Hlavní navigace

Co přinesl poslední hackaton pro OpenBSD?

9. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

I přes nedávné prohlášení OpenBSD projektu o finančních problémech to vypadá, že tradice každoročních OpenBSD hackatonů bude pokračovat. Letošní hackaton se uskutečnil poslední květnový týden v kanadském Calgary. Co tedy přinesl ten letošní a jaké novinky načrtl? Je toho skutečně hodně.

Na OpenBSD hackatons se často udělá velké množství práce, např. na minulém se vývojáři domluvili, že OpenSSH obohatí o možnosti vytváření šifrovaných tunelů, které tak mohou silně konkurovat OpenVPN.

Na konci května strávilo okolo 50 vývojářů týden v konferenční místnosti jednoho hotelu na předměstí Calgary. Diskutovali, opravovali chyby a připravovali nové funkce do systému.

Co tedy přinesl letošní OpenBSD hackaton – c2k6?

Mezi prvními zprávami o aktivitách na hackatonu byly ovladače sdhc a sdmmc pro SD karty a SDIO zařízení.

Následující fotografie z hackatonu byla zkopírována do počítače právě pomocí nového ovladače.

Hackaton

Vývojáři se také věnovali podpoře USB, importovali opravy pro USB subsystém z NetBSD/FreeB­SD. Niall O'Higgins se věnuje ovladači pro poslední Ralink WIFI chipset – rum, který doplní ovladač ral/ural pro chipsety RT2561, RT2561S a RT2661 (MIMO).

Odpověď na vzrůstající tendenci výrobců notebooků zahrnout do svých výrobků podporu HSDPA (mobilní telefonní prokol rozšiřující možnosti UMTS sítí) nenechá na sebe dlouho čekat. Felix Kronlage zprovoznil com driver pro PCMCIA na platformě macppc a nyní pracuje na ovladačích pro GPRS/UMTS PCMCIA zařízení, rovněž pracuje na podpoře HSDPA.

Od verze 3.8 obsahuje OpenBSD kód na podporu ACPI. ACPI se věnují vývojáři neustále, dokonce i na hackatonu. Jestliže chcete pomoci s řešit problém s ACPI, stáhněte si poslední snapshot (přejdete na -current) a rekompilujte kernel s podporou ACPI. Předtím, než se rozhodnete informovat o nějaké chybě, přečtěte si report.html

OpenBSD rozšiřuje svoji podporu 10Gbit ethernetových zařízení. Vedle zařízení na Intel 82597EX Ethernet chipsetu nyní můžete použít i zařízení řady Neterion Xframe-I/II, v plánu je podpora 10Gbit zařízení firmy Myricom.

HP poskytl OpenBSD HP DL385 s 24 GB ram pamětí, proto mohou vývojáři pracovat na podpoře velkého množství ram na amd64. Jak Root.cz již informoval, pracovalo se i na portu OpenBSD pro UltraSPARC III.

V uživatelské oblasti se také děly změny. Nástroj cdio , který je v základu systému byl rozšířen o podporu vypalování CD/DVD. Na hackatonu se usilovně pracovalo i na OpenCVS a tedy i na OpenRCS, který v polovině dubna nadobro nahradil GNU RCS v systému.

Matthieu Herrb pracuje na portaci modulárního X-Window, které přišlo s X11R7.0, resp. Xorg 7.0. Předpokládá se, že modulární X-Windows se objeví s verzí 4.1, tj. květen 2007. Zásadní problém je viděn i v bezpečnosti celého X-Window. Jako jedno z řešení je možnost využítí ovladače wsfb (ten bude obohacen o možnosti vesafb vesafb z NetBSD), X tak nebudou mít přímý přístup k hardware (ani pres „aperture driver“) , bohužel nevýhodou bude ztráta akcelerace.

Chris Kuethe přislíbil, že se bude věnovat nativní podpoře LDAP pro správu uživatelů. Pracuje se i na nativním portu pro OpenOffice.org, který je již možné zkompilovat, ale stále padá buď kvůli problémům s alokací paměti, která je kontrolován malloc malloc (info zde), nebo kvůli používání ProPolice v GCC.

Dale Rahn, BSD veterán, se chce zaměřit na zlepšení výkonu pomocí „prebinding“, alternativa k linuxovému prelinking, narozdíl od prelink by „prebinding“ mělo být bezpečnější použitím proměnlivého umístění v paměti.

V síťové oblasti se toho také hodně mění. Potom co byla přidána podpora IPv6 do ipsecctl, se OpenBSD nadobro rozloučilo s ipsecadm. Nyní se ovladá IPSEC pouze pomocí ipsecctl (malý příklad) a ipsec.conf , které nyní umí makra stejně jako u pf.conf.

Henning Brauer a ostatní pracují na zlepšení OpenNTPd, jeho podporu získat čas přímo z více fyzických zařízení, například přes nový ovladač udcf, nebo podpoře time-delta sensorů.

Bylo provedeno mnoho oprav u směrovacích daemonů – bgpd, ospfd. Dalším cílem je odstranění mrouted – multicast routing daemon, a nahrazením dvmrpd, jež má být ve stejném stylu jako dříve zmíněné služby.

Mezi další síťové novinky patří rozšíření funkčnosti trunk – link aggregation and link failover interface, nebo práce na podpoře 802.1× autorizaci.

CS24_early

OpenBSD team začal brát vážně i virtualizační nástroj Xen, možná se časem dočkáme většího zájmu.

OpenBSD opravdu přináší další zajímavé novinky a změny. Vše v konceptu „simple“ a „just works“. Určitě se máme na listopad, kdy vyjde verze 4.0, proč těšit. Myslím, že bude na co.

Byl pro vás článek přínosný?