Hlavní navigace

Názor k článku Chromebook a Chrome OS na vlastní kůži od lkj - Uvedl jsem příklad ze Švédska, které totalitní stát...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2013 11:06

    lkj (neregistrovaný)

    Uvedl jsem příklad ze Švédska, které totalitní stát nebylo, není, a pravděpodobně ani dlouho nebude. Proč? Protože životní filozofie Švédů je postavená na tom, že každý má právo na svůj názor a za názory se ani nekritizuje, ani nekriminalizuje. S opačnými názory se dá polemizovat a pokud je třeba něco vyřešit, tak se hledá konsenzus. Místo toho, aby šéf přikázal: "Uděláme to takhle a ne jinak a kdo mi bude odporovat, toho vyhodím", bývají jejich jednání hodně dlouhá, protože se zvažují různé názory. Protestanská morálka je postavená na tom, že se tvrdě pracuje, nekrade a nešmíruje.

    To, že máte strach zveřejňovat své politické názory, svědčí o tom, že žijete ve společnosti, která není tak svobodná jako ta švédská. To, že se bojíte, že si někdo přečte, co si píšete s manželkou, svědčí o tom, že žijete ve svém světě plném strachu. Proč? Jak už zde napsal kolega: Podobné věci jako si píšete vy si píší milióny jiných lidí a nikoho normálního to nezajímá.

    Problémy se soukromím samozřejmě trápí i Švédy. Jde ale o věci, jako že třeba výsledky genetických testů za účelem prevence dědičných chorob mohou být zneužity zdravotními pojišťovnami a podobné věci. Soukromí je i ve svobodné společnosti zatraceně důležitá věc. Ale kryptovat kvůli tomu komunikaci s manželkou?