Hlavní navigace

Blackbox: datové centrum v kontejneru

2. 11. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Možná jste už na internetu zahlédli obrázky klasického přepravního kontejneru nabitého počítačovým hardware. Zřejmě vás zajímalo, co asi ten kontejner obsahuje a jak vevnitř vlastně vypadá. My to víme a po přečtení článku to budete vědět i vy. Jedná se o takzvaný Blackbox, který vymyslela a vyrábí firma Sun.

Vytvořit solidní datové centrum není ani jednoduché, ani levné. Musíme počítat s ohromným množstvím místa, s dostatečnou kapacitou energetické sítě a především s dlouhou dobou instalace. Kdo někdy instaloval menší serverovnu, ten si asi dokáže představit, jak to bude vypadat s několika stovkami podobných strojů.

Po internetu začaly nedávno kolovat fotografie zajímavého zařízení s nápisem Sun, které fascinovalo mnoho lidí kolem mne. Protože mě tahle technologická novinka také zaujala, začal jsem se zajímat, o co se vlastně jedná.

Blackbox 1

Projekt Blackbox byl oficiálně představen teprve 17. října a už si našel řadu nadšených obdivovatelů. Jedná se o kompletní datové centrum umístěné ve standardním přepravním kontejneru. Na okolních obrázcích můžete jasně vidět, jak celé centrum vypadá.

Blackbox 2

Co je venku

Výhody datového centra v jedné krabici jsou zcela zřejmé:

  • jednoduchá přeprava
  • kompaktní rozměry
  • jednoduchá možnost dalšího škálování

Kontejner odpovídá standardům ISO (takzvaný isokontejner) a je tedy možno jej přepravovat na přepravních lodích, nákladních automobilech nebo třeba v letadlech. V tomto případě se jedná o nejmenší variantu kontejneru, která má délku 20 stop (6.1 m). Pro zajímavost existují také délky 40 stop (12.2 m), 45 stop (13.7 m), 48 stop (14.6 m), a 53 stop (16.2 m). Výška kontejneru je pak 2.59 m a šířka 2.44 m. Obsah celé krabice je tedy 39 m3.

Co je uvnitř

V současné době má Sun připravené první prototypy, ale už teď je zřejmé, co přesně v nich zákazníci mohou mít. Uvnitř kontejneru je k dispozici počítačová, úložná a síťová infrastruktura, napájecí a chladicí komponenty a modulární jednotky.

Blackbox 3

Podle informací Sunu by se aktuální prototyp svým výkonem zapsal mezi dvě stě nejvýkonnějších počítačů světa. Konkrétně může být uvnitř naskládáno následující:

  • 250× Sun Fire T1000 server (celkem 2000 jader)
  • nebo 250× Opteron server (celkem 1000 jader)
  • 1.5 petabajtů diskové kapacity
  • nebo 2 petabajtů kapacity páskových jednotek
  • 7 terabajtů paměti

Kontejner obsahuje vlastní napájecí a chladicí systém, který je schopen obsloužit zařízení o celkovém příkonu až 200 kilowattů. Udržování stabilní teploty celého systému zajišťuje složitý vodní chladicí systém. Kontejner plně naložený technologií váží přibližně deset tun.

Počítače běží samozřejmě na operačním systému Solaris 10 a jsou předem nakonfigurované. Vše je vlastně připraveno tak, aby zákazník svůj kontejner dopravil do serverovny, zapojil a začal používat. Blackbox je podle informací výrobce schopen obsloužit až 10 000 desktopových uživatelů najednou.

Příjemné je, že Blackbox je navržen s ohledem na spotřebu elektrické energie, takže podle Sunu má o dvacet procent nižší nároky než běžné datové centrum. Pokud vás zajímají energetické problémy velkých sítí, přečtěte si článek Bude energie dražší než hardware?

Připraveno za pár minut

Velkou výhodou celého řešení je podle výrobce především snadná obsluha a možnost provozovat datové centrum téměř kdekoliv. Jako příklad jsou uváděny rozvojové země, kde by bylo vybudování složité infrastruktury velmi náročné.

Druhým příkladem je využití na ropné věži, kde je možno datacentrum využít k výpočetně náročnému modelování seismické situace.

Blackbox 4

Flexibilita je v tomto případě velkým plus a po složení kontejneru z kamionu vlastně stačí přivést napájení, vodu pro chlazení a můžete začít pracovat.

Pro koho?

„Zaměřujeme se na zákazníky, kteří se zajímají o úsporu prostoru a energie,” řekl New York Times šéf Sunu, Jonathan Schwartz. Podle Schwartze jde o velmi univerzální řešení pro mnoho různých nasazení.

„V mnoha datacentrech, která jsem viděl, došla administrátorům energetická kapacita dřív, než stihli celé centrum zaplnit. Do kontejneru jsme namačkali systémy do vysoké hustoty. Nyní to celé může běžet naprosto kdekoliv – v garáži nebo třeba na střeše. Tam, kde to vyžaduje nasazení, ne lidi, ” říká Jonathan Schwartz.

Sun uvádí několik příkladů nasazení:

  • Rychlé zavádění řešení Web 2.0 výpočetní prostředky pro společnosti, které dlouhodobě potřebují prostor v datovém centru, avšak nemají čas na jeho navržení nebo vybudování.
  • Vyspělé vojenské aplikace lze je nasadit kdykoli a kdekoli.
  • Rozvojové země přináší možnost okamžitého zprovoznění počítačového systému v místech, kde není k dispozici dostatečná elektrická a síťová infrastruktura pro vybudování tradičního datového centra.
  • Ropný průzkum a seizmické modelování umožňuje zprovoznit vysoce výkonný počítačový systém prakticky na jakémkoli místě, od vrtných plošin na volném moři až po málo rozvinuté oblasti světa.
  • Využívání alternativních zdrojů energie dává společnostem flexibilitu umístit datová centra tam, kde mohou lépe využívat alternativní zdroje energií a výhodnější sazby.

Kdy a za kolik

Sun předpokládá, že se první Blackboxy začnou prodávat zhruba v polovině roku 2007 za cenu přibližně 500 000 USD (kurzy).

Podle Jonathana Schwartze ale majitel Blackboxu z dlouhodobého hlediska ušetří. „Se setinovými počátečními náklady, pětinovými náklady na metr čtvereční a o dvacet procent vyšší energetickou efektivitou jsme schopni dodat obrovskou výpočetní kapacitu kdekoli na světě,” ríká Schwartz.

CS24_early

Závěrem

Cílem článku bylo představit novinku, se kterou se budeme například v různých webhostingových centrech možná za čas setkávat i u nás. Výkonný cluster v jednom kontejneru je přece zajímavý nápad.

Více informací získáte na stránce projektu Blackbox.

Zdá se vám cena přiměřená?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.