Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 12. 2014)

3. 12. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se zaměříme na zašifrování citlivých údajů do souboru, provedeme inkrementální zálohu, vyzkoušíme elegantního správce souborů a nakonec se seznámíme s nástrojem pro vyhledávání obsahu na disku i kdekoliv na internetu. Nebude chybět ani blbinka.

MakiPass

Nástroj pro ukládání citlivých informací, zejména přístupových údajů k nejrůznějším internetovým službám, do šifrovaného souboru. Program využívá standardu pokročilého šifrování AES, integruje generátor pro náhodné vytvoření bezpečného hesla, nedílnou součástí je i pole pro psaní a ukládání poznámek, informace pak umožní exportovat do JSON souboru nebo archivu s příponou ZIP.

sourceforge.net/projects/makipass/, 1.1.0

BackDup

Front-end k projektu Duplicity, který umožňuje snadné vytváření a obnovování inkrementálních záloh. Šetří objem přenesených dat – pod to se podepsal protokol rsync implementovaný v knihovně librsync. Program dokáže zálohu uložit na libovolné úložiště, pro přenos není žádným problémem používat i protokol FTP.

sourceforge.net/projects/backdup/

NewBreeze

Elegantní správce souborů s rychlým náhledem složek, textu a obrázků, podporou souborové asociace, dvěma režimy zobrazení (seznam, ikony), možností snadného přetažení souborů na přenosné USB paměti, v neposlední řadě nechybí ani schopnost ukládání do záložek nebo automatická aktualizace seznamu zařízení.

sourceforge.net/projects/newbreeze/, 1.1.5

Mutate

Na závěr se poohlédneme za prográmkem, který byl inspirován úspěšnou aplikací pro OS X jménem Alfred. Jedná se o launcher, který je schopen dle dotazu vyhledat jakékoli typy souborů, adresáře, nainstalované programy, stejně tak dokáže proniknout do hlavního ovládacího panelu nebo vyhledávat prostřednictvím internetu. S cílem zvýšení produktivity uživatele je misí tohoto projektu najít během okamžiku libovolný soubor či software, ukončit procesy, přeložit text pomocí Google Překladače, hledat na Googlu, vyhledávat projekty na GitHubu, otevřít URL adresu pomocí defaultního prohlížeče nebo odhlásit, restartovat či vypnout PC.

CS24_early

github.com/qdore/Mutate, 2.2

Blbinka

Ne vždy se panoramatické snímky vyvedou. Ale když jsou cílovým objektem roztomilí domácí mazlíčci, mohou mít chyby při snímání deformující následky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku