Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 1. 2015)

7. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si vyzkoušíme program pro sledování využití TCP/IP podsítí, vytvoříme API dokumentaci z PHP kódu, upravíme obrázky pomocí editoru grafiky s podporou vrstev či transparence a nakonec provedeme minimalizaci a optimalizaci souborů pomocí CLI nástroje.

BandwidthD

Program sleduje využití TCP/IP podsítí a generuje HTML soubory s informačními grafy. Grafy jsou sestaveny na základě jednotlivých IP adres a ve výchozím nastavení používá časové rozsahy 2 dny, 8 dní, 40 dnů a 400 dnů. Kromě toho, využití lze zaznamenávat v jednom z několika intervalů do CDF souboru nebo na backend databázového serveru. Jedná se o multiplatformní projekt, kromě Linuxu běží také na Windows.

bandwidthd.sourceforge.net/, 2.0.1

ApiGen

ApiGen je nástroj, který vytvoří uživatelsky přívětivou API dokumentaci z PHP zdrojového kódu, podobně jako například phpDocumentor. Poskytuje podrobnou dokumentaci tříd, funkcí a konstant, umožňuje vytvoření reportu se špatně dokumentovanými prvky, podporuje Google CSE a Google Analytics, v neposlední řadě i možnost další konfigurace a přizpůsobení. 

apigen.org/, 4.1.0

LazPaint

Jednoduchý editor grafiky, který mj. podporuje práci s vrstvami a průhledností. Určitě se nejedná se o nic převratného, za zmínku stojí snad kromě možnosti úpravy OpenRaster souborů nebo 3D grafiky také to, že se nejedná o startup ani pozapomenutý projekt, kterého si autoři nevšímají. Venku už je verze 6.2 z druhé polovinu minulého roku, příslib dalšího vývoje je určitě na místě.

wiki.freepascal.org/LazPaint, 6.2

Leanify

Jde o multiplatformní nástroj v příkazové řádce, který má na starost bezztrátovou minimalizaci a optimalizaci souborů. Ze souborů odstraňuje redundantní data, jako jsou informace o ladění, komentáře, metadata a další položky. Podporuje rekurzivní minimalizaci (např. PNG soubor v zazipovaném APK souboru). Dokáže pracovat se soubory nejrůznějších formátů – od Office dokumentů přes obrázky až po archivy nebo flash soubory.

CS24_early

github.com/JayXon/Leanify, 0.4.2

Blbinka

Populární televizní show The Price Is Right, ve které soutěžící hádají skutečnou cenu produktu (nejbližší tip vyhrává), občas nabídne geniální odpovědi. Každý víme, že iPhone 6 nepatří do cenové kategorie s dostupností pro každého, ale tipy dvou ze soutěžících vás určitě „pobaví“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku