Hlavní navigace

True Combat: Elite - skoro jako Counter Strike

2. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Counter Strike pravděpodobně znáte. Je to jedna z největších multiplayer klasik a řada různých her se ji pochopitelně snažila napodobit. V Linuxu si bohužel CS nezahrajeme, ale je tu několik řešení. Jedním z nich je právě True Combat: Elite. Staňte se alespoň na chvíli elitním vojákem na nebezpečné misi.

Síťové střílečky s armádní tématikou patří už léta k nejhranějším titulům. Týmová hra, rychlá akce, adrenalin, velké celosvětové turnaje, to jsou jen některá lákadla, která stále lákají nové a nové hráče.

Pravda je taková, že v Linuxu (a obecně mimo MS Windows) je nabídka podobných her poměrně omezená. I přesto zde ale najdeme několik velmi kvalitních zástupců. Jmenovat můžeme například America's Army, Navy SEALs: Covert Operations nebo Wolfenstein: Enemy Territory. Poslední jmenovaný titul se stal velmi populární už v době svého vydání a jeho sláva trvá dodnes.

True Combat 1

Některým hráčům zvyklým na moderní techniku a zbraně ale vadilo, že se hra odehrává během druhé světové války. Rozhodli se proto vytvořit vlastní úpravu originálního Wolfenstein: Enemy Territory a zasadit ji do aktuální doby. Jak sami píší, je to hra „od hráčů, pro hráče”.

Tvůrci hry slibují poměrně zajímavé funkce a vlastnosti hry. Mezi nimi jsou:

  • vylepšené textury
  • HDR zobrazování
  • vysokou kvalitu zvuků
  • špičkovou fotorealistickou grafiku
  • moderní taktická simulace
  • reálně zbraně
  • a další

Výhodou je, že hra běží na platformách, které jsou podporovány originálním Enemy Territory, zahrajete si tedy na MS Windows, Mac OS X a Linuxu. Příjemné je, že stejně jako původní hra je i Elite mod k dispozici zcela zdarma.

True Combat 2

Ve hře jde klasicky o souboj dvou týmů: SpecOps a Terrors. První skupina jsou vojáci speciální vojenské jednotky, v té druhé jsou seskupeni teroristé. Strany se liší nejen zobrazením postav ve hře, ale především také různým vybavením včetně zbraní. Ačkoliv se jedná o úplně jiné lidi s různými zbraněmi, vše je nastaveno tak, aby byly šance co nejvíce vyrovnané.

True Combat 3

Když už jsme u zbraní, je jich ve hře požehnaně. Používat můžete pistole (AMT Hardballer, Beretta 92, Glock 19, Desert Eagle .50), samopaly (Mac10, Mp5, UMP45), brokovnice (M3 Super 90), útočné pušky (M4, AK-47) a ostřelovací pušky (PSG-1, M76, R93). K dispozici jsou také granáty, tříštivé granáty (M67), kouřové granáty (M83) a omračující granáty (XM84). Všechny zbraně jsou maximálně realistické, k čemuž přispívá i fakt, že hráč nemá k dispozici obvyklý zaměřovací kříž.

Místo něj mají zbraně dva režimy střelby. V tom klasickém držíte zbraň klasicky před sebou a pálíte zhruba nějakým směrem. Pokud ale vyžadujete přesnost, můžete zbraň popadnout výš a využít služeb mířidel.

Samozřejmě nemáte automaticky přístup ke všem zbraním, ale nejprve si musíte pořádnou „stříkačku” zasloužit. Pokud budete šikovní a nenecháte se příliš často zabít, můžete poměrně brzy vybírat dle libosti.

True Combat 4

Tvůrci tvrdí, že se jedná ve své třídě o jednu z nejrealističtěji pojatých her. Chybí už zmíněný zaměřovací kříž, je zde možnost „sejmout” protivníka jednou ranou a podobně. Rozhodně se nejedná o arkádu.

Pro hráče je k dispozici sada oficiálních a velmi kvalitních herních map. V lokacích naleznete různá místa jako rozličné budovy, skladiště, vesnice a podobně. Většina map je kombinací interiérových a exteriérových lokací. Atmosféru dokáží ozvláštnit také boje probíhající v noci, kdy je obzvlášť zajímavá hra světel a stínů a nikdy nevíte, za kterým rohem se schovává nepřítel. Pokud by pro vás byla základní sada map málo, můžete sáhnout po velkém množství neoficiálních scén.

Co se týče grafické stránky, podařilo se skutečně posunout původní hru o kus dále. Rozlišení textur bylo zdvojnásobeno na 512×512 bodů, byl notně vylepšen systém světel a byl navýšen i počet polygonů v jednotlivých mapách. Požadavky na hardware se ale podařilo udržet při zemi, takže vám hra pojede i na staré GeForce256 z 32 MB video paměti. Co se týče procesoru, bude vám stačit něco málo přes 1 GHz, což je velmi příjemná hodnota. Hra potěší majitele širokoúhlých displejů, kterých je dnes na trhu už poměrně hodně a dají se sehnat za rozumný peníz. Elite totiž podporuje zobrazení v poměru 16:9, takže pokud vlastníte příslušný hardware, uvidíte toho víc.

True Combat 5

Hra je samozřejmě hratelná jen v multiplayer režimu, boty byste hledali marně. Na druhou stranu s živým protivníkem je to stejně lepší zábava, nehledě na to, že se můžete srovnávat s ostatními kolegy po celém světě. Mimochodem i u nás existuje několik herních klanů.

K instalaci budete nejprve potřebovat původní Wolfenstein: Enemy Territory. Ze stránek hry si stáhnete velký balík se vším potřebným, který rozbalíte v adresáři Wolfa. Doporučuji použít poslední verzi, která přidává nové funkce a především odstraňuje některé nepříjemné bugy. Pak spustíte hru s parametrem, který jí oznámí, že má použít příslušný mod:

CS24_early

et +set fs_game tcetest

Pak už se stačí připojit k jednomu z nabízených serverů a užít si zábavu. True Combat: Elite je jednou z nejlepších současných FPS stříleček a na Linuxu patří vůbec k tomu nejlepšímu, co si můžete zahrát. Navíc je zcela zdarma.

Máte-li zájem získat informace v češtině, neváhejte navštívit stránky www.alliancze­.org/tce/.

Koho raději hrajete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.