Hlavní navigace

Bude mít Linux problém?

1. 4. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vyjádření Billa Gatese, který na Comdexu prorokoval Linuxu vážné problémy, nebral nikdo vážně a ti, co ho náhodou vážně brali, jej spíše spojovali se zvýšeným usilím na odstraňování chyb ve Windows XP. Koncem minulého týdne ale Slashdot přinesl první informace o linuxovém klonu ze stáje MS a téměř zároveň se mezi veřejnost dostaly první buildy.

Kdo očekával (a zároveň ihned zavrhoval) vlastní microsoftí distribuci Linuxu, bude zklamán. Microsoft učinil krok zcela neočekávaný a chystá uvedení emulátoru Linuxu pro Windows pod prozatímním názvem Linux for Windows. Z dobře informovaných zdrojů víme, že by minimálně pro Evropu a Asii měla být zaregistrována ochranná známka Lin4Win, která zjevně využívá podobnosti s konkurenčním (a přesně opačně fungujícím) produktem Win4Lin. Žalobu ze strany Win4Lin lze zřejmě očekávat ihned po uvedení značky na trh – zvláště ve světle známé kauzy Windows vs. Lindows půjde o značně pikantní spor. Pokud se ptáte, proč se se značkou Lin4Win nepočítá pro USA, tak to je velká záhada. Důvod pro to jistě existuje, MS nedělá nic bezdůvodně, ale na odpověď si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Jestliže si klepete na čelo a odsuzujete tento krok MS rovnou k zániku, tak vězte, že stávající uživatelé Linuxu nejsou tou pravou cílovou skupinou produktu. I Microsoftu je jasné, že linuxák si nepoběží nadšeně koupit licenci Windows XP a další licenci Lin4Win (podle zákulisních informací v ceně asi 149 dolarů). Zákazníky nového produktu mají být hlavně vývojáři, kteří potřebují testovat své aplikaci na obou systémech – samozřejmě, že především vývojáři odkojení na Windows, kteří jsou v dnešní době nuceni začít pracovat i na Linuxu. Obrácený postup je nepravděpodobný.

Jak již bylo řečeno, první testovací verze byly zveřejněny na Internetu a proto vám přinášíme i stručnou recenzi. Na kolik šlo o řízený únik informací a na kolik jde opravdu o chybu MS, nechám na uvážení čtenáře.

Instalace

Na svůj počítač si stáhnete asi 2 MiB veliký instalační soubor, který po spuštění detekuje hardware a zároveň si z Internetu začne stahovat další potřebné komponenty podle potřeby. To je v tuto chvíli slabé místo pro případné zájemce o testování, protože hrozí, že MS možnost stahování komponent jednoduše stopne. Pokud to do této chvíle neudělal, lze se domnívat, že jde opravdu o řízený únik informací.
Po dokončení instalace vám celá aplikace zabere asi 13,5 MiB.

Práce

„Linuxový“ začátečník bude pravděpodobně po spuštění Lin4Win zmaten, protože systém ho doslova zasype množstvím ladících výpisů o systému a dokonce nechybí ani emulace mountování disků. Tyto informace však už uživatele při dalším spouštění neobtěžují. Celá procedura se zopakuje pouze při přidání nebo výměně hardwaru.

Odborníkům na bezpečnost vstávají hrůzou vlasy na hlavě při zjištění, že ihned po spuštění je uživatel zalogován pod rootem a pro začátečníka tak není problém zlikvidovat celý systém několika neuváženými povely (každý zkušenější linuxák asi ví, že možností, jak toho dosáhnout, ať už z nepozornosti nebo nevědomosti, existuje povícero :). Zda bude tento potenciální problém odstraněn v ostré verzi se nepodařilo zjistit. Osobně se přikláním k názoru, že spíše nikoliv, a ani bych se nedivil, kdyby to MS prodal jako výhodu svého systému.

Mutt

Výraznější problémy při práci nenastaly, pouze zvuková karta v mém notebooku tvrdošíjně odmítala spolupracovat. Nesrozumitelný šum, který se linul z reproduktorů mi sice vzdáleně připomínal hlas hejna tučňáku, ale pochybuji, že to je záměr :)

Závažnějším problémem je nefunkčnost clipboardu, ale ta bude snad brzy odstraněna, stejně jako problémy s češtinou, které asi nikoho nepřekvapí. Ostrá verze by údajně měla mít podporu obou nejpoužívanějších kódování češtiny již vyřešenou tak, aby se tím uživatel nemusel vůbec zabývat.

Ncftp

Z diskuzí na Internety také vyplynulo, že Lin4Win funguje podstatně lépe pod Windows 2000/XP. Diskutující používající starší verze Windows popisují doslova hororové zážitky, kdy jim Lin4Win dokázal i zlikvidoval veškerá data.

Pine

Vyzkoušel jsem několik nejběžnějších programů např. Vim, MC, Mutt, Links atd. a všechny fungovaly bez nejmenších problémů. Díky dobře fungující detekci hardware fungoval bez problémů i interní modem, takže se dá říct, že za pár minut po instalaci má člověk „linuxový“ počítač s přístupem na Internet včetně základních nástrojů.

Vim

Závěr

Microsoft rozhodně překvapil. Osobně ale nepředpokládám, že by tento produkt výrazně ovlivnil linuxovou scénu. Jak již bylo řečeno, stávající linuxáci nejsou cílovou skupinou.
Nejsem si také úplně jist, zda MS nešlápl trochu vedle s cílením na windowsové uživatele, zkoušející Linux. Dovedu si docela reálně představit situaci, kdy si uživatel vyzkouší Linux, zvykne si na dva systémy na jednom počítači a jednoho dne si řekne, že je pro něj výhodnější a hlavně levnější opačný postup – začne na Linuxu používat emulátor Windows a efekt pro něj bude takřka stejný.
Celou situaci budeme samozřejmě nadále bedlivě sledovat.

CS24_early

Pokud si chcete udělat vlastní názor, stáhněte si tyto dva soubory (velikost pro přenášení na disketách) – první a druhý. Ještě v neděli večer nebylo ze strany MS nic blokováno, takže instalace proběhla tak, jak měla.

A jaká je má odpověď na otázku v nadpis toho článku? Po zvážení všech kladů a záporů si dovolím odpovědět: NE. A jaký je váš názor?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku