Hlavní navigace

Bit.Trip Beat: ulítlý kříženec Arkanoidu a Guitar Hero

24. 8. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vydejte se na herní trip s Bit.Trip Beatem. Jedná se o kombinaci klasického Arkanoidu a hudební hry Guitar Hero. Zažijete šílené a extrémně barevné grafické zpracování a vaše herní schopnosti ovlivní samotný soundtrack. Pokud si věříte, můžete nastavit nejtěžší obtížnosti, s kterou by měl problém i rytíř Jedi.

Studio Gaijin Games se rozhodlo vzít hráče na další šílený herní trip. Možná si vzpomínáte na recenzi jejich předchozí hry Bit.Trip Runner ze stejného světa, kde se zhostíte role černého pendreku a vyhýbáte se v extrémně barevném světě všemožným nástrahám. V Bit.Trip Beatu vás bude příběhem, i když ne zrovna výrazným, doprovázet stejný hrdina. Herní mechanizmy se však zásadně změnily, i když je herní zážitek ve finále stejně ulítlý a extrémní jako v Bit.Trip Runnerovi.

Bit.Trip Beat je něco mezi klasickým Arkanoidem a hudební hrou Guitar Hero. Musíte se přesně strefovat do přilétávajících značek a při kontaktu s vaší panelem, se ozve tón a značka se odrazí, Jednotlivé značky a ťuplíky se zásadně liší nejen barvou a zvukem, který vydávají, ale i vlastnostmi chování. Některé jsou dost neposedné a klidně váš odrazný panel fikaně na poslední chvíli oblétnou nebo kličkují neuvěřitelnou rychlostí,

Obrázky ze hry Bit.Trip Runner

Frustrace jako u Bit.Trip Runnera se nekoná

Pokud se vám bude dařit nějaký čas nepropouštět žádný předmět, začne vám nabíhat kombo, které dramaticky násobí vaše výsledné skóre. I když se zpočátku zdá, že to není žádný problém, v posledních úrovních budete rádi, pokud vůbec odrazíte i tři značky za sebou. Hra se totiž nejen dramaticky zrychluje, ale je i čím dál více nepřehledná. Její obtížnost v posledních levelech je dokonce tak obrovská, že sklouzává podobně jako Bit.Trip Runner do lehké frustrace, což může vyvolat u méně psychicky odolných jedinců výbuchy zlosti, vedoucí k prohození myši oknem.

Bit.Trip Beat má totiž víceméně jednoduché ovládání. Stejně jako v Arkanoidu se pohybujete se svým panelem jen nahoru a dolů. Toho docílíte pomocí myší, jejíž citlivost doporučuji nastavit ve hře na maximum, jinak budete mít docela problémy stíhat kmitat z jedné strany obrazovky na druhou a odrážet efektivně přilétající ťuplíky. Lze zapojit i gamepad a používat analogové páčky. Od toho minimálně tak nebolí zápěstí jako po deseti minutách hraní s myší.

Obrázky ze hry Bit.Trip Runner

Soundtrack v pozadí ovlivní úspěšnost vašeho hraní

Hry od studia Gaijin jsou ale především zvukové a audiovizuální orgie. I když vypadá Bit.Trip Beat zpočátku celkem nudně a barevností zas tolik neoplývá, v pozdější části se černá pozadí zbortí a vy létáte třeba vulkánem a do toho odrážíte nespočet částic, které se při kontaktu rozletí na další různobarevné části. Je velmi těžké něco podobného slovy popsat, lepší je to zažít. Sem tam se mi, ale z určitých výjevů začal lehce zvedat žaludek. Někdy si připadáte jako, že padáte a to není nejpříjemnější pocit. Citliví jedinci by mohli mít při hraní menší problém.

Výše jsem přirovnal Bit.Trip Beat ke Guitar Hero, neboť při správném hraní zažijete opravdu úžasný koncert zvuků, z něhož vás vyruší leda vaše neschopnost stíhat vše odrážet. Každý ťuplík zní jinak. V pozadí sice běží jednoduchý soundtrack, ale ten s okolními zvuky získává teprve grády. Stanete se tak trochu hudebníkem, jen místo na struny nebo klávesy budete hrát jakýsi Arkanoid.

Obrázky ze hry Bit.Trip Runner

Autoři odkazují na herní klasiku jako Pong nebo Arkanoid

Obtížnost se velmi postupně zvyšuje, což oproti Bit.Trip Runnerovi celkem dobrá zpráva. Vyhnete se tedy tomu, že po pěti minutách zamrznete na nějaké překážce a vlastně si pořádně nezahrajete. Samozřejmě záleží na levelu obtížnosti, který nastavíte. Ten už není na nejlehčí úroveň tak přehnaně náročný jako u předchozího výtvoru studia. Na konci každé kapitoly vás čeká souboj s bossem, ten občas odkazuje na herní klasiky jako již zmíněný Arkanoid nebo Pong. V případě Pongu musíte počítači nasázet nejméně 15 bodů. Pozor, není to tak lehké, jak se na první pohled může zdát.

root_podpora

Obrázky ze hry Bit.Trip Runner

Závěr a konečné hodnocení

Bit.Trip Beat je velmi příjemný hra, I když jsem méně nadaný hráč, nebyl jsem u ní tak frustrován, jako u Bit.Trip Runnerovi. Obtížnost si nastavíte na míru a můžete se kochat nejen nádhernými lokacemi překypujícími barvami, ale i se zaposlouchat do povedeného soundtracku, ovlivněného vaším hraním. Od pořízení může snad odradit jen vyšší cena 9.99 dolarů, která je vzhledem k délce hry (sotva několik hodin) poměrně velká.

P.S.: Bit.Trip Beat je součástí balíku Humble Bundle for Android 3.

Výhody:

  • Grafika a hudba
  • Vyvážená obtížnost
  • Odkazy na herní legendy

Nevýhody:

  • Někdy nepřehlednost
  • Pomalejší rozjezd
  • Bolest zápěstí od hraní s myší

Byl pro vás článek přínosný?