Hlavní navigace

Bridge Construction Set: jak sobě most postaviti

6. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Divoká řeka ani hluboká propast vás v poslání nezastaví. Jste pevně odhodláni splnit zadaný úkol? Po stole se válí plány, nákresy, instrukce. Železnice vládne světu a vaše povolání si vydobylo ve společnosti značného respektu. V dnešní hře se vžijeme do role člověka, jenž spojí to, co sám Bůh rozdělil.

Bridge Construction Set bychom samozřejmě zařadili mezi logické hry. Asi se většina z vás setkala s dřívějším výtvorem Bridge Builder, který zaznamenal rozsáhlý ohlas a pochvalné kritiky. Nejinak tomu bude i nyní. Titul opět není opředen příběhem, který by kapitoly doprovázel. Možná sen chlapce či muže postavit největší a nejdokonalejší most. Pojďme tedy do hry.

BCS 1

Hlavní menu nabízí například tutoriál vhodný spíše pro naprosté začátečníky. Zbytek asi ihned započne novou hru klikem na „start game“. Na začátku kola je vám představen terén, pevné body a základní informace. Mezi ně patří například, jak dlouhý má most být, kolik fází proběhne během zátěžové zkoušky, rychlost větru, typ materiálu, který je k dispozici, a hlavně rozpočet. Jakmile si vše bedlivě prohlédnete, klikněte na edit a vzhůru do práce.

Jak si lze všimnout, je zde více typů materiálu, než jsme zvyklí. Postupně je všechny využijete. Světlejší body jsou dány napevno a od nich se vaše stavba odvíjí. Vzdálenost i úhly pohledu lze libovolně měnit. Pro vás je důležité postavit nejdříve cestu a pak ji stabilizovat. Přitom udržovat co nejnižší cenu. Budete-li si myslet, že jste hotovi, kliknete na Simulate v pravém horním rohu. Most se okamžitě nezřítil? Gratuluji. Teď je vhodné se podívat, pod jakým tlakem jsou jednotlivé části. K tomu slouží Stress. Je-li barva ideálně zelená, pokračujte k zátěžové fázi neboli Run test. V závislosti na mapě se po mostě budou prohánět auta, vlaky v obou směrech. Nezřítí-li se most, máte vyhráno a postupujete do dalšího kola. Pamětníci asi s nostalgií vzpomínají na své mosty doslova na jedno použití. Vlak uháněl, most se řítil, ale zvládl to a další level byl odemčen. Zde je to redukováno právě užitím více fází. V některých misích dokonce budete překvapeni lodí. Je vhodné si číst instrukce a vyhnout se tak nemilým překvapením.

BCS 2

Při simulaci si můžete povšimnout také dalších nabídek na pravé straně obrazovky. Nemají zásadní vliv na hru. Jedná se spíše o hezké a propracované detaily. Smíme měnit denní dobu posunem slunce po obloze. Nastavit výši detailů, rychlost a při provozu přes most také pohled z jednotlivých prostředků. To je zajímavé hlavně v momentě, kdy se řítí do propasti. Při dolním okraji se nachází záznam o počtu příček, jež to nezvládly. Rozličné triky a tipy naleznete buď v help nebo manuálu. Jsou tam uvedeny desítky zkratek, ovládacích prvků, přehled o nosnosti jednotlivých materiálů, jejich cena a mnoho dalšího. Přitom však lze zdárně hru dokončit pouze stylem pokus-omyl, za použití dvou tlačítek myši a značného množství trpělivosti.

BCS 3

Zpracování je velmi povedené. Nikterak složité a přece bohatě stačí. Platí jak u grafiky, tak zvuků. Drobné detaily, o nichž jsem se zmiňoval, potěší. Tato hra na nich samozřejmě založena není. Její přednost je někde jinde. Perfektně nás stáhne do víru mostů, což myslím sami potvrdíte. Několikahodinový pohled do čtverečkované sítě vás pohltí. Celkem je ve hře přes čtyřicet levelů, ale i projetá kola budete hrát znovu. Zkoušet jiný typ mostu, co nejefektivněji, nejlevněji atd. Kromě toho je připojen také editor na tvorbu levelů vlastních. Rozmanitosti si užijete.

ict ve školství 24

BCS 4

Myslím si, že Bridge Construction Set je skvělá hra a mě osobně si získala. Vzpomínka, jak jsem před lety stavěl mosty, se vrátila a nebudu v tom určitě sám. Vřele doporučuji vyzkoušet si fyzikální zákonitosti v praxi. Seriózní práci i značně futuristickou. Bridge Construction Set je zábavou na mnoho hodin a rádi se k ní i po čase budete vracet. Tak co? Dokážete se dostat přes druhý břeh? Jen do toho.

Demo verze 1.3 pro Linux si můžete stáhnout ze stránek výrobce. Má asi 4,5 MB. Po rozbalení se hra spouští pomocí binárky bcs, případně – máte-li problémy se zvukem – pomocí bcsnosound.

Autor článku