Hlavní navigace

FloboPuyo: milá tetrisovka

16. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní souboj nebude řešen násilím a desítkami padlých. Šanci dostane jiná varianta. Zkusme použít logické uvažovaní, strategii a rychlou reakci. Že by se lidstvo se pohnulo malým krůčkem kupředu? Nemyslím, vždyť je to jen hra. Kdo bude vítězem a kdo poraženým se dočtete v naší recenzi.

FloboPuyo je logická hra položená na dvacet sedm let starých základech Tetrisu. Tvůrce legendárního titulu, jenž oběhl svět; Alexey Pajitnov by měl určitě radost, s jakou oblibou se jeho výtvor klonuje. Dnešní dílo má samozřejmě také něco svého, co jej odlišuje od desítek příbuzných. Dodejme ještě pro úplnost, že se jedná o remake hry Puyo, jež má svou vlastní zamotanou historii. Dále bychom to už raději nekomplikovali.

Fpuyo 1

Konečně zpátky k dnešní hvězdě FloboPuyo. Příběh této logické hříčky je nám skryt. Z postupného hraní však vyplývá, že jste se ocitli na podivném turnaji a snažíte se udržet co nejdéle ve hře. Postupným porážením soupeřů se dostáváte k tvrdším a lepším. Jen jestli jste dost dobří. Herní princip není složitý. Z horní části obrazovky budou postupně padat dvojičky barevných kuliček. Ty musíte skládat tak, aby se libovolně dotýkaly alespoň čtyři. Poté zmizí a uvolní místo dalším. Směry jsou uznány pouze vodorovný a svislý, nikoli úhlopříčný. Hrajete souběžně s oponentem. Obrazovka je rozdělena na jeho a vaše pole, přitom obě jsou viditelná po celý střet.

Přichází na řadu strategie. Po každé úspěšné inkvizici kuliček se vám nejen přičtou body, ale sešlete na nepřítele průhlednou kuličku. Má prostý záměr, znepříjemnit a ztížit. Dá se samozřejmě odstranit, ale nejednou bude vaše záhuba rychlejší. Výhodné je na své straně nechat zmizet více než jen čtyři, počet duchů seslaných na oponenta se totiž úměrně zvyšuje. Celá příchozí řada zamezí partnerovi použít vše, co doposud stvořil. Mějte na paměti, že vše popsané má k dispozici i protihráč. Tím je buď počítač nebo člověk. Bohužel pouze na jednom pc, žádná jiná možnost obsažena není. Třeba to bude námětem dalších verzí – kdo ví, co je autorovým záměrem.

Fpuyo 2

Pojďme se podívat na hlavní nabídku. Obsahuje kromě hry Singleplayer, Multiplayer také Hall of Fame, na památku největších hrabivců skóre, Rules neboli v krátkém odstavci řečená pravidla, kolonka About FloboPuyo se jmény tvůrců a neopomenutelný Options. V něm si můžete pohrát s hudbou či změnit ovládání. Ovládání zde není nic víc než pár kláves. Směrové šipky a dvě možnosti rotace. Jak prosté. Při začátku nové hry si volíte přezdívku a jednu ze tří obtížností (easy, medium, hard). Hlavně na hard bude pro mnohé složité byť jen úspěšně zdolat první level.

Fpuyo 3

Nezhatilo vizuální zpracování doteď příznivé hodnocení? S radostí mohu konstatovat, že nikoli. Nejprve se zastavme u grafiky. Vše v FloboPuyo je pěkně barevné, roztomilé a přehledné. Lehce zviditelněné některé detaily. Potěší například mrkající kuličky. Hudba je zajímavá. Nenapadá mě vhodné přirovnání. Neznám nic, co by vydávalo obdobné zvuky. Ale po určité době hraní vás pohltí jak – řekněme – melodičnost, tak celá atmosféra Puyo. Doprovodné zvukové efekty bych charakterizoval jako úsměvné. Hratelnost jsem zmiňoval již dříve, ale je kvalitní.

CS24_early

Opět jste jednou dočetli k závěru. Shrnul bych to následovně. Myslím si, že FloboPuyo nám dokázal, že tetrisově založeným hrám není zdaleka konec. Je zábavný, pěkně barevně provedený a také vtipný. Pokud si chcete procvičit logické myšlení je tato hra příhodnou příležitostí. Nalezneme v ní všechny výše popsané aspekty. Vyzvěte kamaráda či kamarádku na duel. Štěstí nerozhoduje. Ne dnes. FloboPuyo skýtá zábavu na několik hodin, což za stažení rozhodně stojí. Výhodná investice, nemyslíte? Dávejte si pozor na zlé průhledné kuličky a držte se při zemi.

Fpuyo 4

Nejednoduší způsob, jak si hru vyzkoušet, je stáhnout ze stránek pod nadpisem „FloboPuyo Linux“ cca 3 MB archiv, rozbalit a spustit binárku pojmenovanou flobopuyo. Přijde-li vám to moc jednoduché, jsou k dispozici i zdrojové kódy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku