Hlavní navigace

Alien Blaster: další mimozemská invaze

31. 10. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spirála evoluce udělala další ze svých otoček. Dostali jsme se tak vývojově dále a zažíváme situaci obdobnou jako již někdy v minulosti. Konkrétně útok nedobře smýšlejících plantážníků. Tentokrát po nich nemusíme házet pazourky, sekat meči ani střílet mušketami, ale vzlétneme obstojně vyzbrojenými letadly.

Alien Blaster je akční arkádou připomínající svým pojetím staré automatové hity, ve kterých jsme utopili nejeden žeton. Příběhem na nás autoři neplýtvali. Víme, že my jsme strana jedna, pravděpodobně dobrá, nepřátelé počítající se na stovky stranou druhou, nevyhnutelně zlou. Ženeme se tak pouze za přežitím nás samých. Za tím účelem se snažíme sestřelit, potopit či jinak z mapy odstranit všechny ostatní nezbedy. Teoreticky je můžete i nechat proletět, ale to bych nedoporučoval. Pojďme se tedy podívat, co vše na nás čeká.

Alien Blaster 1

Na výběr máme ze dvou módů, ale spíše bychom řekli možností, jelikož jde myšlenkou o to samé. První v sobě nese lehký náznak příběhu (opravdu jen náznak). Nalezneme zde dokonce závěrečná monstra a existuje šance, že to vše úspěšně přežijeme. Což do značné míry záleží na zvoleném stupni obtížnosti. Od stupně se odvíjí počet bonusů a nepřátel. Vybrat si můžeme ze čtyř úrovní – Easy Going, Let's Rock, Kick some ass a Argh… Rozdíly jsou patrné. Nejsnadnější bych nedoporučoval. Dohrát Alien Blaster v tomto případě zabere pár minut i začátečníkům. Co může být zajímavé, je fakt, že tento typ lze absolvovat i v kooperaci s kamarádem či kamarádkou.

Druhou linií je arkáda. Zde nehrozí, že bychom ještě někdy stanuli nohou na zemi. Jednoduše řečeno se snažíme sundat co největší počet nepřátel, tím si zajistit velké skóre a místo v síni slávy. Pomoci nám mohou různé bodovací bonusy za zabité či povedené kousky.

Alien Blaster 2

Ať už se rozhodneme pro libovolný mód, je nezbytné si před vzlétnutím zvolit svůj stroj. Výběr není valný. Buď lehký stíhač, nebo těžký. Každý má logicky svá pozitiva i negativa. Co by nás asi napadlo hned, je hmotnost a s tím spojené ovládání, které bude mít lepší lehký stíhací letoun. Dále dostupné zbraně a jejich vylepšení. Kompletní seznam nalezneme v hlavní nabídce pod sekcí Infoscreen. Vylepšení a bonusů je docela velké množství. Od rozličných raket, po atomové bomby, lasery, štíty, doplnění životů atd. Každý letoun má svá omezení.

Rozvržení panelů na obrazovce se v jednotlivých módech neliší, pouze mohou mít pozměněný význam. Vlevo nahoře vidíme čárečky znázorňující náš život. Pod plotem života se časem objeví dvě značky. Levá symbolizuje zvolený zbraňový systém základního provedení, pravá pak dostupný speciální systém – naváděné rakety, atomovka, atd. Obojí se dá přepínat, je-li jiná varianta k dispozici. Numerická hodnota v horní části hrací plochy znázorňuje odpočet do střetu s bossem v případě módu jedna nebo získané skóre v arkádě. Víc vás zajímat nemusí.

Alien Blaster 3

Zpracování Alien Blaster není rozhodně nadprůměrné. Nicméně hra je bez větších problémů hratelná. Není-li hráč zvyklý na tento automatový styl, může se mu zdát, že je dění na obrazovce nepřehledné, a bude mít zajisté pravdu. Jakmile včas nezničíte nepřítele, je za moment obrazovka poseta střelami a není se kam uhnout. Osobně jsem také měl pocit jisté těžkopádnosti při ovládání i lehkého letounu. Mezi plusy patří kooperativní mód a výběr z obtížností. Ovládání je jinak docela prosté a skýtá jen pár kláves. Je dobré vědět, že klávesou F6 si můžeme zobrazit také zdraví nepřátel. Hodí se to obzvláště při střetu s bossem. Klávesou F10 hru pozastavíme a F1 se kdykoli dostaneme do nastavení ovládání.

ict ve školství 24

Chcete-li začít akci jako za dob starých automatů v modernějším hávu, zkuste Alien Blaster. Odpočinková hra, která neurazí. Vše překonejte a dorazíte konečně na konec.

Alien Blaster 4

Instalace se skládá se stažení archivu, jeho rozbalení a spuštění příkazu make. Hra se spouští binárkou  alienBlaster.

Autor článku