Hlavní navigace

Birdtray: schovejte Thunderbird v oznamovací oblasti (tray)

30. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud intenzivně používáte e-mailového klienta Thunderbird, možná byste ho rádi schovali do oznamovací oblasti (tray) a nechali se jen nenápadně upozorňovat na novou poštu. Ukážeme si, jak to udělat s Birdtray.

E-mailový klient u mnoha uživatelů běží prakticky pořád, aby mohl kontrolovat poštu ve všech schránkách a zobrazovat upozornění. Trvale otevřené okno ale některým uživatelům překáží a rádi by pošťáka odstranili z výhledu a otevírali ho jen v případě potřeby.

Dříve existovalo rozšíření MinimizeToTray, které tuhle funkci do Thunderbirdu doplňovalo. Ovšem tohle řešení je už nefunkční a klient samotný podobnou funkci nenabízí. Naštěstí ale existuje chytré řešení v podobě samostatné aplikace Birdtray.

Birdtray není rozšíření

Birdtray není rozšíření pro Thunderbird, což ho činí do velké míry nezávislým na různých změnách uvnitř pošťáka. Je to samostatná aplikace, která se schová v oznamovací oblasti. Její funkce je docela jednoduchá: čekat na novou poštu, kterou Thunderbird přijme. Pak umí různými způsoby reagovat: změnit ikonku, ukázat počet nových mailů a vyhodit oznámení.

Vazba na Thunderbird je naschvál poměrně vágní, aby nebyla vyžadována žádná spolupráce z druhé strany. Nepotřebujete žádné rozšíření, žádnou speciální vlastnost. Birdtray prostě nahlíží na disku do profilu Thunderbirdu a čte sám databázi příchozí pošty (formát Mork). Pak na případné změny nezávisle reaguje. Výhodou je, že veškerá práce se schránkou je ponechána na Thunderbirdu a samotný Birdtray tak může zůstat poměrně jednoduchou aplikací.

Vedle toho má pár dalších funkcí, jako například automaticky spouštět a vypínat Thunderbird, skrýt jeho okno nebo vytvořit vlastní menu pro rychlý přístup k psaní nových zpráv oblíbeným kontaktům.

Instalace a zprovoznění

Instalace je velmi jednoduchá, neboť balíček se nachází v běžných distribucích. Já jsem instaloval do nového Ubuntu. Prostě jen najdete správný balíček a nainstalujete ho. Má jen 300 kilobajtů a závisí na samotném Thunderbirdu a také na knihovně Qt.


Po instalaci přibude mezi aplikacemi nová ikona, která vypadá jako ikona Thunderbirdu, ale přibyl na ni zvoneček s písmenem B. Pokud aplikaci spustíme, nejdříve nás vyzve k výběru alespoň jednoho účtu, který má sledovat. Pak teprve může začít plnit svou funkci.


Vše podstatné se konfiguruje v jednoduchém okně, ve kterém je šest záložek. Můžete zde nastavit automatické spouštění Thunderbirdu, způsob notifikace, skrývání pošťáka kliknutím na ikonu Birdtraye a podobně.


Změnit je tu možné také ikonky, které se v oznamovací oblasti objevují. Bohužel ta originální je příliš barevná a počet nepřečtených mailů je na ní špatně vidět. Můžete si ale zvolit vlastní ikony pro nulový a nenulový počet nepřečtených mailů. Na první mrknutí pak vidíte, jak na tom vaše schránka je.


Další možnosti

Birdtray se umí starat o provoz Thunderbirdu, protože ho potřebuje mít spuštěného pro kontrolu příchozí pošty. Proto je možné při zapnutí Birdtraye automaticky nechat spustit i Thunderbird a naopak při vypnutí vypnout oba. Stejně tak je možné hlídat, že jste pošťáka nezavřeli omylem. Pokud neběží, ikonka je přeškrtnuta červeným křížkem.

Minimalizaci do oznamovací oblasti je možné vyvolat kliknutím na ikonku Birdtraye, případně lze zapnout toto chování i pro kliknutí na běžné tlačítko minimalizace v okně Thunderbirdu. Pak se vlastně nemusíte o skrývání nijak speciálně starat, prostě kliknete na minimalizaci a je hotovo.

CS24_early


Kontextové menu Birdtraye umožňuje doplnit funkci pro psaní nového e-mailu. Předem si v nastavení vyplníte a pojmenujete jednotlivé položky, do kterých můžete uvést příjemce, předmět a text e-mailu. Pokud někomu píšete často, můžete si takto ještě více ulehčit život.

Užitečná drobnost

Birdtray je malá a příjemná utilitka, která plní dobře svou funkci. Jde sice o náhražku funkce skrýt do oznamovací oblasti, kterou Thunderbird bohužel neobsahuje, ale je to náhražka velmi povedenou a funkční. Když už znáte balíček Birdtray, vlastně už v Thunderbirdu tuhle vlastnost nepotřebujete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.