Hlavní navigace

Beatbuddy: Tale of the Guardians: hudební hádanky

20. 2. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Beatbuddy - perexový obrázek
Hudba dokáže nakopnout, ale i poradit. V Beatbuddy je pod oceánem docela veselo. Vše vydává svůj specifický zvuk a sdružuje se do kapel. Jelikož elementy fungují tak nějak v synchronizovaném rytmu, může vám muzika poradit při řešení těžkých hádanek. Dokážete s modrým „technařem“ zachránit na vlnách tónů své přátele?

Málokdy se vidí hra, která nepatří do žánru hudebního, a přesto s muzikou zásadně propojí své herní mechanismy. Ve světě Beatbuddy: Tale of the Guardians totiž vše vydává nějaký zvuk a rádo se sdružuje do jakýchsi kapel. V podmořském světě je tak někdy až moc veselo.

Váš avatar Beatbuddy je evidentně milovníkem hudby. Na hlavě má kvalitní sluchátka a hlavou pohybuje akčně do rytmu. Příběh není nijak originální. Rek se vydává na epickou pouť vodním světem za záchranou svých přátel a zachování své vlastní nesmrtelnosti. Vypravování vsází na minimalismus. Dialogy jsou textové a je do nich často vklouben jakýsi návod pro další postup.

Beatbuddy: Tale of the Guardians - obrázky k článku.

I když to tak zpočátku nevypadá, Beatbuddy je převážně logickou hrou. Do soubojů se vlastně ani nedostáváte. V moři funguje jakási hierarchie mezi vodními stvůrami. To znamená, že když raci zvesela bubnují s mušlí, ostatní potvory vytahují své kruté ostny. Pokud však do raků majznete, přestanou se svým virtuózním umem a cesta, kdysi plná ostrých bodců, se na chvíli uvolní.

Poslouchejte, co se kde šustne

Na podobných principech často funguje většina překážek. Třeba seberete součástku a donesete ji na určené místo. Bublinky pak nadzvednou těžké dveře a můžete projít dál. Zpočátku je řešení často jednoduché, později ale natáčíte různé plošinky a vytváříte řetězce akcí, po jejichž úspěšném spuštění doslova prolítnete kdysi nepropustným prostorem.

Beatbuddy: Tale of the Guardians - obrázky k článku.

Jak už bylo naznačeno, důležitou složkou hry je hudba. V podmořském světě má díky muzice vše svůj řád. Když se třeba bublinky mění z modré barvy na červenou, přičemž červená je pro vás smrtelná, musíte podle rytmu vytušit, v jaké sekundě se tak děje. Nemusíte mít strach, že potřebujete mít hudební sluch. Díky elektronické hudbě jsou důležité momenty opravdu jasně vypíchnuty.

Muzika také dodává dost na atmosféře a žene vás kupředu. Pokud vám elektronická hudba ale nesedí, možná Beatbuddy po chvíli zavrhnete. Každá z kapitol je věnovaná jedné skladbě. Ta je podle situace různě komplexní. Je celkem fajn těšit se, co autoři v další části přichystali.

Beatbuddy: Tale of the Guardians - obrázky k článku.

Barevná jízda

Hra se v některých situacích dokáže i dramaticky změnit. Váš avatár třeba nasedne do jakési ponorky a protluče se obtížnějšími pasážemi. Celkem pravidelné střídání herního tempa a mechanismů – dokáže udržet pozornost i v pozdějších fázích hry. To je důležité, protože Beatbuddy má tendence se utápět v jakési rutině, což je škoda. Herní doba není totiž moc dlouhá. Pokud nebudete pospíchat, vydrží vám titul zhruba na šest hodin.

Pokud jste znalcem hudby, je důležité zmínit, že se na herním soundtracku podíleli poměrně známí umělci. Jsou to: Austin Wintory, Parov Stelar, Sabrepulse a La Rochelle Band. Už ze zmíněných jmen je vidět, že každá z kapitol bude mít lehce jinou atmosféru. Autoři dokonce velmi aktivně propagují soundtrack ke hře – není divu, je povedený.

Beatbuddy: Tale of the Guardians - obrázky k článku.

Jen zvuky ale nestačí. U Beatbuddy určitě zaujme i skvělá vizuální stránka. Vývojáři vsadili na 2D kreslený – lehce komiksový styl. Každá z důležitých postav je specifická a jasně rozpoznatelná od ostatních. Stejně jako jednotlivé skladby se mění v kapitolách i herní prostředí. A to jak modely, tak třeba i paletou barev.

Majitelé slabších počítačů potěší i mírnější hardwarové nároky. Titul bez problémů rozjedete i na podprůměrném notebooku. Hra dokonce nyní vyšla i na mobilní platformu – iOS.

CS24_early

Beatbuddy: Tale of the Guardians - obrázky k článku.

Závěr a konečné hodnocení

Beatbuddy: Tale of the Guardians je velmi zábavnou hrou s unikátní atmosférou. Autoři se nebáli experimentovat a i dlouho po vydání na titulu pracují. V jedné z posledních aktualizací třeba předělali hlavní menu a odstranili pár nepříjemných bugů. Někoho potěší i mírnější cena. Hra se prodává za méně než 10 euro.

Výhody

  • Herní mechanismy
  • Audiovizuální stránka
  • Příznivá cena

Nevýhody

  • Někdy stereotypní
  • Kratší herní doba

Byl pro vás článek přínosný?