Hlavní navigace

Bug Squish

22. 7. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tým profesionálů. Provedli již nesčetně dobývání budov, ale také střetů v otevřeném prostranství. Dokonale znají terén. Útočí jak ve velkých skupinách, tak i v podobě perfektně vycvičeného jedince. Často ani nevíte, kde jsou, nevidíte je, neslyšíte. Prostě spíte a teprve ranní rozbřesk prozradí jejich dílo na vašem těle. Nejedná se o vycvičenou SWAT jednotku ani českou URNA. Nepřítelem budiž zákeřný hmyz, jež tepny naše nabodává, a mízu nám tak saje. Oplaťme jim to. Je tu Bug Squish.

V minulém dílu jsme vám poskytli úkryt v chladivém závoji krajiny Antarktidy. Dnes nabízíme odplatu za vysátou krev. Oko za oko, krev za život. Právě proto nám tvůrce hry Bug Squish, Bill Kendrick, vkládá do rukou mocnou zbraň předků – Plácačku. Princip hry je prostý. V dolní části obrazovky se nachází předpažená horní končetina včetně hodinek. Na ní je zaměřen postup hmyzích vojsk. Záleží tedy pouze na vaší rychlosti a hbitosti, zda je stihnete procedit skrze oka plácačky dříve, nežli vám započnou další mililitry sát. V každém kole je omezený počet nepřátel, který je vám však utajen (průzkumná jednotka selhává). Po zdolání tohoto náporu dojde k sečtení bodů a k nástupu levelu dalšího. Počet nepřátel se zvyšuje. Budiž pouze otázkou času, kdy vám v Údolí stínů dojde munice neboli kdy vás jednoduše převálcují. V levém horním rohu obrazovky je stupnice s vyznačeným množstvím krve, jež stále ještě ve vás koluje. Neradil bych vám přijít o více, než spodní ryska ukazuje. Povážlivě zblednete a konec všem snům a nadějím. Své skóre hledejte v dolní části na levé straně, úroveň pak na straně pravé.

Bug Squish

Co do grafiky je hra spíše lehčím odvarem. Pěkná scéna vyobrazená v úvodním menu napovídá, že obdobný duch provází i herní složku. Hmyz je zakreslen prostšími linkami, ruka pak jest nasnímána slušně, jen barvami moc zvýrazněna. Začíná v odstínu jasnějším, aby časem s krví mizící zbledla. Co je ovšem potěšujícím aspektem hry, jsou pohyblivé části na útočících jednotkách. Kmitající nožičky či křídla dodávají lepší pocit pohybu a realističnosti. Hudební doprovod je poměrně vhodný, ačkoli je nadmíru těžké určit, která hudba je pro takový typ hry dle zaměření a obsahu přiměřená. Krom melodie se nacházejí v Bug Squish také krátké zvuky stylu vykřiknutí při bodnutí hmyzem či švitoření menších spolubydlících na naší planetě. Jednou z věcí, jež vám bude znepříjemňovat postup do vyšších levelů a ztěžovat hru, jest fakt, že mrtvý hmyz nemizí, ale zůstává rozpláclý na monitoru až do konce kola. Ve vyšších obtížnostech, kde je víc komárů než v Jižních Čechách, za chvíli ztratíte pojem, neskrývá-li se na mrtvole ještě jeden příživník. Hratelnost je přijatelná pro všechny majitele myši. Ta vám totiž bohatě vystačí. Pravým, levým i středním tlačítkem myši plácáte předmětem doličným v kauze Smrt hmyzu vs. bezbranná ruka. Pohybem myši po podložce lze, ač je to neuvěřitelné, zároveň též simultánně pohybovat plácačkou. Budete-li se chtít blýsknout před přítelkyní či přítelem, v úvodním menu a hře je možné použít rovněž klávesy:

[mezerník] – touto klávesou spouštíte hru.
[escape] – během hry samotné návrat do hlavního menu. V něm poté konec programu.

Bug Squish

Gamesa Bug Squish nabízí jako většina obdobných her také bonusy. Zde se nacházejí sice pouhé dva, ale lepší než nic. Jsou jimi:

2× – světle modrá kulička, která po sebrání dvakrát násobí body za mrtvý hmyz.
extra blood – dochází-li vám tekutina barvy rudé v těle, je tu naše krevní banka. Obzvláště ve vyšších levelech se velmi hodí
Bonusy bohužel prosviští obrazovkou rychle a těžké se zdá docílit jejich získání.

Bug Squish

Existuje lepší varianta, než být pobodán a s pološíleným výrazem ve tváři stát se nepřátelským ke svému okolí, nadávat na potkání a s cukáním v obličeji sledovat Disneyův Život Brouka. Nahrajte si Bug Squish a vraťte jim vše i s úroky. Ideální pro toto letní období. Nepřátelé se zjevili na horizontu, není cesty zpět, již žádný zbytečný ústup. Odplata začíná!

Bug Squish

Pokud vás obtížný hmyz také otravuje, ale nechce se vám pro pomstu vstávat od počítače jako mi, zabruste na internetovou stránku hry a tahejte. Potřebujete knihovny SDL, SDL_mixer, SDL_image. Instalaci pak provedete pouze příkazem make. Ten můžete spustit s úpravou cílového místa pro adresář /data. Implicitně je to ./data, ale hodí se to změnit pro globální přístup všech uživatelů k datům hry. Nejen vy máte problémy s hmyzem. Příkaz potom spustíte takto: make DATA_PREFIX=ces­ta. Pokud vás děsí nebo naopak rozzuří již jen zabzučení komára, můžete kompilovat bez zvuku make nosound. Pro spuštění hry zadejte ./bugsquish. Hru také můžete spustit s parametry:

root_podpora

–diable-sound – pro vypnutí zvuku
–fullscreen – abyste na ty malé potvůtky lépe viděli
–help – pokud jste úplně bezradní
–usage – pro podrobnější informace o použití příkazů.

Vyražte do boje!

Bug Squish

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku