Hlavní navigace

Deadnaut: strašidelné pípání

6. 2. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Deadnaut - perexový obrázek
Slogan prvního filmového Vetřelce byl: Ve vesmíru vás nikdo neuslyší křičet. Tato věta přesně vystihuje atmosféru titulu Deadnaut. Hra se tváří velmi nenápadně, vlastně byste si ji podle audiovizuální stránky ani nepořídili. V jádru je však obdařena hutnou klaustrofobickou atmosférou, která kopíruje sci-fi horory.

Deadnauti jsou vlastně takoví profesionální sebevrazi. Asi byste nenašli více nebezpečnou a stresující práci. Jejich úkolem je vlézt do útrob vesmírných lodí, které se odmlčely, a najít příčinu záhadné nehody. To, že kolikrát má jakýsi hororový charakter a za neštěstím stojí podivné formy života, snad nemusím ani zdůrazňovat.

Deadnaut - obrázky ze hry.

Pamatujete na scénu z prvního Vetřelce, kdy jeden z posádky leze šachtou a zbytek týmu napjatě na senzoru sleduje pohyb neznámého xenomorfa? Podobně se budete cítit i u hraní Deadnaut. Fyzicky vám nebude hrozit žádné nebezpečí, děs a hrůza na vás však bude plynout z roztřeseného displeje a vysílačky přenášející okolní zvuky prozkoumávaného prostředí.

Daleko od nebezpečí

Vy sami se nacházíte v jakési kapsli – řídicím centru, z něhož dáváte svým kolegům instrukce. Monitorujete jejich životní funkce, zaznamenáváte nalezená data a dáváte týmu instrukce, kudy se co nejbezpečněji vydat k cíli.

Deadnaut - obrázky ze hry.

Uživatelské prostředí vašeho stanoviště je ale velmi strohé. Bude to znít zvláštně, ale mise je zprostředkovaná vám – v reálném životě – pomocí monitoru počítače a pak vašemu rekovi také pomocí obrazovky nějakého počítače. Nejedná se o rozhodně o praktický koncept, a v tom je právě kouzlo. Informace, které se k vám dostávají, jsou velmi minimalistické. To jak vypadají nepřátelé nebo prostředí lodi, si sice přečtete, celkový obraz ale bude muset utvořit až vaše fantazie.

Navíc je ovládání lehce ztížené. Vaše postava se otáčí v řídicím centru z jednoho taktického displeje na druhý, což zabere chvíli času, a musí složitě myší aktivovat různá neintuitivně umístěná tlačítka. Tato prodleva ve vykonání úkonu může být pro tým nasazující skutečně krk ve ztichlé vesmírné lodi kritická. Z nějakého důvodu to ale funguje a atmosféra je díky této designérské fintě ještě hutnější.

Deadnaut - obrázky ze hry.

Hlavně opatrně

Samo prozkoumávání lodi není nějak komplexní záležitostí. Váš tým vidíte na obrazovce v podobě teček. Myší jim ukazujete, kam mají jít. Pokud je v blízkosti nějaký objekt, objeví se tlačítko interakce a vy můžete v některých případech zvolit, jak se zachováte. Dveře třeba můžete rozstřílet, nebo nabourat počítač a otevřít je přes vzdálený příkaz.

Souboje probíhají automaticky. Když se na obrazovce objeví červená tečka, většinou jde do tuhého. Ideální je tak zaujmout nějakou obranou formaci a pálit. Vaši vojáci toho zas tolik nevydrží, proto jsou nepřátelé, kteří vyskočí nečekaně z nově otevřených dveří nebo rohu, ti nejsmrtelnější. Během souboje hraje důležitou roli vybavení a psychický stav vašich hrdinů. Pokud je někdo po celou misi soustavně vystavován stresu a naplňují se jeho nejhorší noční můry, může mu prostě rupnout v hlavě a v kritické situaci selže.

Deadnaut - obrázky ze hry.

Smrt? Je čas klonovat

Pokud ale přijdete o nějakého člena posádky, nemusíte zoufat. Pokud se z mise vrátíte, můžete ho nechat znovu naklonovat. Zajímavá je i funkce editoru postav. Kampaň tak můžete projít se svým kompletně vypiplaným týmem. Dokonce můžete u postav měnit i fotky a jméno. Poté, co si vytvoříte třeba partičku ze svých kolegů z práce, je atmosféra ještě zajímavější. Ztráta vojáka s tváří kamaráda bolí často víc. A když vás spolupracovník naštve v práci? Předhoďte ho těm krvelačným vetřelcům!

CS24_early

Atmosféru hry skvěle dotváří také třeba minimalistické pojetí zvukové stránky. Často slyšíte přes vysílačku jen jakousi ozvěnu a skřípení plechů rozpadající se vesmírné lodi. Tyto detaily ale v kombinaci s odlehčenou grafikou a temnou hudbou fungují na jedničku. Pokud nejste strachu-odolní, nedoporučuji Deadnauty hrát se sluchátky v potemnělé místnosti. Z té úzkosti a strachu by se vám mohlo udělat špatně.

Deadnaut - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Deadnaut je velmi originální mix strategie a RPG. Pokud nebazírujete na grafice a oceníte chytře vymyšlený netradiční koncept, neváhejte s koupí ani minutu. Takhle originální titul, který funguje po všech stránkách, se často nevidí.

Výhody

  • Atmosféra
  • Originalita
  • Zábavná hratelnost

Nevýhody

  • Nesedne každému
  • Občas chaotická orientace

Byl pro vás článek přínosný?