Hlavní navigace

Akalabeth: World of Doom: cesta do pravěku

2. 1. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Akalabeth: World of Doom - perexový obrázek
Akalabeth: World of Doom - perexový obrázek
Jaký byl počátek RPG her na počítači? Jak se dnes ty první vlaštovky hrají a mohou vůbec ještě zaujmout dnešní hráče? Na tyto otázky neodpovíme, ale ukážeme vám živoucí fosilii Akalabeth: World of Doom, kterou mnozí označují jako nultý díl legendární série Ultima. Nyní byla portována i pro Linux.

Vznik žánru RPG na počítačích se datuje až do sedmdesátých let minulého století. Není tak mnoho lidí, kteří by přímo pamatovali, jak hry na hrdiny vtrhly do životů hráčů a pohltily je. Není překvapivé, že prvním vzorem pro podobný typ her se stala desková RPG. První tituly tak byly postaveny na pravidlech Dungeon and Dragons. Také se začalo objevovat převedení Tolkienových děl na blikající obrazovky počítačů. Zásadní vlaštovkou byla třeba Moria, která vyšla v roce 1977. Zrod her na hrdiny mapuje také skvělý seriál Historie vývoje počítačových her (více ZDE).

A proč tímhle krátkým souhrnem vůbec začínám? Server Gog.com totiž nabídl všem hráčům zdarma legendární titul Akalabeth: World of Doom, který nabízí i s portem na Linux. Naskytuje se tak unikátní možnost zkusit pokořit legendu a vůbec poprvé promluvit s mýtickou postavou, Lordem Britishem.

Akalabeth: World of Doom - obrázky ze hry

První nahlédnutí do světa Ultimy?

Už jmenování Britishe musí znalce žánru doslova trknout. Za Akalabeth: World of Doom totiž stojí Richard Garriott, duchovní otec série Ultima. Akalabeth byl jeho prvním pokusem, který položil základy jeho dalších her. V titulu se totiž objevuje na rok 1979 celá řada revolučních prvků.

A jak se vůbec Akalabeth po letech hraje? Stručně řečeno, je to boj. V první chvíli ale změříte spíš zbraně s předsudky a zhýčkaností moderního hráče. V mapě světa se pravděpodobně vůbec nevyznáte, dungeony jsou nepřehledné, a pokud si na začátku nekoupíte jídlo, do tahu umřete. Proto doporučuji, aby si každý začátečník přečetl manuál. Dozví se minimálně, jak hru ovládat a co znamenají různé čtverečky. Abych vás uklidnil – nejde o žádné zdlouhavé čtení. Celá naskenovaná knížečka má v PDF verzi jen sedm stránek, a to ještě většinu místa zabírají kresby. Jelikož ale přímo ve hře není žádný tutoriál, jedná se o jedinou možnost, jak vůbec zdárně přežít první minuty.

Akalabeth: World of Doom - obrázky ze hry

Rek je jen statistika

Akalabeth začíná tvorbou postavy. Jednotlivé parametry se vám náhodně generují. Pak už si jen zvolíte, jestli chce být bojovníkem nebo čarodějem. Po „vyšperkování“ vašeho reka jste přeneseni do obchodu, kde musíte moudře nakoupit suroviny na vaši epickou cestu. Po tomto úkonu se dostanete na mapu světa, přes kterou cestujete od města ke městu, od dungeonu k dungeonu. Nepřečetli jste si návod, jak jsem vám radil? Máte asi smůlu. Shluk pěti kostiček totiž představuje města, kostička strom, čáry neprostupná pohoří a křížek neznačí místo s pokladem, ale vstup do nebezpečných krypt či jeskyní.

Akalabeth: World of Doom - obrázky ze hry

I když hra byla vytvořena před více než 35 lety, překvapí vás, že dungeony budete prohledávat z pohledu vlastních očí. Dokonce se v prostoru i hráč, který nikdy neokusil textové RPG, slušně vyzná, identifikuje truhly s pokladem, žebříky a dokonce od sebe rozpozná i nestvůry. Boje sice nejsou tak epické, budete se muset spolehnout pouze na textové příkazy, ale i tak je v nich obsaženo cosi napínavého.

Akalabeth: World of Doom - obrázky ze hry

Živoucí fosilie 

Akalabeth jsem původně zkoušel z pohnutek, abych si sáhl na historii, ale po hodince hraní jsem musel upřímně přiznat, že i po letech je toto RPG neskutečně zábavné a dokáže vtáhnout. Jsou v něm vtipné dialogy a hraje se stejně skvěle jako dnešní roguelike hry na hrdiny. Vyvstává tak na mysli jedna otázka. Byl Garriott první hipster, když začal tvořit roguelike RPG ještě před tím, než to bylo cool? V té době totiž podobný subžánr nebyl nikomu znám.

Akalabeth: World of Doom - obrázky ze hry

O grafické stránce se nemá cenu moc rozepisovat. Svět je tvořen převážně z textu a bílých čar, které tvoří jednotlivé objekty. Z této kostry musí epický fantasy svět stvořit až vaše představivost. Na druhou stranu stojí za zmínku kopie hry, které ručně vytvořil sám Garriott. Ty jsou v dnešní době cenným sběratelským artiklem a na různých aukčních serverech se jejich cena pohybuje kolem pěti tisíc dolarů, což je už slušná suma. Hudbu a pořádné zvuky taky nečekejte. Vše je omezeno pouze na otravné pípání, ale alespoň víte, že se na obrazovce stalo něco zásadního.

ict ve školství 24

Akalabeth: World of Doom - obrázky ze hry

Závěr a konečné hodnocení

Akalabeth: World of Doom je živoucí fosilie, která ukazuje, jak vypadaly počátky RPG her. Exkurze do herního pravěku asi není pro každého. Pokud se tam však vydá nějaký dobrodruh, bude překvapen, jak slušnou hratelností tehdejší legenda oplývala. Nesmíme také zapomenout na to, že Akalabeth položila základ legendární sérii Ultima. Někteří Akalabeth dokonce považují za nultý díl. Faktem je, že ve hře narazíte na několik postav objevující se i v pozdějších Garriottových děl.