanoidu LBreakout, pinballu Roll'M Up a klasickém logickém rychlíku Rocks'n'Diamonds.

LBreakout

LBreakout je jenom jednou ze série her Michaela Specka nazvané jednoduše LGames. Kromě LBreakoutu mezi nimi najdete i klon tetrisu, atomixu a pexesa, a všechny rozhodně stojí za pozornost.

LBreakout

LBreakout patří do dlouhého zástupu klonů hry známé jako Breakout nebo Arkanoid. Různých variací na toto téma najdete i pod Unixem spoustu, LBreakout z nich ale vypadá nejlépe (alespoň mezi těmi, které se mi podařilo nalézt). Do herního systému žádné inovace nepřináší, hraje se se standardní myší ovládanou destičkou, kterou odrážíte míčky tak, aby rozbily všechny kostky v úrovni. Při zásazích vypadávají různé bonusy – kromě bodů k vylepšení skóre to jsou různé časově omezené urychlovače, zpomalovače, zmenšovače a zvětšovače, přidávače míčků a další. Dokonce je zde power-up, díky kterému můžete několik sekund střílet.

V čem ale LBreakout nad ostatními rozhodně vyniká, to je prezentace. Grafická stránka je dobře zvládnutá, kostky se rozprskávají v částicových efektech a i ozvučení je velmi kvalitní (i když bohužel chybí hudba). Navíc je možné vytvořit si vlastní úrovně, takže o zábavu je na poměrně dlouhou dobu vystaráno :)

LBreakout

Roll'M Up

Roll'M Up

má trošku netypický původ – jedná se totiž pouze o demonstrační program, který má ukázat možnosti komerční knihovny Lost Platform určené k psaní her pro Linux, MacOS, Windows a BeOS. Ovšem není to demo ledajaké, ale plnohodnotný pinball, navíc zadarmo ke stažení (pouze binárka).

Roll'M Up

Jako reprezentativní ukázka možností Lost Platform musí hra mít samozřejmě dobrou grafiku a špičkové ozvučení, jinak se ale jedná o úplně obyčejný pinball. Pomocí dvou tlačítek hýbete páčkami dole a snažíte se odrážet kuličku tak, abyste nasbírali co nejvíce bodů. Vpravo dole se vám navíc zobrazuje aktuální úkol (např. „zasáhnout piano“). K úspěšnému dokončení stolu musíte splnit sérii úkolů. Hezkou funkcí je, že dosažené high score můžete poslat na firemní web.

Rocks'n'Diamonds

Rocks'n'Diamonds

je skutečná klasika. Pokud znáte Boulderdash, znáte i Rocks'n'Diamonds :). Cílem hry je sesbírat v časovém limitu diamanty roztroušené po mapě. Jakmile se vám to povede, otevřou se dvířka, ke kterým musíte dojít a ukončit tak úroveň. Činíte tak za pomoci paňáčka-horníka, který se hlínou k diamantům prokopává. Aby to nebylo příliš jednoduché, jsou někde zdi, jimiž neprojde, když prokope tunel pod kamenem, začne dotyčný kámen padat a hráč musí včas uhnout, navíc se ve vyšších úrovních objeví nepřátelská monstra. Život horníka zkrátka není jednoduchý :) Už po několika málo úrovních zjistíte, že bez důkladně promyšleného postupu se daleko nedostanete a skončíte v lepším případě zasypaní, v horším rozmačkaní kameny.

Rocks'n'Diamonds

Grafika hry není nic moc, označil bych ji slovem „klasická“, tedy z doby před deseti lety. Rocks'n'Diamonds ji ale kompenzuje fantastickým množstvím úrovní sesbíraných z nejrůznějších zdrojů. Můžete si zahrát stovky map z původních her tohoto typu – Boulderdashe, Emerald Mine, Sokobanu (ten mi sice připadá jako hra úplně jiného typu, ale opravdu zde úrovně ze Sokobanu najdete a hrají se stejně jako v originále) a Supaplexu. Navíc autor přidal čtyřista úrovní, které mu poslali různí autoři, takže celkem jich je v RnD k mání více než tisíc. A komu by to nestačilo, pro toho je zabudovaný editor úrovní jako stvořený. Pomyslnou perličkou na dortu pak je možnost zaznamenat a později si přehrát průběh úrovně.

CS24_early

Rocks'n'Diamonds

A to je pro dnešek vše. V příštím, závěrečném dílu se vrátíme zpět k akčním hrám.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku