Hlavní navigace

Berušky

26. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Douglas Adams ve své knize pronesl domněnku, že jsme zkoumáni drobnými hlodavci, jež se zovou myši. Co když se však mýlil? Existují drobnější stvoření a rozhodně neméně inteligentní. Nechávají nás, ať si s nimi pohráváme, vyhledáváme je a říkáme si jejich označením. Viďte, Berušky? Přesně tak. O svých schopnostech nás přesvědčí tento drobounký hmyz ve stejnojmenné hře Berušky.

Berušky jsou logickou hrou na principu prastaré klasiky Sokoban. Ovšem pouze na principu. Autoři si s ní vskutku pěkně pohráli a kabát, do kterého je oblékli, zahrnuje spoustu doplňků a zkrášlovadel. Vaším úkolem v každé misi je posbírat pět klíčů, které otevřou postup dál. Hra obsahuje poměrně slušný počet 120 levelů, takže mozek se nejednomu hráči zavaří. Pamatujte na chladící kapalinu! K dispozici nám byl dán Trénink, což je v podstatě jen seznámení s ovládáním. Dále pak obtížnosti Lehká, Střední, Těžká a pro milovníky askeze Nemožná.

Berušky 1

Mile překvapí také hezké zpracování hry. Jemná grafika, která působí přirozeně. Předměty nesou známky detailů, lokace pak jsou jednodušší, ale rovněž útulné a přirozené. Hrou Berušky se line doprovodná hudba ladící k ději na scéně. Pokud nevyhovuje, je možno ji klávesou změnit. Vezmeme-li v úvahu, že se jedná o freeware projekt, je až s překvapením, s jakou precizností a píli je vytvořen. Myslím, že úměrně tomu odpověděli hráči svým zájmem a dali podnět k vytvoření druhého dílu.

Berušky 2

Hardwarové nároky jsou rovněž kupodivu nízké. Postačí 12 MB RAM, procesor 486, rozlišení 640×480, 256 barev a SVGA grafická karta. Místo na disku je zanedbatelné. Ovládání je otázkou rychlokurzu, který vám nyní předhazuji:

[Šipka nahoru] – pohyb nahoru
[Šipka dolů] – pohyb dolů
[Šipka doleva] – směr doleva
[Šipka doprava] – a samozřejmě také směr doprava
[Alt] + [šipky] – rychlá chůze, téměř až běh. Což by při počtu nohou mělo být dost rychlé.
[Tab] – přepínání mezi jednotlivými beruškami
[N] – změna hudby
[D] – demo
[Alt] + [X] – rychle ukončení
[Esc] – hlavní menu
[F1] – nápověda, jež se ponejvíc na počátku naší výpravy hodí
[F2] – uložení pozice
[F3] – nahrání uložené pozice
[F4] – nastavení
[F10] – uložení obrázku na památku

Berušky 3

Na počátku bylo světlo. Nepopírám. Avšak na počátku recenze jsem zmiňoval jistý háv. Tak z čeho jej tvůrci vyrobili? Prvním prvkem, který již z řádků vyplynul, je, že beruška není sama. Počet se v misích sice různí, ale maximálně pět sličných dam nebo pánů (nerad bych diskriminoval postavičku ze Života Brouka) bude plnit každý váš rozkaz do posledního puntíku, který nese na zádech.

Každé kolo je ohraničeno zdí. V hracím prostoru se nacházejí tyto předměty:

Bedny – dají se volně posunovat, neprojdou však určitými typy dveří
Výbušina – pomocí nich lze odpálit bednu do věčných lovišť
Klíč – o ně vlastně běží. V každé úrovni je jich pět, po sebrání otevřou bránu
Východ – neboli brána, funguje jako teleport do dalšího levelu
Kámen – nedá se odsunout, ale je možno jej zničit pomocí krumpáče
Krumpáč – přesně tak, kladivo na čarodějnice a tuto věcičku zase na kameny
Barevny klíč – slouží k odemčení barevných dveří, kterými smí projít jen beruška dané barvy. Barevné šílenství, co?
Jednoprůchodové dveře – po projití se zavřou a již nikdy se neotevřou.

Berušky 4

Každý zmiňovaný předmět nese vícero podob, tak se nenechte uvést ve zmatek.

Slůvko závěrem? Tato hra je rozhodně úspěchem. Programátoři stvořili něco, nač mohou být právem hrdi. Kdyby se prodávala, stála by za koupi – za předpokladu přijatelné ceny. Hra Berušky je však freeware produktem. Myslím, že již není co řešit.

Hodí se skvěle i pro menší začínající generace, ačkoli vyšší levely jsou oříškem i pro staré ostřílené rébusmeny. Tak tedy nechť stahování započne. Konec nudy a lenošení, vždyť mozek se probouzí. Berušky připravte se, klíče a brány do dalších kol netrpělivě čekají. Hodně štěstí hráči a co nejmíň šílené beznaděje.

root_podpora

Původně byly Berušky jen pro windousáky, ale díky Ajovi (cz307327(zavi­nac)tiscali(tec­ka)cz) je máme i my. Na oficiálních stránkách ale kvůli problémům linuxová verze není vystavena, takže musíte stahovat z prostoru Aji. Kvůli šetření s místem je balíček zabalen v 7-zip.

MakeFile je v ./src/Executable/LinuxPort/. Pro kompilaci potom příkaz make. A už se vám Berušky rozjedou (rozlezou). Jo, a mimochodem – hra má i povedený editor levelů.

Berušky 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku