Hlavní navigace

Co nás čeká v roce 2008?

31. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už jen hodiny zbývají do prvního dne roku 2008. Už dnes ale víme o některých důležitých událostech, které nás v příštím roce čekají. Společně tedy nahlédneme do nového kalendáře a podíváme se, co nás čeká a snad i nemine v příštím roce. Chystá se na nás nový Firefox, OpenOffice.org, KOffice, Ubuntu...

O mnoha produktech a událostech už totiž autoři hovořili s předstihem a upozornili na to, že se jich v příštím roce dočkáme. Rozdělili jsme události do několika kategorií a v nich vám chronologicky nabídneme ty nejdůležitější události, které jsou ohlášeny na příští rok.

Software

Hned v lednu bychom se měli dočkat nové verze šifrovacího programu TrueCrypt označené číslem 5.0. Pro nás je nejdůležitější, že novinka konečně v linuxové verzi nabídne grafické rozhraní a přinese i variantu pro Mac OS X.

Na počátku roku se dočkáme integrace jádra WebKit do knihovny Qt 4.4. Vývojáři software pro Linux tak konečně budou mít k dispozici pořádné jádro prohlížeče přímo v knihovnách. Kromě Qt se WebKit objeví také v mobilním prostředí Qtopia.

Od ledna bude Microsoft testovat MS Windows pro OLPC notebook. Výsledkem projektu bude funkční systém Windows XP pro takzvaný „stodolarový notebook“. K uživatelům se dostane ale až ve druhé polovině roku 2008.

Během prvních měsíců k nám zavítá očekávaný Firefox 3.0. Nabídne lepší bezpečnost, upraveného správce stahování, novou podporu záložek, menší náročnost na paměť, lepší podporu nastavení GTK a další. Těsně před Vánoci vyšla jeho druhá betaverze.

Z kraje roku bychom se měli také dočkat nového PHP verze 5.3. Jednou z nejdůležitějších novinek bude podpora jmenných prostorů, která byla původně plánovaná až pro PHP 6.0.

Během první poloviny roku by se měla v našich počítačích objevit očekávaná třetí verze OpenOffice.org Čeká nás mnoho novinek jako podpora editace PDF, nový systém pro tvorbu grafů, podpora blogování, podpora více monitorů při prezentacích nebo nová aplikace jako náhrada za Outlook.

Vedle OOo se můžeme těšit i na kancelářský balík KOffice 2.0. KOffice 2.0 se objeví někdy během první poloviny roku 2008 a díky Qt4 bude k dispozici pro Linux, MS Windows a Mac OS X. Hlavními výhodami KOffice jsou podle vývojářů rychlejší běh, větší množství programů v balíků a také bezproblémová spolupráce mezi aplikacemi.

V příštím roce se jako obvykle dočkáme dvou verzí v současnosti nejoblíbenější linuxové distribuce Ubuntu. Jedna vyjde v dubnu a druhá v listopadu. My už víme, že ta první ponese název Hardy Heron.

Hardware

V prvním čtvrtletí roku 2008 představí společnost Nvidia novou funkci svých grafických karet, která umožní přepínat karty za jízdy. Systém tak umožní podle potřeby používat samostatnou výkonnou kartu nebo tu, kterou máte už integrovanou na desce. Ušetří se tím například energie v noteboocích.

Asus plánuje na duben vydání nové varianty notebooku Asus Eee, která bude obsahovat mobilní procesor Intel Merom. Právě náročnému procesoru je totiž přisuzována nízká výdrž prvních modelů Eee. S Merom by mělo dojít k celkovému snížení příkonu až o 40 %, což se velmi příznivě projeví právě na nižším ždímání baterií.

V první čtvrtině roku přijde AMD na trh s tříjádrovými procesory. Chce tak vtipně využít běžná čtyřjádra, která mají kvůli výrobnímu defektu poškozené jedno z jader. Běžnému desktopu prý jedno jádro stejně chybět nebude.

Během léta se na trh dostane nový multimediální přehrávač od společnosti iRiver. Zařízení nazvané Unit2 nabídne DVD/CD přehrávač, TV tuner, 7" dotykový displej s rozlišením 800×480, 30 GB disk, WiFi a USB. Pohánět jej bude Linux.

Někdy během následujícího roku se dočkáme také nové mobilní platformy Intel Menlow, jejíž součástí bude i jeden z nejmenších SSD disků na trhu. Pojme 2 nebo 4 GB dat a jeho hmotnost je přitom jen půl gramu.

Vývojářská skupina složená z firem Intel, Hewlett-Packard, NEC Corporation, NXP Semiconductors, Microsoft a Texas Instruments, připravuje specifikaci nového komunikačního rozhraní USB 3.0. To nabídne především desetkrát vyšší rychlost než jaké dosahuje aktuální USB 2.0.

Ostatní

V sobotu 1. března 2008 bude oficiálně ukončen projekt openMosix. Důvodem je prý rostoucí výkon a dostupnost vícejádrových procesorů, které odstavují clustery na vedlejší kolej. Trendy jsou jasné, a tak se většina důležitých vývojářů z projektu openMosix přesouvá k virtualizaci a jiným úkolům.

Rok 2008 přinese také miliardu PC. Do takových výšin by totiž podle studie Forrester Research měl vystoupat počet osobních počítačů na světě. Díky novým trhům by se navíc toto číslo mělo během příštích pěti let ještě zdvojnásobit.

CS24_early

O příštím roce hovořil i Linus Torvalds, který tvrdí, že se vývoj jádra bude točit především okolo hardware, SSD disků a také virtualizace.

Závěrem

To byla jen malá část událostí, které nás čekají v příštím roce. Jako obvykle se ale můžeme těšit na mnohá překvapení, nějaká zklamání a opravdu velkou haldu událostí. Root.cz tu s vámi bude i příští rok, aby vás o tom všem informoval. Přejeme vám úspěšný rok 2008.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.