Hlavní navigace

Chyťte si Modrou rybu

8. 1. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Modrá ryba nebo-li Bluefish je HTML editor, o kterém jsme se již zmiňovali v Softwarové sklizni před více než rokem. Od té doby je celý projekt o pořádný kus dál a poté co konkurenční WebMaker poněkud usnul, je podle mne Bluefish horkým kandidátem na jedničku v oboru.

Domovská stránka projektu je zde a pokud chcete rovnou stahovat, tak sekci download naleznete zde. Aktuální verze je 0.6 a té se také pochopitelně budeme věnovat.

Velikost stahovaného souboru je 665k (.tar.bz2) nebo 872k (.tar.gz), což jistě potěší nejednoho dialupistu. Po rozbalení archivu nainstalujete Bluefish známou trojkombinací ./configure → make → make install. K běhu programu je potřeba knihovna Gtk-1.2 (doporučeno Gtk-1.2.7) nebo vyšší.

Po spuštění vás čeká klasické rozložení pracovní plochy, známe třeba z WebMakeru nebo wokeního HomeSite. První, co vás okamžitě příjemně překvapí, je to, že Bluefish na vás mluví kompletně česky (díky Karlu Tejnorovi).

Bluefish

Před začátkem zkoumání a testování, je třeba nastavit hlavně český font, což uděláte jednoduše v menu Nastavení → Preference. Zde rovněž nastavujete všechny potřebné věci pro Editor (délka tabulátoru, zalamování slov a řádků, již zmíněný font, můžete zde definovat co udělá stisk klávesy Shift Enter – nejčastěji asi <br> a Control Enter – nejčastěji asi <p> atd.), pro HTML (verze HTML, automatické uzavírání tagů, povolení použití „mrtvých“ tagů – např. <font>, použití XHTML syntaxe atd.), pro GUI (font, vzhled záložek, velikost okna atd.), pro Soubory a obrázky (zálohování souboru před uložením, přípona zálohovaného souboru, souborové filtry, atd.) a konečně pro Vnější programy (příkazy ke spuštění prohlížeče, ispellu – pro kontrolu pravopisu, weblintu – pro kontrolu HTML syntaxe, atd.).

Elegantně je řešeno nastavování klávesových zkratek pro jednotlivé položky menu – stačí prostě v menu vybrat požadovanou akci, najet na ní myší a stisknout požadovanou kombinaci kláves (uživatelům GIMPa jistě nemusím tuto vychytávku představovat). Bohužel, toto nefunguje zcela stoprocentně a některé zkratky se mi nastavit nepodařilo.
Standardní funkce, které od editoru očekáváte, jako je např. kopírování, vkládání, vyhledávání a nahrazování textu a podobně, jsou samozřejmostí.

Takže máme nastaveno vše potřebné a můžeme se vrhnou do práce. Vlastní tvorba stránek je velice jednoduchá a díky češtině a totálně klikajícímu prostředí, zvládne vyrobit jednoduchou stránku i člověk s minimální znalostí HTML. Pro začátečníka jsou myslím editory tohoto typu podstatně vhodnější, než rádoby geniální wysiwyg editory typu FrontPage, kde člověk ztrácí kontrolu nad kódem a vůbec netuší, co dělá. S Bluefishem naopak jasně vidíte, co děláte, ale zároveň nepotřebujete znát stovky všech možných i nemožných tagů a jejich parametrů – editor vám vše nabídne a vy si jen vybíráte.

Děláte-li tedy např. tabulku, kliknete na záložku Tabulky, v ní na Průvodce tabulkou a už se jen řídíte pokyny.

Průvodce tabulkou

Získáte tak kostru tabulky a všechny její další parametry zvolíte tak, že kliknete do tagu <table> pravým tlačítkem myši a zvolíte Editovat tag a navolíte vše potřebné. Zde je podle mne čeština trochu na obtíž, protože chvilku trvá, než člověk zjistí, že border je hranice, odstoupení buňky cellpading a podobně, ale to je jen můj subjektivní názor.

Parametry tabulky

Stejně do stránky vložíte obrázek (umí automaticky zjistit velikost), odkaz, seznamy, formuláře atd. Popisovat zde všechny tagy by bylo zbytečné – vyzkoušejte Bluefish sami a myslím, že moc věcí, které by neuměl nenajdete.

Za zmínku snad ještě stojí podpora vytváření Projektů (nezkoušel jsem) a někoho jistě potěší i možnost vytváření WML stránek.

ict ve školství 24

Chybičky:
Nevím proč, ale když si zruším zalamování řádků, tak nenaskočí horizontální posuvník a ani pohybem kurzoru se na text mimo obraz nedostanu.
Při zapnutém zalamování řádků se pro změnu kurzor chová trochu divně a při pohybu po jednotlivých řádcích nebere v úvahu, že jeden dlouhý řádek je ve skutečnosti zalámán třeba na deset řádků a pracuje s ním jako by to byl jeden řádek – tudíž vám jeden stisk šipky nahoru přeskočí o deset řádků. Na požadované místo je pak nutné dopravit kurzor myší.
Některé klávesové zkratky nejdou nastavit, např. kurzívu lze bez problému nastavit z původního ALT I na CTRL I, ale nastavit bold na CTRL B už nelze (tedy lze, ale zkratka pak nefunguje).

Sečteno a podtrženo, Bluefish je hodně dobrý program a i přes pár menších nedostatků ho lze s klidným svědomím doporučit. Pro mne osobně je jasným favoritem.

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.