Hlavní navigace

Zajímavá rozšíření pro Chrome a Firefox

12. 1. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Článek ukáže, jak se ve Firefoxu účinně bránit spamu, jak si přidat nejnavštěvovanější stránky rozložené v duchu Google Chrome, jak si rozdělit hesla do kategorií a další. Ochuzeni nebudou ani majitelé Google Chrome, které čeká automatické aktivování anonymního režimu nebo třeba pokročilá práce se záložkami.

Mozilla Firefox

Bloody Vikings!

(domovská stránka)

Rozšíření Bloody Vikings! kupodivu není hra, jak by možná jeden očekával, ale účinný nástroj na obranu proti spamu a pro zachování anonymity uživatele. A jak celá věc funguje? Doplněk je určen pro případy, kdy po vás libovolný z webů chce adresu pro zalogování nebo zprovoznění nějaké služby.

V případě vyplňování podobného okénka stačí do toho pro e-mailovou adresu vložit (přes kontextové menu schované pod pravým kliknutím) dočasnou adresu (otevře se pak na nové záložce). Bloody Vikings! aktuálně podporuje dvě e-mailové služby: 10minu­temail.com (jak napovídá jméno domény, adresy jsou zde platné po dobu 10 minut, lze ji však rozšířit o dalších 10 minut) a anonbox.net (vytvoří náhodný e-mailový účet, jež je platný jeden den).

Sugestron Speed Dial

(domovská stránka)

Jestliže jste si již někdy posteskli, proč nemá Firefox něco v duchu nejnavštěvova­nějších stránek u Google Chrome, pak pro vás máme dobrou zprávu – podobnou funkcionalitu Firefoxu hravě vnutíte pluginem Sugestron Speed Dial, který dělá přesně totéž. Počet zobrazených stránek je maximálně 8 najednou.

 Stránky lze otevírat klasicky za pomoci myši nebo klávesové zkratky Ctrl + číslo. Rozšíření Sugestron Speed Dial se však neomezuje pouze na tuto věc: jakýkoliv web si do tohoto „rychlého vytáčení“ můžete přidat (a samozřejmě i odstranit) sami díky položce „Add to speed dial…“.

Password Categories

(domovská stránka)

Jednoduchý, ale o to praktičtější doplněk, který k vašemu milionu loginů a hesel přidá i další sloupeček nazvaný „kategorie“. Kromě vyplnění lze podle ní pochopitelně hesla i třídit.

FlashResizer

(domovská stránka)

Velmi praktická věc pro osoby, jež často operují s obsahem vytvořeným za pomoci Flashe. Aktivací rozšíření získáte možnost libovolně měnit rozměr jakéhokoliv flashového prvku na stránce. Podotýkáme pro úplnost, že FlashResizer rozšiřuje všechny flashové prvky o zelenou linku širokou dva pixely, díky níž lze změnu rozměrů provést. Prostým poklepáním na ni rovnou prvek maximalizujete. Doplněk má i pár dalších nastavení typu zda refreshnout obsah při změně rozměrů nebo jak se chovat při interakci s prvkem.

Mozilla Labs: Prospector – Instant Preview

(domovská stránka)

A opět jeden z prostředků urychlujících práci. Tento doplněk (nevyžadující restart prohlížeče) funguje tak, že vámi zvolený (a tudíž i vysvícený) výsledek v Awesome Baru pod adresním řádkem se ihned po najetí šipky začne automaticky načítat, takže když na něj poté klepnete, je docela slušná šance, že již bude daná stránka kompletně načtená a prakticky okamžitě se vám zobrazí.

Google Chrome

Incognito Regex

(domovská stránka)

Rozšíření, jež umožňuje ve vašem Google Chrome zpřístupnit funkci pro automatické aktivování prohlížení v režimu Incognito tehdy a jen tehdy, když vámi navštívená stránka splňuje podmínku na zadaný regulární výraz (to mimochodem napovídá, jakým způsobem se filtry nastavují – jestliže kupříkladu nechcete, aby někdo věděl, že jste navštívili „gawker.com“, pak musíte zadat „.*gawker\.com“.).

BooArk

(domovská stránka)

Ačkoliv se BooAark na první pohled jeví jako úplně normální pořizování záložek, přece jen je tu několik drobných rozdílů: BooArk umí k uloženému odkazu přiřadit také váš komentář a ohodnocení v rozmezí 1–5 hvězdiček, po jediném mrknutí tak budete vědět, zda (ne)má cenu se vracet. Služba je sice zdarma, ovšem záložky ukládá na server BooArk, což by, pravda, mohlo těm paranoidnějším z nás vadit…

Simple Gmail Checker

(domovská stránka)

Maximálně jednoduchý a maximálně efektivní, tak přesně tak by se dal definovat Simple Gmail Checker. Doplněk dává uživateli stručně a jasně vědět, kolik nepřečtených zpráv na něj čeká na jeho Gmail účtu (extenze podporuje klidně i více účtů).

Tab Explorer

(domovská stránka)

Jestliže vám nevyhovuje standardní postup se zobrazováním více panelů najednou (nebo jich míváte otevřených tolik, že jsou jejich jména nečitelná), pak můžete zkusit třeba právě Tab Explorer, jež umí zobrazit najednou a v relativně přehledné formě malé okno s titulky všech panelů. Klepnutím na libovolné ze jmen se ihned přesunete na daný panel + zavřete výběrové okno. Pokud se nad políčkem na chvíli zastavíte s kurzorem, tak se vypíše celé jméno stránky. Tab Explorer mimochodem nijak neoperuje s historií prohlížeče, zkrátka načte všechna okna, zobrazí a pak na ně opět zapomene.

CS24_early

Later This

(domovská stránka)

Jestliže při pravidelném procházení hlubin internetu neustále narážíte na zajímavé stránky, ale nemáte čas třídit desítky odkazů, třeba se vám povede situaci usnadnit právě díky Later This. Rozšíření umí jedinou drobnost, zato pořádně: můžete si libovolný z linků uložit jako „Later This“ (tedy jako by k pozdějšímu zpracování a roztřídění do „ostrých“ záložek). Pozor, zdá se, že ani tentokrát se data neukládají u vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Hájek vystudoval obor "Aplikace výpočetní techniky v ekonomice", živí se jako novinář a má rád Gentoo, Javu a Free Pascal.