Hlavní navigace

Wolfenstein: Enemy Territory

9. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po novém roce přicházíme s pokračováním našeho seriálu o linuxových hrách. Vezměte si talíř se zbytkem cukroví a jdeme na to.

Enemy territory vznikla jako reakce na velmi úspěšnou hitovku Return to Castle Wolfenstein, která zahýbala herním světem. Proto se firma Mad Doc Software rozhodla vydat k původní hře multiplayer modul. Původně se měl objevit jako doplňující disk, který by si hráči mohli dokoupit k Wolfovi.

Stalo se však něco neočekávaného a hra vyšla nejen jako samostatný titul (původní CD není vůbec potřeba), ale okamžitě byla uvolněna a každý si ji tedy může stáhnout z Internetu a zahrát dle libosti. Existuje verze pro MSWindows a GNU/Linux. Hra prý běží i na BSD systémech, které ale nejsou oficiálně podporovány. BíeSDíčkáři! Pochlubte se se zkušenostmi v diskusi.

Prvním krokem je samozřejmě stažení hry, což můžete provést třeba tady. Stahuje se jeden soubor, který má přibližně 258MB, což je jistě velmi příjemné číslo. Instalace proběhne zcela automaticky po spuštění tohoto souboru.

O co vlastně ve hře jde? Jedná se o multiplayer 3D střílečku z období 2. světové války. Hra vyžaduje připojení k některému z herních serverů. Pro odraz správným směrem doporučuji navštívit třeba www.enemyterri­tory.sk, kde se dozvíte další podrobnosti. Serverů samozřejmě existuje celá řada a je jen na vás, ke kterému se připojíte. Můžete si doma i spustit vlastní, ale platí, že čím více lidí hru hraje, tím je zajímavější.

Ve hře samotné ovládáte postavu s předem vybraným povoláním. Tím může být voják (soldier), zdravotník (medic), průzkumník (cover ops), velitel (field ops) nebo technik (engineer). Každý z nich má samozřejmě jiné schopnosti. Medik léčí, průzkumník má k dispozici dalekohled a zbraně s optikou a podobně.

Kombinace činnosti těchto povolání je ve hře klíčová a bez ní se daleko nedostanete. Je potřeba dobře koordinovat jednání a pohyb jednotlivých hráčů. Jednou z výhod hry je právě to, že hráče k tomuto postupu sama tlačí, takže se celá věc nezvrhne v one man show, kdy si každý pobíhá po mapě, jak se mu zlíbí.

Každá z postav má ve hře svoji hodnost, která se zvyšuje díky zkušenostem, jež získává v boji. Tím může každý bojovník vylepšovat své dovednosti a získávat nové. Vzniká tak poměrně silná motivace pro co nejlepší hru.

Mise a kampaně, kterými jednotlivé týmy procházejí (buď na straně spojenců, nebo říše) jsou velmi různorodé a v každé z nich je řada úkolů, které musí každý tým splnit (získat naftu z obří nádrže, pomocí ukradeného tanku ukrást zlato :-), rozebrat radar a další). Kromě několika vestavěných misí lze řadu dalších stáhnout z Internetu. Během jejich plnění je potřeba dobře taktizovat, obsazovat strategicky důležité body a získávat postupně převahu. Díky tomu, že proti sobě máte živé hráče, to není nic jednoduchého.

Pro plnění úkolů máte k dispozici řadu zbraní od kulometu přes Thompsona až po minomet, se kterým je opravdu umění pořádně zacházet (a nezabít přitom celou svoji jednotku), a efektní plamenomet. Velice důležité je i využití granátů, které dokáží nadělat velmi solidní nepořádek.

Graficky je hra na velmi slušné úrovni a vychází z upraveného engine hry Quake III. Špičkové exploze, efekt plamenometu a další vypadají opravdu dobře. Zvuk samozřejmě nezaostává a máte-li doma soustavu 5.1, můžete si vychutnat zvuky přicházející ze všech stran.

Přestože je graficky hra velmi povedená, není nijak extrémně náročná a jako minimum je požadován 600 megahertzový procesor, 128MB RAM a 3D karta podporující OpenGL (pro klienta, server je samozřejmě nenáročný).

root_podpora

Pokud jste Wolfenstein: Enemy Territory ještě nehráli, velmi doporučuji ho alespoň vyzkoušet. Uvidíte, že se i pro naše oblíbené systémy začíná objevovat čím dál víc zajímavých titulů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.