Hlavní navigace

Android 4.0: evoluce místo revoluce

26. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Google minulý týden představil novou verzi svého operačního systému Android 4.0 s kódovým jménem Ice Cream Sandwich (ruská zmrzlina). Ten by měl konečně sjednotit verzi určenou pro mobilní telefony a tablety. Bude tomu nakonec skutečně tak? Jaké jsou hlavní novinky? Jaké změny přinese pro vývojáře?

Pro Google se stává Android stále důležitějším projektem, který mu postupně umožňuje nejen dominanci na trhu s operačními systémy pro mobilní zařízení, ale především také generuje nemalé zisky. Internetová jednička se nijak netají tím, že v budoucnosti budou právě příjmy z mobilních služeb – a to ne možná nutně jen z reklamy ve vyhledávání – možným hlavním zdrojem příjmů. Důležité také je, že Android bude klíčovým spojencem sociální sítě Plus, se kterou je stále těsněji propojen a které by tak měl dodat nemalé množství uživatelů. Ostatně na čísle 40 miliónů současných uživatelů bude mít Android poměrně velký podíl.

Integrace má v 4.x verzi intenzivně pokračovat a některé změny již naznačují, že by další verze mohla jít ještě dále a z Plus udělat integrální součást operačního systému. Již v současnosti je připraven velice dobře řešený klient, fotografie se automaticky nahrávají na web a zásadní změnou prošel v nové verzi také adresář kontaktů, který se stal jakýmsi informačním rozcestníkem, který přímo vybízí k propojení se sociální sítí typu Plus.

Ta by se mohla stát nejen sociální sítí, ale také komplexní cloudovou platformou, která bude propojovat mobilní stanice s dalšími počítači. V tomto ohledu bude zajímavé, co nabídne Chrome OS. Podle všeho ale Google do Plus chce integrovat vícero svých služeb (Picasa, Blogger a výhledově možná další) a vzhledem k podpoře aplikací by šlo o poměrně logický krok, který je u ICS příjemným způsobem nachystán.

Jistě bez zajímavosti není ani skutečnost, že se Androidu i přes všechny patentové spory daří velice dobře a například Samsung je ve svých prodejích silnější (za třetí čtvrtletí) než Apple či Nokia v oblasti chytrých telefonů. U tabletů bude stahování náskoku jablečného konkurenta Androidu trvat zřejmě podstatně déle (mluví se o roku 2015, ale jakýkoli podobný odhad je zcela mimo reálné možnosti seriózní prognostiky). Google dokonce tvrdí, že zmíněné problémy nemají na růst systému žádný vliv.

Sjednocení mobilní a tabletové platformy?

Ze strategického hlediska je u ICS klíčové, že by měl sjednotit jistou schizofrenii, která se objevila s trojkovou řadou Androidu a která byla určená speciálně pro tablety. Vznikla tak situace, kdy na jedné straně byla vyvíjena mobilní řada a na straně druhé tabletová. S různými API a odlišnými vlastnostmi. To má pochopitelně vliv na problémy s kompatibilitou aplikací, jejich optimalizací a také použitelností. Šlo rozhodně o problém, který hrál ve prospěch iOS, neboť mohl řadu vývojářů přesvědčit, že vývoj pro Apple je jednodušší a efektivnější. Alespoň v tomto pohledu. Uvážíme-li obrat v obchodech s aplikacemi, bylo jasné, že bude mít platforma Google problém.

Chystaný Galaxy Nexus

ISC by tuto situaci měl vyřešit, ale vznáší se velký otazník nad tím, zda se mu to může reálně podařit. Pokud se podíváme na seznam novinek, tak jde v zásadě o prohlubování a evoluci trojkového vydání – správa aplikací je řešená pomocí náhledů a ne seznamu; je možné lépe manipulovat s widgety; počítá se s jemnějším rastrem obrazovky nebo zmizením hardwarových tlačítek. Podle všeho ale bude systém počítat také s vyšším výkonem a optimalizace pro vícejaderné procesory, které se staly u tabletů již běžné, je zcela na místě. Podle dostupných testů by se měla zvýšit rychlost celého systému, ale opět není zatím jasné, jaké budou minimální hardwarové požadavky. A to hned ve dvou důležitých ohledech; předně půjde o minimální velikost obrazovky, neboť ne každý bude s sebou nosit sedmipalcový přístroj, a pak také o to, jak dopadne kategorie levných smartphonů.

Sjednocení platformy pro mobilní telefony a tablety je tak zatím něčím spíše programovým a bude jistě zajímavé sledovat, jak dlouho vydrží v běžném komerčním oběhu dvojková řada a zda se ještě nedočká nějakých upgradů. Nejméně ze začátku tak půjde spíše o sjednocení teoretické nežli úplně praktické, alespoň z pohledu vývojáře.

Beam – NFC přichází

Jednou z největších změn je logické využití technologie NFC. To slouží k bezdrátové komunikaci mezi elektronickými zařízeními na krátkou vzdálenost (do 20 cm) nebo dotyk a je primárně určen pro použití v mobilních telefonech. Jedná se rozšíření standardu ISO/IEC 14443, který je primárně určený pro platební karty. Pomocí této technologie lze přenášet data na poměrně malou vzdálenost, a to zabezpečeným způsobem tak, aby nebylo možné do přenosu nějak vstupovat. Oproti Bluetooth je přenos dat šifrovaný a není třeba zařízení složitě organizovat.

O možnostech využití se mluví již poměrně dlouho, hlavní oblastí by měla být především elektronická peněženka (za využití Google Wallet), která se intenzivně testuje) nebo mobilní telefon jako identifikační karta. Google do ICS zavádí funkcionalitu Beam. Ta využívá NFC a nabízí přenos dat a jejich synchronizaci. Má jít především o kontakty, vizitky, drobnější dokumenty nebo jen odkazy na nějaké uložiště či do marketu. Faktem je, že s Beam se otvírá poměrně zajímavá a doposud ne zcela využitá aplikační oblast.

Závěr

Vyjmenovávat všechny novinky, které přináší ICS, je zřejmě zbytečné. Za zmínku snad ještě stojí přepracovaný režim fotoaparátu (který je podstatně rychlejší a funkčně vybavenější) a galerie (mj. s možností editace snímků), které by do určité míry mohly vylepšit postavení Androidu v patentových sporech s Apple. Pro vývojáře pak jistě bude zajímavá možnost aplikačně měnit hlavní ovládací tlačítka, která již budou zcela softwarová. Může se tak objevit zajímavý trend v oblasti změny ergometrie ovládání aplikací.

CS24_early

Nové SDK je pro vývojáře již připraveno a zdrojové kódy by se měly objevit až po vydání Google Galaxy Nexus, což není z pohledu open source přístupu zřejmě úplně optimální. Na druhou stranu je zřejmé, že si Google snaží pro svoji vlajkovou loď zajistit co nejlepší výchozí podmínky. Osobně si ale myslím, že cesta, kterou zvolil, není ideální a obraz Androidu jako otevřeného operačního systému do určité míry poškozuje.

Android 4.0 tak nabízí spíše evoluci nežli revoluci, a to směrem značně tabletovým. Jestli je to krok dobrým směrem, ukáže až čas. Osobně se mi ale většina prezentovaných novinek líbila a troufnu si tvrdit, že Google dobře analyzuje, kde jsou hlavní slabá místa Androidu a co je možné posunout dále. Stále větší důraz je přitom kladen na detail, vzhled, logiku. Možná tak postupně Android míří do stavu dospělého operačního systému, který zásadní skoky nepotřebuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.