Hlavní navigace

Devět měsíců dobrovolných plateb se službou Flattr

4. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na začátku letošního roku jsme vyslyšeli časté prosby na podporu služby Flattr, která umožňuje posílat autorům (nejen) textů dobrovolné příspěvky od spokojených čtenářů. Nyní přišel čas na zhodnocení provozu, přinášíme vám konkrétní čísla a částky. Kolik jste za devět měsíců poslali? Mají dobrovolné platby smysl?

Média jsou dlouhodobě sužována finančními problémy spojenými s velkým propadem objemu a ceny reklamy. Týká se to nejen těch klasických tištěných periodik, ale i čistě elektronických médií. Cena reklamy je neustále tlačena dolů různými automatickými RTB systémy a platit za obsah se čtenářům nechce.

Je proto logické, že vydavatelé hledají nové způsoby, jak situaci zachránit a získat peníze na provoz. Jednou z možností jsou dobrovolné platby, kdy má čtenář možnost poděkovat autorovi za dobrý článek tím, že mu pošle nějakou drobnou finanční částku.

Jde vlastně o formu crowdsourcingu, kdy se ale komunita neskládá na projekt předem, ale naopak až po konzumaci. Do jisté míry tak jde ještě o dobrovolnější příspěvky – za odeslané peníze už nic dalšího přímo nedostanete (časem snad nové články motivovaného autora). Vy už jste konzumovali a teď je řada na vaší odměně.

Flattr na Rootu a dalších

Pravděpodobně nejjednodušším nástrojem pro podobné platby je Flattr. Ve zkratce funguje tak, že si nabijete kredit, určíte měsíční částku k rozdání (minimálně dvě eura) a pak už jen obcházíte internet a klikáte na Flattr tlačítko. Počet kliků se na konci měsíce automaticky sečte a tímto číslem se rozdělí vaše darovaná částka, jejíž střípky se pak pošlou autorovi na jeho Flattr kredit. Takto mu měsíčně od čtenářů přijde balíček peněz, které může třeba vybrat nebo zase použít na Flattru.

Čtěte: Flattr: Like tlačítko vydělávající reálné peníze

Na začátku roku jsme se sami rozhodli tento způsob financování vyzkoušet a nasadili jsme Flattr nejen na Roota, ale i na další servery našeho vydavatelství. Celkem devět měsíců jste tedy mohli posílat všem autorům své malé příspěvky za články, které publikovali. Nyní nastal čas na analýzu devítiměsíčního provozu.

Kde se nejvíc flattrovalo?

Celkem bylo na všech serverech všem autorům dohromady za devět měsíců na Flattr posláno 1017 mikroplateb v celkové výši 386,16 eur. Oflattrováno bylo 768 různých článků nebo zpráviček napříč všemi servery. Rozložení samozřejmě nebylo rovnoměrné a jasně vedou technologické servery.

Server Poměr flattrů
Lupa.cz 57,8 %
Root.cz 35,6 %
Vitalia.cz 2,1 %
Měšec.cz 1,9 %
Digizone.cz 1,5 %
Podnikatel.cz 1 %
TopDrive.cz 0,1 %

Jak vidíte, servery se zájmem o technologie získaly dohromady přes 93 % všech flattrů. Velkou zásluhu na tom má jistě poučenost místních čtenářů a také nadšení pro technické novinky. Naopak na serverech s jiným než technickým zaměřením se Flattr prakticky nepoužíval.

Kolik na Rootu?

Nás bude samozřejmě nejvíce zajímat provoz na Rootu. Tady autoři získali celkem 356 příspěvků v souhrnné výši 120 eur. Celkem bylo odměněno 34 konkrétních autorů, z nichž ale jen 17 obdrželo více než jeden příspěvek. Z nich pak ovšem jen sedm přesáhlo částku 100 Kč (4 eura), která jim bude v plné výši vyplacena.

Jméno autora odměněných textů peněz (eur)
Lukáš Erben 49 39
Pavel Tišnovský 101 25,5
Petr Krčmář 34 13,9
Petr Šimčík 6 5,6
Kamil Pošvic 8 4,6
Ondřej Caletka 7 4,4
Adam Štrauch 14 4,1

Poznámka: Pokud se divíte vysokému počtu odměněných článků, pak vězte, že bylo možné odměnit i jakýkoliv starší článek v archivu.

Výdělek na článek se pohyboval od 0,1 až po 1,8 eur, průměrně pak 0,5 eur. Nejčastěji (pětkrát) byly hodnoceny články Jak nedělat a přitom si vydělatÚsvit hackerů: Marian Rejewski a Enigma. Nejvíce pak vydělaly ve stejném pořadí oba zmíněné články a mezi ně se vklínil ještě článek Vyzkoušeli jsme: housing pro Raspberry Pi zdarma. Jsou to jediné tři články, které autorům vydělaly více než 3 eura.

Zajímavá je také četnost příspěvků v jednotlivých měsících a celková výše měsíčního příjmu, která měla spíše klesající tendenci. Za první tři měsíce se vybrala polovina celkové částky.

CS24_early

Měsíc počet příspěvků celkem eur
Leden 33 13,9
Únor 45 18
Březen 122 24,1
Duben 20 10,8
Květen 26 13,2
Červen 37 7,3
Červenec 20 12,6
Srpen 11 11,5
Září 18 8,5

Dobrovolné platby vás neuživí

Z výše uvedených čísel vyplývá, že dobrovolné příspěvky zaslané přes službu Flattr prakticky nefungují. Nejčastěji a nejlépe hodnocený autor vydělal za devět měsíců 39 a 25 eur, tedy asi tisíc a sedm set korun. To je skutečně velmi malá částka, která nemá šanci autora ani motivovat a už vůbec ne přispět do rodinného rozpočtu. Desetikoruna za článek je opravdu málo.

Rozhodli jsme se tedy k dnešnímu dni Flattr pod články zrušit. Neznamená to ale, že jsme rezignovali na dobrovolné platby samotné. Do konce roku nasadíme jiné řešení, pocházející tentokrát z Česka, a budeme hledat nové způsoby, jak za obsah získat víc peněz, které můžeme předat autorům. I oni mohou být v tomto směru aktivní a přidat si do profilu třeba Bitcoinovou peněženku. Bude Bitcoin lepší než Flattr?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku