Hlavní navigace

Co nového přinesou NetBeans 6.0?

23. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Populární javovské IDE NetBeans pomalu, ale jistě dozrává do verze 6.0. Od poslední stabilní verze se toho hodně změnilo, a NetBeans přicházejí s opravdu přelomovými novinkami. Na co se tedy můžeme těšit? Co všechno se změnilo? A jak nové NetBeans vypadají?

Quo vadis, NetBeans?

Od dob svého vzniku jsou NetBeans zaměřeny primárně na Javu. Ta samozřejmě zůstává prioritní i nadále, nicméně spektrum podporovaných jazyků se rozšířilo – vývojáři v Ruby, JavaScriptu a PHP mohou zajásat, i tyto jazyky nové NetBeans mají podporovat. Zdá se, že Sun postupně začíná ve svých produktech více počítat se skriptovacími jazyky, jak ostatně zaznívá i přímo z jeho vlastních řad. Protože novinek je skutečně ohromné kvantum, budu se v něm věnovat především hlavním zlepšením NetBeans 6.0.

nb-start

Chystané novinky

podpoře skriptovacích jazyků Ruby a JavaScriptu jsem se již zmínil, nyní budu tedy konkrétnější – nové NetBeans obsahují podporu programovacího jazyka Ruby v implementaci Ruby a JRuby a populárního webového frameworku Ruby on Rails. Když je třeba, poradí si i s balíčkovacím systémem RubyGems.

nb-about

Kromě změn technických je možné, že se dočkáme i změn licenčních a Sun v souladu se svoji poslední dobou velmi otevřenou licenční politikou vydá nové NetBeans pod GPL licencí. Obecně se očekává, že se tak stane, ale jisté to zatím není.

Stále více a více entit se začíná vytvářet vizuální cestou namísto původnějšího psaní kódu. Tento trend si samozřejmě vývojáři NetBeans uvědomují a rozhodně nemíní zůstat pozadu. Důkazem může být například jejich visual web umožňující vizuální navrhování webů. Nápad je to zajímavý a vývojářům evidentně fantazie nechyběla. Myslím si, že tohle je opravdu jedna z nejvýznamnějších změn nové verze.

nb4

A jak to vypadá naživo?

Pokud jste již používali NetBeans starší řady, NetBeans 6.0 automaticky importují jejich konfiguraci. Subjektivně mi start nové verze přijde rychlejší, ale NetBeans příliš často nepoužívám, takže doufám, že znalejší z laskavých čtenářů doplní své postřehy.

Podpora Ruby

Podpora Ruby se v NetBeans podle mne opravdu povedla, stejně tak i podpora Ruby on Rails. Co se týče podpory JRuby, je téměř dokonalá. To, že na ní pracuje otcovská společnost Javy, s níž je JRuby tak spjato, se rozhodně nezapře. Chcete-li vědět více, podívejte se na názorná demíčka ze stránek Sunu.

nb-project

Konkrétně je možno těšit se na podporu buildovacího systému Rake, podporu testů, debugování. Pro Rails pak můžete počítat mimo jiné také s podporou migrací. Inteligentní doplňování kódu, syntax highlighting nebo refaktoring je pochopitelně samozřejmostí.

Podpora JavaScriptu již nyní vypadá také pěkně, ze základních vlastností nechybí patrně žádná. Implementace je založena na novém projektu Schliemann, který je určen pro obecnou tvorbu rozšíření přidávající podporu nového programovacího jazyku.

nb-project-2

Co se PHP týče, je vidět, že jeho podpora je v intenzivním vývoji, a tak si jakékoliv (ukvapené) hodnocení raději zatím odpustím, uvidíme později.

Vizuální navrhování webu mi osobně příliš nesedlo, ale to je čistě otázka návyku. Myslím si, že Sun na něm opravdu zapracoval a že je to krok správným směrem zvyšujícím produktivitu.

nb-x

Jak si vedou NetBeans na různých platformách?

NetBeans jsou dostupné pro Windows, Linux, Mac OS X a Solaris. Vzhledem k tomu, že mám přístup k většině zmíněných platforem, rozhodl jsem pro jejich porovnání.

Linux

Na Linuxu se NetBeans chovají přiměřeně rozumně. Instalátor sice mají vlastní, na druhou stranu ale není problém se s NetBeans potkat v repozitářích vaší oblíbené distribuce a v tom případě na nesystémové řešení nadávat nemusíte. S žádnými problémy jsem se osobně nesetkal, bohužel však jsem neměl na testování pod Linuxem příliš času, takže je ani nemohu zcela vyloučit. Co ale rozhodně potěší, je více nativní vzhled v Gnome související s šestou verzí Javy.

Mac OS X

Bohužel, NetBeans na Mac OS X mě výrazně zklamaly. Počínaje instalací, která je postavena zcela proti macovské filosofii, až po celkově „nemacovské” chování a špatnou integraci do systému. NetBeans například absolutně ignorovaly to, že v systému již Ruby nainstalováno je nebo vůbec fakt, že pro úspěšnou instalaci software přes RubyGems musí být k dispozici superuživatelská oprávnění.

ict ve školství 24

Windows XP

S verzí pro Windows jsem byl spokojen o poznání lépe. Vše fungovalo jak mělo, žádné abnormální chování jsem nezaznamenal, instalátor našel nainstalovaný interpret Ruby a automaticky mi nabídl, zda chci využít ten nebo defaultně dodávané JRuby.

nb-xx

Budou NetBeans 6.0 dobré IDE?

Myslím si, že ano, dokonce se domnívám, že právě NetBeans 6.0 budou patřit k těm nejpřelomovějším verzím tohoto úspěšného IDE. Své chyby ale mají, v prvé řadě je to nepříliš podařená podpora Mac OS X. To všechno se samozřejmě týká pouze aktuálního sestavení NetBeans 6.0. Až vyjde stabilní verze, třeba již budou zmíněné chyby opraveny. Rozhodně bych rád popřál tomuto užitečnému OSS projektu hodně zdaru do dalších let a ať jsou ty šestky co nejlepší…

Odkazy

Na co používáte NetBeans?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.