Hlavní navigace

Blackphone: chytrý mobil, na který má být NSA krátká

9. 7. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Volání a videohovory bez odposlechů, anonymní a šifrované mobilní připojení, obrana proti stopování na webu, plná kontrola nad aplikacemi, bezpečné sdílení souborů či ochrana před zloději jsou benefity, kterými se chlubí nový chytrý mobil Blackphone. Jakou kombinací systému, aplikací a služeb toho všeho chce dosáhnout? Co ještě umí?

Soukromí respektive jeho ochrana se stává cenným obchodním artiklem. Není divu, když týden co týden média chrlí nové zprávy o slídění americké National Security Agency (NSA). V jejich světle se poměrně logicky mnohem více než kdykoliv předtím upozorňuje na slabá místa v zabezpečení. Nemalá část veřejnosti tento příliv informací vnímá velmi intenzivně. Místy ostražitost přerůstá až v paranoiu, ale v nastolené atmosféře to nepřekvapí.

Že jste paranoidní, neznamená, že po vás nejdou. Okřídlené pořekadlo získalo po loňském vypuknutí celé špionážní kauzy zcela nový rozměr. V tomto světle se otevírají nové obchodní příležitosti pro každého, kdo působí v oblasti ochrany soukromí a zajišťování bezpečnosti. Dobrým příkladem je Blackphone, tedy chytrý mobil, jehož prodejními argumenty jsou bezpečnost a soukromí.

Bezpečnostní funkce jsou pro Blackphone klíčové.

Blackphone vyrábí SGP Technologies, což je společný podnik španělského výrobce mobilů Geeksphone a americké firmy Silent Circle, která se specializuje na poskytování šifrovaných komunikačních služeb. Že soukromí je dnes luxusem, potvrzuje cena nového chytrého mobilu. Činí 629 USD (v přepočtu 12 700 Kč), ale výrobce se dušuje, že s telefonem zákazníci získají aplikace a služby v hodnotě 879 USD.

K mobilu za 629 USD zdarma služby za 879 USD? Příliš průhledné.

To je výrobce na každém mobilu 250 dolarů v mínusu? Samozřejmě, že ne. Za prvé cena mobilu neodpovídá jeho výbavě a výkonu. Za druhé primární služby poskytuje přímo společnost Silent Circle za režijní náklady. Za třetí si tato firma slibuje návratnost investice, protože zjevně očekává, že Blackphone podpoří zájem o její placené služby, které jsou dostupné pro široké spektrum zařízení se systémy Android a iOS, takže trh je obrovský jak co se mobilů týče, tak i v případě tabletů.

Samé bezpečné služby, ale žádná exkluzivní

Blackphone je dodáván s kupóny v podobě QR kódů, jimiž lze aktivovat předplatné hned několika služeb, díky nimž má být Blackphone bezpečnější než kterýkoliv jiný konvenční chytrý mobil. Kdo si koupí Blackphone, má na tři roky předplacenou například službu Silent Mobile právě od Silent Circle. Službu vychvaluje i organizace Electronic Frontier Foundation (EFF), která dlouhodobě hájí zájmy internetových uživatelů. O jejím tažení proti NSA zde nedávno vyšel zajímavý článek.

Nejen důvěrnou komunikaci Blackphone slibuje.

Silent Mobile má být bezpečnější P2P alternativou za Skype či Hangouts. Nabízí internetové volání a videohovory včetně konferenčních hovorů. Rovněž podporuje textové zprávy a přenos souborů. Komunikace v rámci služby je šifrována a dešifrována vždy až v koncovém zařízení pomocí desetimístného klíče, který neopouští zařízení uživatele (provozovatel služby jej nezná). Teoreticky by tak nemělo být možné žádné odposlouchávání.

Silent Mobile není speciální služba pro Blackphone. K dispozici je coby aplikace pro Android 4.0 a vyšší nebo iOS 7.0 a vyšší, takže uživateli služby Silent Mobile se mohou stát i lidé, kteří si nekoupí přímo Blackphone. Jeho majitelé navíc získají roční předplatné služby pro tři příbuzné či přátele, kterým stačí mobilní zařízení se systémem Android nebo iOS. To aby potenciální zákazníci nemávli rukou, že se stejně s nikým bezpečně nedomluví. Navíc se tak rozšiřuje okruh lidí, kteří si mohou stát stálými předplatiteli.

Blackphone má ochránit také textové zprávy či sdílené soubory.

Blackphone je dodáván i s dvouletým předplatným služby Distonected.me, která poskytuje díky VPN ochranu spojení v rámci 3G/LTE a WiFi sítí před datovým odposlechem a data retention. Služba má ale nastavený datový limit 1 GB na měsíc. Prý je to její ochrana před zneužíváním k šíření nelegálního obsahu, aby se nedostala do hledáčku úřadů a operátorů. Poskytuje též aplikaci pro Android 4.0 a vyšší.

Bezpečné připojení přes 3G/LTE a WiFi sítě přináší VPN služba.

Disconnect.me také zajišťuje ochranu soukromí na webu. Dovede zviditelnit a zablokovat stopovací prvky více než dvou tisíc služeb jako jsou různé analytické systémy a reklamní sítě. Kromě ochrany soukromí je prý výsledkem o bezmála 30 % vyšší rychlost načítání webových stránek. To si ostatně můžete vyzkoušet sami, protože služba poskytuje doplněk pro browsery Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera a Safari.

Distonected.me též zajišťuje soukromí při vyhledávání. Díky VPN lze použít běžný webový vyhledávač jako je Google či Bing, aniž by ovšem uživatele musel trápit sběr nejrůznějších informací. I přes zajištění bezpečného hledání přes Google či Bing nakonec Blackphone coby výchozí vyhledávač používá DuckDuckGo, který právě kvůli ochraně soukromí v poslední době nabírá na popularitě.

V neposlední řadě zákazníci, kteří si koupí Blackphone, obdrží kupón na dvouleté využívání cloudového úložiště SpiderOak s kapacitou 5 GB. Běžně jsou zdarma poskytovány pouze 2 GB. SpiderOak je bezpečnější alternativa za Dropbox & spol. Podobně jako zatím známější švýcarská služba Wuala šifruje a dešifruje soubory vždy až v počítači, tabletu či mobilu uživatele. V cloudu zůstávají soubory šifrované.

K jejich šifrování a dešifrování slouží heslo, které neopouští počítač, tablet či mobil uživatele. Provozovatel služby k němu nemá přístup. Potažmo nemá přístup k souborům, které mu jsou svěřeny. Navíc se nemůže stát, že by mu hesla uživatelů unikla. Třeba právě výše zmíněný Dropbox má již několik úniků hesel uživatelů za sebou. O úložišti SpiderOak asi teď bude více slyšet, když Wuala je nyní výhradně placenou službou.

Úložiště SpiderOak slibuje vyšší bezpečnost než většina konkurentů.

SpiderOak poskytuje synchronizační utilitu nejen pro Windows XP a vyšší a OS X 10.5 a vyšší, ale také pro linuxové distribuce Debian, Fedora, Slackware a nespočet jejich odvozenin. Tím, že oficiálně podporuje Linux, se SpiderOak rovněž liší od většiny běžných cloudových úložišť. Dále je k dispozici mobilní aplikace pro Android 2.3 a vyšší nebo iOS 6.0 a vyšší. K souborům lze přistupovat i díky webovému rozhraní.

V SGP Technologies pro Blackphone namíchali vskutku zajímavé služby. Přesto je otázkou, jestli k nim cílová skupina bude mít důvěru. Blackphone se sice hrdě hlásí ke švýcarskému původu, ale Silent Mobile, Disconnect.me i SpiderOak provozují americké firmy. Neuvidí potenciální zákazníci všude zadní vrátka pro domácí vládní agenty? A divil by se jim někdo, kdyby ano?

PrivatOS aneb bezpečnější Android 4.4 KitKat

V SGP Technologies pro Blackphone vytvořili údajně bezpečnější fork systému Android 4.4 KitKat zvaný PrivatOS. Měl by podporovat naprostou většinu aplikací vytvořených pro Android. PrivatOS ovšem nabízí vlastní správu jejich oprávnění a datového provozu. Portál Google Play uživatelé v PrivatOS nenaleznou. Stejně tak řadu aplikací z dílny společnosti Google, které jsou s ním kponěkud kontroverzně spojené. Ve výbavě ale figurují jiné zajímavé aplikace. Některé již byly zmíněny.

PrivatOS není nový systém, ale Android s bezpečnostními vychytávkami.

Dále jde o Smarter Wi-Fi Manager, který zapíná a vypíná podporu Wi-Fi podle toho, jestli se mobil právě nachází v oblasti, kde se uživatel běžně připojuje k Wi-Fi síti. Aplikace se orientuje dle vysílačů mobilní sítě. Její tvůrci vyzdvihují pozitivní vliv na výdrž baterie bez otravného ručního zapínání / vypínání podpory Wi-Fi připojení. SGP Technologies zdůrazňuje ještě něco jiného.

Díky vypínání podpory Wi-Fi připojení prý nebude možné sledovat pohyb uživatelů pomocí MAC adresy jejich mobilu. SGP Technologies upozorňuje, že třeba městské Wi-Fi sítě se širokým pokrytím dílčími hotspoty by právě k takovému účelu mohly sloužit. To zavání hledáním bezpečnostního benefitu za každou cenu, ale pozitivní vliv na výdrž baterie Smarter Wi-Fi Manager skutečně má, takže proč ne.

Dalším střípkem do bezpečnostní mozaiky je šifrování obsahu interního úložiště mobilu. Zašifrovat jej lze při uvádění mobilu do provozu nebo kdykoliv později. Již integrována je funkce, která umožňuje ztracený či odcizený Blackphone dálkově zablokovat, případně jej kompletně vymazat. Kvůli riziku zneužití by však PrivatOS neměl podporovat dálkové hledání mobilu. Na to bude potřeba některá z anti-theft aplikací.

High-end? Výbava ani výkon neohromí

Blackphone je vybaven 4,7“ IPS displejem. Jak jinak než kapacitním a dotykovým. Jeho rozlišení činí 1280×720 pixelů, což je základní vysoké rozlišení (720p). Blackphone pohání čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 4i s taktovací frekvencí 2 GHz. K dispozici je 1 GB RAM. Interní úložiště pojme 16 GB. Rozšířit jej půjde díky slotu pro paměťové karty formátu microSD až o kapacitě 128 GB.

4,7" IPS displej nabízí základní vysoké rozlišení (720p).

Blackphone bude podporovat sítě 2G/3G a LTE sítě. V rámci LTE sítí nabídne maximální rychlost připojení 100 Mb/s. Zatím totiž podporuje jen jejich třetí kategorii. Na podpoře čtvrté kategorie se stále ještě pracuje. Později vyrobené kusy tak budou v LTE sítích zvládat datové přenosy až o rychlosti 150 Mb/s. Nejrychlejší podporovanou datovou technologií sítí třetí generace je HSPA+ DC zvládají teoreticky až zhruba 42 Mb/s.

Samozřejmostí je Wi-Fi (b/g/n), ale bohužel jen s podporou sítí v pásmu 2,4 GHz. Z bezdrátových technologií specifikace vzpomíná též Bluetooth 4.0 včetně low-energy režimu. Naopak o NFC se nezmiňuje. GPS navigace nechybí. Blackphone k pořizování fotek a videí nabízí primární kameru s rozlišením osm megapixelů, automatickým fokusem a LED bleskem. Pro videohovory je k dispozici čelní kamera s rozlišením pět megapixelů. Obě tedy podporují video v plném vysokém rozlišení (FullHD / 1080p)

K dobru si Blackphone může připsat port microUSB 3.0 (SuperSpeed USB), který umožňuje rychlé datové přenosy mezi mobilem a počítačem. Připraven je také výstup pro sluchátka s klasickým 3,5mm jackem. Připojit lze samozřejmě také bezdrátová sluchátka (Bluetooth + A2DP + AVRCP). Blackphone měří 141×69×9 milimetrů. Včetně baterie s kapacitou 2000 mAh váží 119 gramů.

Špatně dostupný mobil s nevalným výkonem?

V tuto chvíli je Blackphone vyprodán a nové objednávky se nepřijímají. Otázkou je, jestli tento problém nebude pro Blackphone průvodním jevem. Jeho španělský výrobce Geeksphone má dlouhodobě problémy uspokojit poptávku po svých výrobcích. Proto se Mozilla rozhodla, že již nebude vyrábět referenční modely pro její slibnou platformu Firefox OS.

CS24_early

Beznadějně vyprodáno. Pro Geeksphone typické …

Co se týče osobních zkušeností, musíme se zatím spokojit s recenzemi zahraničních kolegů. Ars Technica měla exkluzivně zapůjčen Blackphone ještě ve fázi release candidate. Recenzent Sean Gallagher si pochvaluje výbornou správu aplikací, ze které by si prý Google (Android) mohl vzít příklad. Dále vyzdvihuje dodávku s již předplacenými službami Silent Mobile, Disconnect.me, SpiderOak a jinak zpoplatněnou aplikací Smart Wi-Fi Manager.

Blackphone prý skutečně uživatelům dává větší kontrolu.

Naopak kritizuje výkon mobilu. Je prý sice přijatelný, ale nevalný. K tomu lze dodat, že při pohledu na specifikaci výbava zůstává daleko za cenou, i když pořád je nutné kalkulovat s předplatným služeb, které je součástí ceny. Sean Gallagher není zrovna nadšen z toho, že Blackphone nepodporuje Google Play. Spoléhání na Amazon AppStore či jiný alternativní portál se mu příliš nezamlouvá. Suše ale konstatuje, že taková je cena za soukromí.

Koupili byste si Blackphone? Pokud ne, jaký by byl hlavní důvod?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.