Hlavní navigace

Fedora 32: linuxový desktop míří na notebooky Lenovo ThinkPad

29. 4. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Lenovo
Každá nová verze distribuce Fedora přináší také nové verze balíčků. Za všechny ve Fedoře 32 jmenujme Python 3.8, Ruby 2.7, GCC 10 nebo LLVM 10. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější změny a novinky.
Co se dozvíte v článku
  1. Workstation
  2. Silverblue
  3. CoreOS
  4. Python 2 je mrtev, ať žije Python 3
  5. Python rychlejší
  6. EarlyOOM
  7. Zapnutý fstrim.timer
  8. nftables jako výchozí firewall
  9. Fedora na noteboocích od Lenova
  10. Co je k dispozici

Workstation

Nejvíce novinek do oficiální desktopové edice Fedory přineslo nové GNOME 3.36. Podrobněji si o novinkách, které přináší, můžete přečíst v článku, který se tomuto vydání věnuje. Shrňme, že přináší přepracovanou uzamknutou obrazovku, aplikaci pro správu rozšíření pro Shell a reorganizovaná nastavení.

Změn se dočkal i samotný GNOME Shell. Má přehlednější panel s upozorněními a kalendáři, kde je nově přepínač „Nerušit“, pomocí kterého můžete vypínat upozornění. Změnila se také nabídka uživatele vpravo nahoře, vzhled dashe (panelu s oblíbenými a spuštěnými aplikacemi) a také vzhled výsledků ve vyhledávání.

Silverblue

Silverblue je aplikací klasické Fedora Workstation na neměnném systému a ve verzi 32 se zase o něco posunul k široce použitelnému desktopovému systému, který může nahradit klasickou edici Workstation. Většina předinstalovaných aplikací nově není součástí systémového obrazu, ale je nainstalovaná v podobě flatpaků. Také celkový počet dostupných aplikací ve formě flatpaků sestavovaných z balíčků v repozitářích Fedory se zvýšil na 80.

CoreOS

CoreOS je novou edicí Fedory, která vznikla kombinací Container Linuxu a Fedora Atomic Host po akvizici CoreOS Red Hatem. Název si vzal z CoreOS, většinu technologií zase z projektu Atomic. Se Silverblue sdílejí řadu technologií, liší se především obsahu a zaměření. Zatímco Silverblue je zaměřené na desktop, CoreOS se specializuje na běh kontejnerizovaných aplikací.

Fedora 32 je prvním vydání, kdy je CoreOS oficiálně k dispozici, ale jinak se k vydáním Fedory neupíná. Aktualizuje obrazy pravidelně každé dva týdny a nové vydání Fedory je jenom jednou z dvoutýdenních aktualizací.

Python 2 je mrtev, ať žije Python 3

Přechod z Pythonu 2 na Python 3 byl u distribucí mnohaletý projekt. Fedora ho s verzí 32 konečně víceméně dotáhla. Balíček python2 byl z distribuce odstraněn a stejně tak balíčky, které na něm závisely. A proč víceméně? Stále je totiž v repozitářích dostupný python27, který by měl mít omezenou podporu a který by měl vývojářům sloužit k testování kompatibility, a několik balíčků, závisejících na Pythonu 2, dostalo výjimku. Podmínkou ale bylo, že se jedná o „živé“ projekty, které mají stanovený plán přechodu na Python 3.

Python rychlejší

Interpreter Pythonu ve Fedoře 32 je nově sestavovaný s přepínačem -fno-semantic-interposition. Výsledkem je zvýšení výkonu až o 27 % v závislosti na úloze. Výrazné zvýšení výkonu zachytily i benchmarky Phoronixu. Nevýhodou, kterou ale podle správců Pythonu ve Fedoře bohatě vyvažuje zvýšení výkonu, je, že už nelze použít LD_PRELOAD k přepsání symbolů v knihovně libpython.

EarlyOOM

Pokud systému dojde paměť, může to nadělat nepěknou paseku, kterou uživatel často řeší tvrdým restartem počítače. Proto se Fedora rozhodla povolit EarlyOOM. Ten sleduje vývoj spotřeby paměti a swapu a pokud obojí klesne pod 10 %, pošle SIGTERM procesu s nejvyšším oom_score. Pokud obojí klesne pod 5 %, potom pošle procesu s nejvyšším oom_score SIGKILL. To by mělo zajistit, že se systém nedostane do prakticky neovladatelného stavu.

Zapnutý fstrim.timer

Fedora 32 má ve výchozím stavu zapnutý časovač systemd, který pravidelně (jednou týdně) spouští příkaz fstrim nad souborovými systémy, které mají záznam v fstab. Výsledkem by mělo být určité zvýšení výkonu na SSD, SD a NVMe discích.

nftables jako výchozí firewall

nftables byly zařazeny do kernelu už před šesti lety a postupně se v distribucích prosazují jako výchozí řešení pro filtrování síťových paketů. Fedora nezůstává pozadu za tímto trendem a ve verzi 32 už jsou výchozí i v ní. Firewalld, výchozí firewall ve Fedoře, používá nově nftables místo iptables a prioritně se teď používají také v jednotlivých *tables nástrojích.

Fedora na noteboocích od Lenova

Velkou novinou spojenou s vydáním Fedory 32 je to, že se Lenovo rozhodlo Fedora Workstation předinstalovávat na vybrané modely notebooků ThinkPad. Konkrétně ThinkPad X1 Carbon (osmá generace), ThinkPad P1 (druhá generace) a ThinkPad P53.

Desktopový tým Red Hatu, v kterém pracuji, na tom s Lenovem úzce spolupracoval. Měsíce trvala samotná příprava na nasazení Fedory, ale předcházely tomu další roky práce na Fedora Workstation, aby byla jako komunitní distribuce atraktivní i pro výrobce počítačů.

S výrobci notebooků se například bavíme o délce podpory. Typicky totiž potřebují, aby byl systém, který na svůj hardware předinstalovávají, podporovaný alespoň 2 až 3 roky. Proto se také zvažovala nějaká forma Fedory LTS. Z debaty ale vyplynulo, že netrvají na tom, že to musí být jedna verze systému, pokud přechody mezi verzemi budou pro uživatele snadné. Proto jsme se rozhodli investovat čas a energii raději do zjednodušení a zvýšení spolehlivosti upgradů mezi jednotlivými verzemi. Nakonec i u nejrozšířenějších systémů pro koncová zařízení – Windows a Android – jsou uživatelé a výrobci hardwaru zvyklí na upgrady systému co půl roku nebo rok.

Lenovo se nakonec rozhodlo jít náročnější, ale dlouhodobě udržitelnější cestou používání standardní Fedory místo upravené verze, kde by mohli mít vlastní patche. To znamená, že veškerá podpora hardwaru se musí poctivě dostat do upstreamu a odtamtud do Fedory. A to je přesně to, co Lenovo a jeho dodavatelé komponent poslední měsíce dělali. Ovladače se dostávaly do upstreamových projektů, firmware do LVFS. Cílem Lenova také není podporovat pouze Fedoru, to by měla být taková vlajková loď, ale Linux obecně, aby měli zákazníci dobrou zkušenost s jejich notebooky, ať už si zvolí distribuci, jakou chtějí.

Plán Lenova je mít modely s Fedorou v nabídce po celém světě. Navíc nebudou omezené na konkrétní konfiguraci, ale zákazník si bude moct zvolit vlastní a Fedora bude jen jednou z voleb. Nasazení nového operačního systému podléhá určitým regulacím (třeba ohledně energetické náročnosti), takže může nějaký čas trvat, než se Fedora objeví na všech trzích. Lenovo je ale v tomto ambicióznější než Dell, který už roky předinstalovává na vybrané modely Ubuntu, ale ve většině zemí včetně ČR nejsou pořád součástí standardní nabídky. Jedná se zatím jen o pilotní projekt a pokud se osvědčí, počet modelů s Fedorou by se měl rozšiřovat.

CS24_early

Pro Fedoru a uživatele, kteří ji budou používat na podporovaných modelech, je potom přínosem ještě to, že Lenovo má na projektu nasazený kromě vývojářů také docela velký tým testerů, kteří již úzce spolupracují s týmem Fedora QA. Ti by měli zajišťovat, že se žádné regrese v podpoře jejich hardwaru neobjeví nejen v nových vydáních Fedory, ale i také v aktualizacích v rámci jednoho vydání.

Co je k dispozici

Kromě zmíněných edicí Workstation, Silverblue a CoreOS vychází Fedora také v edicích Server a IoT a tzv. spinech, které nabízejí alternativní desktopová prostředí (KDE Plasma, Xfce, LXQt, Mate, Cinnamon, LXDE, Sugar), a labech, které se specializují na konkrétní použití (Astronomy, Comp Neuro, Design Suite, Python Classroom, Security Lab, Robotics Suite). Více se můžete dozvědět v českém oznámení vydání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Používá Linux od roku 2005, podílel se na několika knihách o Linuxu a pracuje ve společnosti Red Hat, momentálně má na starosti tým, který pracuje na desktopových aplikacích.