Hlavní navigace

Arma Tactics: vojáčci z mobilů

23. 5. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Arma Tactics perexový obrázek
Linuxoví hráči mají konečně možnost si vyzkoušet hru od českého herního studia Bohemia Interactive. Arma Tactics je však pouhou ochutnávkou jejich portfolia, i když se honosí značkou slavné herní série. Čeští vývojáři se totiž v projektu pustili do nového žánru, se kterým firma ještě nemá tak velké zkušenosti.

České herní studio Bohemia Interactive se s Arma Tactics pustilo do skutečně neprobádaných vod. Vytvořilo totiž jednu z prvních her na novou mobilní platformu Nvidia Shield a firma si také zkusila i nový herní žánr – tahovou taktickou strategii. Jelikož běží Nvidia Shield na Androidu, není zas tak velkým překvapením, že se Arma Tactics dočkala svého portu i pro Linux.

Už na první pohled je vidět, že se nejedná o hru určenou pro desktop. Mobilnost z Arma Tactics přímo vyzařuje. Už v samotném úvodu jste pomocí filmečku trochu seznámeni s příběhem. Forma i zpracování vás ale bohužel vrátí o deset let zpět a připadáte si jako při sledování herních animací z předminulé generace konzolí.

Arma Tactics, obrázky ze hry.

Problematické ovládání

Další negativní stránky hry si všimnete po několika minutách hraní. Ovládání, i když je upravené pro klávesnici a myš, zrovna komfortní není. Někdy jsem měl problém poslat vojáka na dané místo nebo z nabídky příkazů vybrat ten správný. Problém nastává obzvláště ve chvíli, kdy se snažíte nenápadně sejmout nepřítele nožem. Dorazíte k němu zezadu a klikáte na ikonku značící úder bodnou zbraní. To se mi však povedlo až po několika pokusech. Stejně neohrabané je například i vybírání beden či léčení spolubojovníků.

Co se týče samotné taktické části, neměl by si fanoušek tahových strategií na nic stěžovat. Boje jsou komplexní a bez postihu si můžete zvolit vámi preferovaný styl hraní. Buď se probijete středem města s grácií mexického gangstera nebo se naopak vydáte na utajenou misi a pokusíte se být nepřítelem nezpozorováni.

Arma Tactics, obrázky ze hry.

Zvolte si postup

Otevřené jsou i mapy. Můžete vždy zvolit několik cest postupu a dokonce zaujmout své bojové stanoviště na střechách či přímo v budovách. Pokud vás omrzí několik autory připravených misí, je ve hře přítomný i jakýsi editor tratí. Pokud jste však zajásali, že si budete moc vytvářet do detailů promyšlené mise, zklamu vás. „Editor“ sloužíš spíš jako generátor tratí. Prostě zadáte vybranou mapu, cíl mise a o zbytek už se hra postará sama. Nicméně je to skvělý způsob, jak si hru užít i po dohrání základní příběhové linky.

Arma Tactics, obrázky ze hry.

Vaše jednotka postupem času získává zkušenostní body, které můžete vyměnit za vylepšení některých schopností. Není to však existenčně nutné. Vámi ovládání vojáci jsou již v základu dost silní a převyšují ve zdraví i přesnosti své hůře vybavené, ale za to početnější nepřátele.

Arma Tactics, obrázky ze hry.

Kromě levelování vašich postav lze týmu obstarávat i nové vybavení. To si kupujete za virtuální peníze. I když jsem jich měl dost, nějak jsem potřebu pořídit vojákům novou výstroj neměl. Podobně jako bez vylepšených schopností samotných postav se zdatný hráč obejde i bez lepšího vybavení a hra vás moc k nákupům nemotivuje.

Neposedná kamera

Velký problém představuje také kamera. Ta si jednoduše dělá, co chce a kolikrát se stane, že je váš voják zastíněn nějakým objektem nebo nemůžete kliknout na místo, na které byste ho chtěli nejraději poslat. Jelikož se většina map nachází na vícepatrových úrovních, je to někdy dost otravné a každé poslání postavy do objektu vás předem deprimuje.

CS24_early

Arma Tactics, obrázky ze hry.

Pokud bychom k Arma Tactics přistupovali jako k mobilní hře, po audiovizuální stránce jí nelze téměř nic vytknout. Určitě se jedná o jednu z nejhezčích her na mobilní zařízení. Na desktopu to v dnešní době už bohužel nestačí. Pokud se kamera přepne do akčního módu a sleduje vojáka těsně za jeho ramenem, zadá si Arma s trochou představivosti i s novými XCOM. Při pohledu seshora jsou však vidět ne úplně ostré textury a někdy víc hranaté objekty, než je zdrávo.

Závěr a konečné hodnocení

Arma Tactics je alespoň drobnou ochutnávkou produkce českého Bohemia Interactive na Linuxu. Titul se nehraje špatně, ale je na něm příliš vidět, že se jedná o mobilní hru, a ta bohužel na současnou konkurenci na osobních počítačích nestačí. Nicméně – cena je velmi příjemná a za několik hodin poměrně kvalitní zábavy dostačující.

Výhody

  • Možnost volby stylu hraní
  • Hratelnost
  • Cena

Nevýhody

  • Ovládání
  • Kamera a nepřehlednost
  • „Editor map“

Byl pro vás článek přínosný?