Hlavní navigace

Blobwars: Blob and Conquer - kulička jde do 3D světa

31. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hráli jste dříve recenzovanou hru Blobwars: Metal blob solid, a chcete pokračování příběhu, který původní hra nakousla? Pokud je vaše odpověď kladná, pak pojďte zachránit rasu Blobů, ale tentokrát ve třech dimenzích. Blob and Conquer je opět velmi svižná, prudce hratelná a hlavně pořádně krvavá.

Blobwars: Blob and Conquer je akční 3D hra z pohledu třetí osoby, která příběhem navazuje na předchozí díl Blobwars: metal blob solid. Opět se dostanete do role kuličky Boba, a zažijete mnohá další dobrodružství. Na rozdíl od předchozího dílu však ve většině případů nebudete na bitvu sám – po čase se k vám připojí váš přítel, kulička Teeka, a další kuličky z rasy Blobů. A znovu, stejně jako v předchozím díle, bude z nepřátel, jak se říká, „krve jako z vola“.

bac 4

Příběh

Příběh hry je mnohokrát složitější, než to, co se dělo v předchozím dílu. Začíná několik měsíců po konci minulé epizody, v které Bob konečně porazil Galdova, vůdce vetřelců útočících na zem. Ovšem mimozemšťané zůstali stále vysoce organizovaní, a tak nezbývá nic jiného, než zaútočit na hlavní základnu nepřátel. Ovšem před útokem byl ztracen zvěd Teeka, a proto je třeba jít ho hledat. Bob však byl při hledání nalákán do pasti mimozemšťanů, ze které ale brzy uteče společně s Teekem. Bob s Teekem přijdou zpět na základnu, v které Blobové přebývali, právě včas – mimozemšťané zrovna útočí.

Po bitvě s vetřelci se Bob dozvídá pozici pátého magického krystalu. Čtyři předcházející byly nalezeny již v minulém díle. Bob taktéž zjišťuje, že nepřátelský vůdce Galdov přežil zničení vesmírné základny a stále vede mimozemšťany. Je třeba se s ním utkat, aby se zabránilo vyhubení rasy Blobů. Bob společně s velkou armádou ostatních Blobů jde do nepřátelské základny, přičemž znovu zničí Galdova. Po nějaké době zjišťuje, že Galdov opět nezemřel, ale nyní si chce jen promluvit. Galdov odhaluje, že Bob je 1000 let starý a že jeho osudem je chránit Bloby před nepřáteli. Bob se však na závěr hry musí s Galdovem utkat ještě jednou, protože jejich osudy jsou propleteny.

bac 1

Hratelnost

K hratelnost mám jen málo připomínek. Hra se ovládá klasickými klávesami „WSAD“ , „Entrem“, a myší. Na rozdíl od ostatních akčních 3D her je v Blob And Conquer automatické zaměřování, které vám pomůže jednodušeji vyrábět kaluže krve z protivníků. Bohužel, kamera ve hře mi nepřipadá zrovna nejlépe udělaná – občas zajede za dveře, někdy se pohled dostane do zdi a také se často kamera nekontrolovatelně roztočí kolem hlavního hrdiny. Stejně tak jako v některých úrovních se samotný Bob dostane do zdi a ven ze zdi už nelze vyjít.

bac 2

Grafika

Vzhled postav se od minulé verze moc nezměnil. Bob, kulička s páskem přes čelo, a ostatní postavy byly jen převedeny do tří dimenzí. Jediná větší změna je v prostředí, které je díky třetímu rozměru jak větší, tak i složitější na zorientování. Ve hře již však nenajdete raketový batůžek či potápěčský přístroj, který by vám pomohl, jste tedy odkázáni pouze na úkony, které Bob zvládne sám. Textury vám sice po čase budou připadat stále stejné, ale na kouzlu hry to neubere.

CS24_early

bac 3

Instalace

Blob and Conquer je open source, takže si hru můžete stáhnout z domovských stránek jako zdrojové kódy a přeložit pomocí příkazů „make“ a „make install“. Hru si samozřejmě můžete stáhnout jakožto balíček přímo pro vaši distribuci. Stejně jako pro předchozí díl existuje na hru cheat „leavebritney­alone“, který vám otevře tajné menu nastavení, v němž bohužel ale chybí nastavení extra krve z nepřátel, které bylo v minulém díle. Samotný cheat můžete napsat v jakémkoliv menu a tím se vám objeví v nastavení nová kolonka.

Hodnocení

Plusy: skvělá hratelnost, velké mapy.
Mínusy: někdy zhoršená kamera, špatná orientace v mapě.
Verdikt: Ať se na to dívám z jakékoliv strany, Blobwars: Blob and Conquer je dobrým pokračováním velice dobré hry.

Stars 4 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku