Hlavní navigace

Cortex Command: mozek v lahvi ve válce

14. 1. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cortex Command se odehrává v daleké budoucnosti, kdy lidé dokázali žít mimo své tělo a ovládat těla na dálku, čímž se v mnohém zjednodušilo vesmírné cestování. Byl navázán kontakt s mimozemskými rasami a lidstvo začalo rozšiřovat své teritorium na další planety. To se ovšem neobejde bez bitev.

Cortex Command je 2D hra s plně zničitelným prostředím, která je v dnešní době v shareware beta verzi a byla vydána společně s několika dalšíma hrami v Humble Indie Bundle 2, podobně jako Revenge of The Titans. Bohužel, v tuto dobu se linuxová verze nedá sehnat, a zdá se, že bude oficiálně vydaná až v dalších verzích hry (na oficiálních stránkách hry najdete jen starší verzi dema, které bylo jen pro Windows a Mac). Na hře se ale podle některých lidí moc nepracovalo, což ale změnil velký úspěch Humble Indie Bundle, a tvůrci hry na fórech ujišťují, že je hra v aktivním vývoji.

Hra je akční, ale najdou se v ní i prvky strategie – například pro získání peněz musíte těžit zlato, které je pod povrchem. Za zlato poté kupujete objekty, které k vám budou dovezeny vámi zvolenou raketou z vesmíru. Zajímavé ale je, že raketu můžete sami ovládat, takže si můžete koupit raketu, doletět s ní na vámi označené místo, vyložit náklad a poté použít raketu jako řízenou střelu, kterou smetete své nepřátele. Ale to se nevyplatí, protože za vrácení rakety do mateřské lodi získáte zpět něco peněz z rakety, plus se přičte trochu zlata za obsah rakety, který jste na povrchu nabrali (můžete prodávat i své nepřátele).

Velkou částí hry je stavba vaší vlastní základny, která je velmi důležitá, protože chrání vaši jedinou zranitelnou část – mozek. Ve většině herních modů totiž dostanete možnost postavit vlastní základnu, což, ač je zdlouhavé, je překvapivě jednoduché. Bohužel, při stavbě na začátku mise si nemůžete uložit už dříve vytvořenou základnu, ale musíte ji stavět znovu. Na to můžete využít samostatný level editor, který vám bude připomínat editor z některých úkolů, ale tento je v mnoha ohledech lepší. Bohužel, ani v něm se mi nepodařilo můj výtvor uložit, protože hra spadne (neoprávněný přístup do paměti), což jenom dokazuje, že ještě není dokončena.

Hra je velmi komplexní, a bohužel tutoriál ve hře neobsahuje některé zásadní informace, které musíte zjistit sami až během hry. Zajímavý je ovšem jeden ovládací prvek – když stisknete pravé tlačítko myši (nebo tlačítko na gamepadu), kolem vybraného „těla“ se objeví kruh, na kterém poté můžete pohybem myši vybrat různé akce. Můžete tak nakoupit další jednotky, spustit u raket autodestrukci, kdybyste se zasekli v jeskyni, kterou jste „jenom náhodou oblétali, bez úmyslu vletět dovnitř“.

CS24_early

Při instalaci se bohužel může vyskytnout problém, protože hra nechce použít nejnovější verzi libssl a libcrypto (1.0.0), ale chce používat starší verzi 0.9.8. Pro uživatele Ubuntu to problém není, protože Ubuntu nevyužívá novější verzi, ale tu starší. U jiných distribucí, jako je například Arch Linux, se tento problém může vyskytnout, ale řešení není složité – stačí sehnat starší verzi knihoven a pokud nemáte rootovská práva, přidat do spouštěcího skriptu  export LD_LIBRARY_PATH=[cesta do adresáře s knihovnami];.

Cortex Command je taktéž docela dosti náročná na procesorový výkon – na mém počítači je možné většinu módů hrát bez problémů, ale módy jako je například „Survival“ a „Masacre“ prakticky není možné hrát. V těchto modech neustále přistávají noví nepřátelé v raketách a v tu chvíli je procesor naplno zatížený a počet snímků klesá pod únosnou mez.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku